Η φιέστα του Ερντογάν – Εγκαίνια στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018 18:41 Η φιέστα του Ερντογάν – Εγκαίνια στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Καθόλου πρωτότυπο και χωρίς καμία αναφορά στην ιστορία το όνομα του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης. Πριν από λίγο ο Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε το όνομα του αεροδρομίου και εξήγησε πως το αποφάσισε. Αφού ευχαρίστησε τους προέδρους των χωρών και όλους τους αξιωματούχους που βρίσκονται στα εγκαίνια ο Ερντογάν είπε: «Η Κωνσταντινούπολη είναι ένα όμορφο κόσμημα, ανάμεσα στις θάλασσες. Κάναμε το έργο σε αυτή την πόλη για αυτό και το ονομάσαμε «Istanbul Aiport»». Εξήγγειλε 120.000 προσλήψεις και είπε: «Δεν χτίσαμε το αεροδρόμιο για την χώρα μας αλλά για να εξυπηρετούμε όλο τον κόσμο». Φυσικά δεν έλειψαν στην ομιλία του αναφορές στο όνειρό του για τη νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία. Χαρακτήρισε την Κωνσταντινούπολη κέντρο του κόσμου, είπε ότι όλα όσα έχει πετύχει τα πέτυχε παρά την προβοκάτσια και τις ενέργειες εναντίον της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα είναι ανάμεσα στις 10 ισχυρότερες οικονομικά χώρες στον κόσμο.

Καθόλου τυχαία η επιλογή της σημερινής ημέρας

Η επιλογή της ημέρας των εγκαινίων του νέου αεροδρομίου δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να παρουσιάσει το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ανήμερα της 95ης επετείου από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, που γιορτάζεται μεγαλειωδώς σε όλη τη χώρα, με τον Κεμάλ Ατατούρκ να «ζωντανεύει». Ο Ερντογάν ξεναγήθηκε μαζί με την σύζυγό του Εμινέ στο αεροδρόμιο. Στην συνέχεια χαιρέτησε πολλούς από τους καλεσμένους που βρίσκονταν στο νέο αεροδρόμιο.

Ακολούθησε προβολή με το πως χτίστηκε το αεροδρόμιο. Σε αυτό ανέφεραν ότι ήταν ένα έργο που υπό άλλες συνθήκες θα χρειαζόταν 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Αλλά με πίστη, σκληρή δουλειά, υπεράνθρωπες προσπάθειες ολοκληρώθηκε σε 42 μήνες. Στο βίντεο έγινε αναφορά και στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 και συνδέθηκε ως εξής: Ανέφερε ότι μόνο εκείνο το βράδυ σταμάτησαν τα έργα και μόλις αποκαταστάθηκαν τα πράγματα, το πρωί της 16ης ξεκίνησαν και πάλι να δουλεύουν με τον ίδιο ρυθμό.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ παίρνοντας τον λόγο είπε: «Είναι ιστορική ημέρα. Ευχαριστώ το Θεό για αυτή την σημαντική μέρα. Αυτό το έργο έγινε χάρη στον πρόεδρό μας Ερντογάν… Κύριε πρόεδρε, αυτό το έργο υλοποιήθηκε από τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες και τους εργάτες που αξίζουν τα συγχαρητήρια μας».

Για να δείξει πόσο μεγάλο είναι το αεροδρόμιο, μετακινήθηκε μαζί με την Εμινέ με ένα μικρό αυτοκινητάκι.

Η Συνθήκη της Λωζάννης της 24ης Ιουλίου 1923 οδήγησε στη διεθνή αναγνώριση της κυριαρχίας της νεοϊδρυθείσας Δημοκρατίας της Τουρκίας, ως κράτους-συνέχειας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η δημοκρατία ανακηρύχθηκε επίσημα στις 29 Οκτωβρίου στην Άγκυρα, τη νέα πρωτεύουσα της χώρας. Ο Μουσταφά Κεμάλ έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη συνέχεια εισήγαγε πολλές ριζικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό τη μεταμόρφωση του παλιού οθωμανικού-τουρκικού κράτους σε μια νέα κοσμική δημοκρατία.

Σε μία τόσο σημαντική – για τους Τούρκους- ημέρα, λοιπόν, που έχει το… πρόσωπο του Κεμάλ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεδίωξε να γίνει ο «πρωταγωνιστής». Να δείξει, όχι μόνο στον λαό του, αλλά σε όλο τον κόσμο, ότι αυτή ήταν η αρχή του οράματός του για μία μεγάλη, ισχυρή Τουρκία. Για μία νέα «οθωμανική αυτοκρατορία».

Και αυτή η αρχή γίνεται με το ΔΙΚΟ ΤΟΥ αεροδρόμιο, που ο «σουλτάνος» ονειρεύεται να κάνει το μεγαλύτερο στον κόσμο, παίρνοντας τα… ηνία από την Ατλάντα. Ένα επίτευγμα που θα έχει τη δική του σφραγίδα και θα «εξαφανίσει» το υπάρχον αεροδρόμιο που φέρει το όνομα το Ατατούρκ. Αυτό αναμένεται να συμβεί επίσημα στο τέλος του Δεκεμβρίου, όταν και όλες οι αεροπορικές εταιρείες θα μετακομίσουν στο νέο αερολιμένα.  Το όνομα του αεροδρομίου θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Ερντογάν.

Πως θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου

Η τελετή των εγκαινίων άρχισε με συναυλία της Προεδρικής Συμφωνικής Ορχήστρας. Θα είναι παρόντες πάνω από 50 ξένοι ηγέτες, υπουργοί και αξιωματούχοι, από τουλάχιστον 18 χώρες.

– Το πρώτο μέρος του αεροδρομίου, χτιζόταν επί τρία χρόνια και κόστισε 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
– Το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας, θα εξυπηρετεί 90 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, στην πρώτη του φάση.
– Σήμερα, δύο διάδρομοι –μήκους 3.750 και 4.100 μέτρων-  τίθενται σε λειτουργία.
– Μετά την ολοκλήρωση του αεροδρομίου, το 2023, θα καταλαμβάνει συνολικά 19.000 στρέμματα, θα έχει έξι αεροδιαδρόμους με χωρητικότητα 500 αεροσκαφών και θα εξυπηρετεί έως 200 εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως.

  • Θα φιλοξενεί περισσότερες από 100 αεροπορικές εταιρείες
  • Θα γίνονται πτήσεις σε περισσότερους από 300 προορισμούς σε όλο τον κόσμο.
  • 53.000 τ.μ. τα duty free και θα αποτελούνται από έξι τμήματα
  • Το πρώτο ταξίδι θα γίνει προς την Άγκυρα στις 31 Οκτωβρίου

Τα βίντεο που διαφημίζουν το νέο αεροδρόμιο δίνουν και παίρνουν. Η πολυτέλεια και η μεγαλομανία είναι εμφανείς και η φιλοδοξία του Σουλτάνου να φτιάξει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου γίνεται πραγματικότητα.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση