Παροχές ή συντάξεις: Έντονο παρασκήνιο και διλήμματα στο EWG

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018 14:01 Παροχές ή συντάξεις: Έντονο παρασκήνιο και διλήμματα στο EWG

Οι «εκκρεμότητες» στις οποίες αναφέρθηκε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την ολοκλήρωση του EWG στις Βρυξέλλες, είναι δύο.

Οι «εκκρεμότητες» στις οποίες αναφέρθηκε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την ολοκλήρωση του EWG στις Βρυξέλλες, είναι δύο: Πρώτον, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αμφιβάλλουν ότι μπορεί να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% αν διατηρηθούν οι συντάξεις και αν ενεργοποιηθούν όλες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Εντοπίζουν ένα «κενό» της τάξεως του 0,4% του ΑΕΠ –δηλαδή πολύ κοντά στα 750 εκατ. ευρώ ποσό που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, στις ασφαλιστικές εισφορές ή για διανομή επιδόματος στέγασης. 

Δεύτερον υπάρχουν χώρες που θέλουν να περάσουν το «πάγωμα» των ελληνικών συντάξεων από τα κοινοβούλια τους. Μεταξύ αυτών των χωρών είναι και η Γερμανία η κυβέρνηση της οποίας έχει μια ακόμη «επώδυνη» εκλογική μάχη μπροστά της κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι και δεδομένο ότι θα θέλει να περάσει ένα ελληνικό αίτημα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να «κλείσει» τα δημοσιονομικά κενά για να διασώσει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ενώ σε πολιτικό επίπεδο θα συνεχιστεί το «μασάζ» ώστε να γίνει αντιληπτό ότι σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το αίτημα για διατήρηση των ελληνικών συντάξεων, η Ελλάδα θα είναι μια ακόμη χώρα της Ευρωζώνης η οποία θα μπει απότομα σε περίοδο πολιτικής αστάθειας. Μπορεί να φαντάζει με σενάριο αλλά ίσως τελικά δεν ήταν τυχαίο ότι η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στους Ευρωπαίους για να συμφωνήσει το θέμα των συντάξεων.

Όλα θα πρέπει να έχουν τελειώσει μέσα στις επόμενες 20 ημέρες. Αν πραγματοποιηθεί το έκτακτο Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου, αυτό θα είναι διότι η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια να καταθέσει προϋπολογισμό με σενάρια στην ελληνική Βουλή στις 21 Νοεμβρίου. Ούτε μπορεί να παραβιάσει η χώρα το Σύνταγμά της για να περιμένει πότε θα αποφασίσει το Eurogroup. 


πηγή: thetoc.gr
Προσαρμοσμένη αναζήτηση