Επίδομα στέγασης: "Ψαλίδι" στο ποσό ή αυστηρότερα κριτήρια;

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 10:33 Επίδομα στέγασης: "Ψαλίδι" στο ποσό ή αυστηρότερα κριτήρια;

Λεφτά για να δοθεί επίδομα στέγασης σε 600 χιλιάδες οικογένειες δεν υπάρχουν. Έτσι, ο νόμος που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2017 και ο οποίος ορίζει ότι θα διανεμηθεί επίδομα σε όσους πληρώνουν ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο με τον συνολικό προϋπολογισμό του μέτρου να φτάνει στα 600 εκατ. ευρώ, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ως έχει.

Ακόμη και η υπουργική απόφαση που έσπευσε να υπογράψει η υπουργός Εργασίας για να εξειδικεύσει τη σχετική διάταξη, θα υποστεί γενναίες τροποποιήσεις καθώς το συνολικό κονδύλι που θα είναι διαθέσιμο θα κινηθεί ανάμεσα στα 200 και στα 350 εκατ. ευρώ. Στην πράξη, ή το ποσό του επιδόματος θα μειωθεί ή τα εισοδηματικά κριτήρια θα αυστηροποιηθούν προκειμένου το νέο επίδομα που θα προκύψει να «χωρέσει» στις ανάγκες και στις αντοχές του προϋπολογισμού. Επίσης, είναι πολύ πιθανό ότι επίδομα θα πάρουν μόνο όσοι πληρώνουν ενοίκιο και όχι αυτοί που πληρώνουν στεγαστικό δάνειο. Κάπως πρέπει να περιοριστεί το κονδύλι οπότε θα υποστηρίξει η κυβέρνηση ότι θα πρέπει να ενισχυθούν αυτοί που δεν έχουν δικό τους σπίτι.

Το ποσό του επιδόματος το οποίο κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ αναμένεται να παραμείνει σταθερό καθώς είναι ακριβώς το ποσό που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ οπότε δεν αναμένεται να αλλάξει.

Η κλιμάκωση, θα γίνει ως εξής:

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό

70€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη

105€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος

140€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη

175€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω

210€

Αυτό που αναμένεται να αλλάξει ριζικά είναι τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Τα ποσά θα είναι σημαντικά «κομμένα» σε σχέση με αυτά που προβλέπει η σημερινή απόφαση καθώς άλλος τρόπος για να μαζευτεί ο προϋπολογισμός του μέτρου δεν υπάρχει. Υπενθυμίζεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια της αρχικής απόφασης, είχαν ως εξής:

Σύνθεση Νοικοκυριού

Συνολικό Εισόδημα

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό

8.000€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη

12.000€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος

16.000€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη

20.000€

Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω

24.000€

Επίσης, οριζόταν ότι η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας θα περιμένουν πρώτα να οριστικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις για το ποσό που θα διατεθεί για το επίδομα στέγασης (κατ’ ελάχιστον 200 εκατ. ευρώ και κατά μέγιστο 400 εκατ. ευρώ) και στη συνέχεια θα προτείνουν τον τελικό συνδυασμό κριτηρίων ώστε να προκύψει και ο τελικός αριθμός των δικαιούχων οι οποίοι από τις αρχές του νέου έτους θα πρέπει να κάνουν ηλεκτρονικές αιτήσεις προκειμένου να τους πιστωθούν τα σχετικά ποσά στον τραπεζικό λογαριασμό τους. 

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση