Αντιπολίτευση: Νυν υπέρ πάντων ο Καμμένος, εκβιάζεται ο Τσίπρας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 18:13 Αντιπολίτευση: Νυν υπέρ πάντων ο Καμμένος, εκβιάζεται ο Τσίπρας

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πέραν της κρίσης από την παραίτηση βλέπουν κραδασμούς στην κυβερνητική σταθερότητα

Πυρ ομαδόν εναντίον της κυβέρνησης μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά και την ανάληψη του υπουργείο Εξωτερικών από τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση μιλά για κρίση που σοβεί στον κυβερνητικό συνασπισμό επισημαίνοντας πως «νυν υπέρ πάντων ο Καμμένος», αφήνοντας αιχμές ακόμη και για την επιλογή του πρωθυπουργού να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Συγκεκριμένα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πέραν της κρίσης από την παραίτηση βλέπουν κραδασμούς στην κυβερνητική σταθερότητα ενώ επιτίθενται προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα για αδυναμία και συμπόρευση με τον Πάνο Καμμένο

 Παράλληλα η πρώτη αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε από τον Επίτροπο Διεύρυνσης που σημειώνει πως τώρα είανι ζωτικής σημασίας η Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ευχαριστώ τον Νίκο Κοτζιά για την αποδεδειγμένη ηγεσία του στους τομείς συνεργασίας μας. Τώρα είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η πολιτική του κληρονομιά - ειδικά η συμφωνία των Πρεσπών» έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας είναι ένας εκβιαζόμενος πρωθυπουργός

Κατά την είσοδο του στο ΕΛΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε την παραίτηση του ΥΠΕΞ τονίζοντας πως δικαιώθηκε απόλυτα όταν «πριν από λίγες μέρες είχα περιγράψει την κυβέρνηση Τσίπρα Καμμένου ως ενα κυνικο συνεταιρισμό εξουσίας. Οι σημερινές εξελίξεις φοβάμαι ότι με δικαίωσαν απόλυτα. Ο κ. Τσιπρας απέπεμψε σήμερα τον υπουργό  Εξωτερικών κ. Κοτζιά. Είπε ταυτόχρονα ότι δεν θα δεχθεί καμία διγλωσσία στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών». 

«Απέπεμψε δηλαδή», πρόσθεσε, «τον άνθρωπο ο οποιος υπήρξε ο θερμότερος υποστηρικτής της συμφωνίας και ταυτόχρονα κράτησε μέσα στην κυβέρνηση τον κ. Καμμένο, ο οποιο έχεις δηλώσει ευθαρσώς ότι τη συμφωνία αυτή δεν τη θέλει, δεν την πιστεύει, δεν τη στηριζει και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμφωνήσει στην υπερψήφισή της« 

»Νομίζω ότι είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσιπρας δεν είναι απλά ένας αδύναμος πρωθυπουργος, είναι ένας εκβιαζόμενος πρωθυπουργός. Και όσο πιο γρήγορα τελειωσει αυτή η φάρσοκωμωδία τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα. Η Ελλάδα ειδικά σήμερα σε αυτές τις κρίσιμες γεωπολιτικές συγκυρίες χρειάζεται μια κυβέρνηση σταθερή, αποφασισμένη που θα μιλάει με μια φωνή και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δεν την έχει σήμερα θα την αποκτήσει σύντομα μετά τις επόμενες εκλογές», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γεννηματά: Ο Τσίπρας χέρι-χέρι με τον Καμμένο πάνε στον γκρεμό

«Το πουλόβερ ξηλώνεται. Η παραίτηση Κοτζιά επιβεβαιώνει την κρίση που σοβεί στον Κυβερνητικό συνεταιρισμό» σχολίασε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, στη Προσύνοδο των Ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στις Βρυξέλλες.

«Ο κ. Τσίπρας έκανε την επιλογή του. Χέρι- χέρι με τον κ. Καμμένο πάνε στον γκρεμό! Αλλά δεν θα πάρουν την χώρα μαζί τους» πρόσθεσε η κ. Γεννηματά.

ΚΚΕ: Νυν υπέρ πάντων ο Καμμένος

Το ΚΚΕ σχολιάζει ότι η παραίτηση του υπουργού, «δεν αποτελεί μόνο απόδειξη ότι για τον κ. Τσίπρα ισχύει το "νυν υπέρ πάντων ο Καμμένος", αλλά πιθανότατα αναδεικνύει και τις επιμέρους επιδιώξεις και αντιθέσεις για το πώς η κυβέρνηση θα υπηρετήσει καλύτερα τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια στην περιοχή. Γι’ αυτόν τον λόγο, μόνο τυχαίο ίσως δεν είναι ότι αυτή η παραίτηση ήρθε μετά το ταξίδι του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ».

«Οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν συνέχιση και αναβάθμιση της προσήλωσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην ευρωατλαντική εξωτερική πολιτική, που υπήρξε άλλωστε κοινός στρατηγικός στόχος των Τσίπρα-Καμμένου-Κοτζιά όλα αυτά τα χρόνια».

Ποτάμι: Ποιος κάνει κουμάντο στην κυβέρνηση;

«Ποιος κάνει κουμάντο στην κυβέρνηση;», διερωτάται από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας. «Πρώτα καθάρισε τον Φίλη. Τώρα καθάρισε τον Κοτζιά. Τελικά φαίνεται ποιος κάνει κουμάντο σε αυτή την κυβέρνηση της ΠΦΑ», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.

Κωνσταντοπούλου: Θα αναλάβει κ όλες τις εξουσίες για να υλοποιήσει τις εντολές

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρεται στην αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για κυβέρνηση μαφίας και για συμβόλαιο θανάτου των Ελλήνων που εκτελεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικότερα, η πρώην πρόεδρος της Βουλής επιτίθεται προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας ότι εκτελεί συμβόλαιο θανάτου και ότι είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα, να αναλάβει όλες τις εξουσίες, προκειμένου να υλοποιήσει τις εντολές που έχει λάβει από το εξωτερικό.

Στην ανάρτησή της στο twitter σημειώνει: «Ο Αλέξης Τσίπρας εκτελεί συμβόλαιο θανάτου της χώρας κ των Ελλήνων. Θα αναλάβει κ όλες τις εξουσίες για να υλοποιήσει τις εντολές.

Οι εκκαθαρίσεις Υπουργών που προηγουμένως ήταν εκλεκτοί κ συνένοχοι στην προδοσία αποκαλύπτουν μια Κυβέρνηση Μαφίας».

Ο Κοτζιάς αντιδρά με Σαββόπουλο και Χριστιανόπουλο

Με στίχους από το τραγούδι του Δ. Σαββόπουλου οι «Οι παλιοί μου φίλοι» και στίχους του γνωστού ποιήματος του Ντίνου Χριστιανόπουλου «και τι δεν κάνατε για να με θάψετε / όμως ξεχάσατε πώς ήμουν σπόρος» αντέδρασε μετά την αποδοχή της παραίτησής του από τον Μαξίμου ο Νίκος Κοτζιάς σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter.

Ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ότι έκανε αποδεκτή την παραίτησή του, έδωσε τη δική του απάντηση.

«Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Ο πρωθυπουργός και σειρά υπουργών έκαναν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος».

Τσίπρας: Με πόνο καρδιάς... αλλά 

Λίγα λεπτά μετά την αποδοζή της παραίτησης Κοτζιά ο πρωθυπουργός έξω από το Μέγαρο Μαξίμου προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες μίλησε για απόφαση με πολλαπλά μηνύματα στη δήλωσή του μετά την αποδοχή της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά και την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον ίδιο.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε «θερμά και ειλικρινώς» τον κ. Κοτζιά για την «πολύτιμη συμβολή του τα 3,5 αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας». Σημείωσε ότι η επιλογή του να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών για το επόμενο διάστημα σηματοδοτεί και την αποφασιστικότητά του να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση της «ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η απόφαση του να αποδεχθεί την παραίτηση Κοτζιά και να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών είναι όμως και μια απόφαση με πολλαπλά μηνύματα τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό και προς την κυβέρνηση του. Σημείωσε ότι σηματοδοτεί την απόφασή του να μην ανεχτεί από εδώ και το εξής καμία διγλωσσία καμία προσωπική στρατηγική από οποιονδήποτε. Παράλληλα ο πρωθυπουργός ενθάρρυνε τους γείτονες να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και με θάρρος στις προβλεπόμενες διαδικασίες για την αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, «διότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία».

Αναλυτικά, στη δήλωση του ο πρωθυπουργός είπε ότι πριν από λίγο και λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, ο Νίκος Κοτζιάς έθεσε υπόψη του την παραίτηση του από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών.

«Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση του. Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά και ειλικρινώς για την πολύτιμη συμβολής του τα 3,5 αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, την πολύτιμη συμβολή του στην κοινή μας προσπάθεια. Αποφάσισα εγώ ο ίδιος να αναλάβω το Υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα και την ευθύνη του», είπε, προσθέτοντας: «Δίνοντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα ότι η επιλογή μου αυτή είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον διεθνή ρόλο της χώρας».

«Η απόφαση να αποδεχτώ την παραίτηση Κοτζιά αλλά και η απόφαση μου να αναλάβω εγώ ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα είναι όμως και μια απόφαση με πολλαπλά μηνύματα τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό, και προς την κυβέρνηση μου θα έλεγα», τόνισε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε: «Σηματοδοτεί την απόφασή μου να μην ανεχτώ από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμιά προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και ταυτόχρονα να μην ανεχτώ από κανέναν, συνειδητά ή ασυνείδητα -εν προκειμένω ασυνείδητα-, να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση, την οριστική έξοδο από τα μνημόνια που ταλαιπώρησαν τον ελληνικό λαό τα τελευταία 8 χρόνια».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θέλει ταυτόχρονα να στείλει «και ένα μήνυμα στους γείτονές μας που αυτές τις μέρες έχουν τις δικές τους διαδικασίες όπως προβλέπονται από το Σύνταγμα προκειμένου να προχωρήσουν στην αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών». «Θέλω να τους ενθαρρύνω», είπε, «να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και με θάρρος διότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα -θέλω να το δηλώσω για άλλη μια φορά- δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί την ένταξη της γειτονικής μας χώρας σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό που η ίδια συμμετέχει, εν προκειμένω στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ, με συνταγματική ονομασία που θα λέγεται Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Θέλω λοιπόν να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν. Θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην ολοκλήρωση μιας ιστορικής συμφωνίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια», σημείωσε και τους διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα και η κυβέρνηση μου θα κάνει αυτό που πρέπει και αυτό που ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις».

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση