Τοξικό νέφος «πνίγει» το Νέο Δελχί - Κίνδυνος για επιδείνωση της κατάστασης

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 16:34 Τοξικό νέφος «πνίγει» το Νέο Δελχί - Κίνδυνος για επιδείνωση της κατάστασης

Η ποιότητα του αέρα αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες μέρες λόγω της χρήσης πυροτεχνημάτων που θα εκτοξευθούν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Diwali

Πανικός επικράτησε το πρωί της Δευτέρας στο Νέο Δελχί, καθώς οι κάτοικοι ξύπνησαν και αντίκρυσαν ένα τοξικό νέφος, την περίοδο μάλιστα που διαδραματίζεται το πιο δημοφιλές φεστιβάλ της Ινδίας, το Diwali.

Η ορατότητα στους δρόμους είναι ιδιαίτερα χαμηλή, καθώς τα επίπεδα μόλυνσης, έχουν ξεπεράσει κατά 20 φορές τα συνιστώμενα όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου το 91% των κατοίκων του πλανήτη εισπνέουν μολυσμένο αέρα, με αποτέλεσμα περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι να πεθαίνουν κάθε χρόνο.

Η ποιότητα του αέρα αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες μέρες λόγω της χρήσης πυροτεχνημάτων που θα εκτοξευθούν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Το Diwali, το σημαντικότερο ινδουιστικό φεστιβάλ στη βόρεια Ινδία, γιορτάζει τη νίκη του καλού για το κακό.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι εορτασμοί έδειξαν αύξηση της ρύπανσης του αέρα σε επικίνδυνα επίπεδα μετά την εκτόξευση πολλών πυροτεχνημάτων.

Με την ευκαιρία αυτή, ο ΠΟΥ δημοσιοποίησε, πριν λίγες μέρες, έκθεση σύμφωνα με την οποία κάθε μέρα, περίπου το 93% των παιδιών ηλικίας κάτω των 15 ετών στον κόσμο (1,8 δισεκ. παιδιά) εισπνέουν έναν τόσο μολυσμένο αέρα που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και την ανάπτυξή τους.

Γι' αυτό το λόγο, πολλοί κάτοικοι έχουν δημοσιεύσει φωτογραφίες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να μοιραστούν τις ανησυχίες τους και να αναδείξουν την έκταση του προβλήματος.

Το 2016, η μόλυνση του αέρα στο εσωτερικό των νοικοκυριών και στο εξωτερικό προκάλεσε τον θάνατο 543.000 παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών και 52.000 παιδιών ηλικίας από 5 έως 15 ετών λόγω οξέων λοιμώξεων του αναπνευστικού, σύμφωνα με την έκθεση.

Η έκθεση εξηγούσε επίσης πως οι έγκυες που εκτίθενται στον μολυσμένο αέρα είναι πιο πιθανό να γεννήσουν πρόωρα και λιποβαρή μωρά.

Πηγή: protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση