Σαουδαραβική αντιπροσωπεία στην Τουρκία για την έρευνα για τον δημοσιογράφο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 20:17 Σαουδαραβική αντιπροσωπεία στην Τουρκία για την έρευνα για τον δημοσιογράφο

Η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε σήμερα ότι συγκρότησε μια κοινή ομάδα εργασίας με την Τουρκία προκειμένου να ερευνήσει και "να αποκαλύψει τις συνθήκες της εξαφάνισης" του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη.

Το βασίλειο "έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητες της ομάδας" αυτής, μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο SPA, επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Η αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας έχει ήδη φτάσει στην Τουρκία, σύμφωνα με τρεις τουρκικές πηγές. Μια πηγή από το Ριάντ ανέφερε επίσης ότι ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας, ο πρίγκιπας Χάλεντ αλ Φαϊσάλ, επισκέφθηκε την Τουρκία την Πέμπτη για συνομιλίες. Αργότερα την ίδια ημέρα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανακοίνωσε ότι οι δυο χώρες συμφώνησαν να συγκροτήσουν αυτήν την κοινή ομάδα εργασίας, με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Κασόγκι μπήκε στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης στις 2 Οκτωβρίου για να παραλάβει ορισμένα έγγραφα ενόψει του γάμου του. Οι Σαουδάραβες υποστηρίζουν ότι αποχώρησε λίγο μετά, όμως Τούρκοι αξιωματούχοι και η αρραβωνιαστικιά του, που τον περίμενε απ' έξω, λένε ότι δεν βγήκε ποτέ από το κτίριο.

Η Σαουδική Αραβία χαρακτηρίζει αβάσιμες τις εικασίες ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο.

Η σαουδαραβική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τον Τούρκο εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση και με εκπροσώπους των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με μια άλλη πηγή.

Ο πρίγκιπας Χάλεντ, που είναι κυβερνήτης της Μέκκας, πραγματοποίησε αυτήν την επίσκεψη στην Τουρκία ως ειδικός σύμβουλος του βασιλιά Σαλμάν, ανέφερε στο πρακτορείο Reuters μια πηγή που έχει δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι η χώρα του δεν θα αποσιωπήσει την εξαφάνιση του Κασόγκι και κάλεσε τους υπεύθυνους του προξενείου της Σ. Αραβίας να αποδείξουν ότι ο δημοσιογράφος έφυγε από το κτίριο.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση