Η πρώτη γυναίκα στις ΗΠΑ που θα φορέσει τον πράσινο μπερέ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 14:41 Η πρώτη γυναίκα στις ΗΠΑ που θα φορέσει τον πράσινο μπερέ

Πέρασε τη διαδικασία επιλογής των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων.

Σε ένα σπάνιο κατόρθωμα είναι κοντά μια γυναίκα στρατιώτης στις ΗΠΑ, η οποία πέρασε την αξιολόγηση των Ειδικών Δυνάμεων και έτσι έγινε η πρώτη υποψήφια για την απόκτηση του πράσινου μπερέ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN, το οποίο επικαλείται έναν εκπρόσωπο της Διοίκησης των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων.

Το όνομα της γυναίκας δεν έχει δημοσιοποιηθεί, δεδομένης της ευαίσθητης φύσης των επιχειρήσεων που αναλαμβάνονται, ενώ κατά το επόμενο στάδιο της εκπαίδευσής της θα λάβει μέρος σε ειδικό σχολείο (Special Forces Qualification Course), σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη Λόρεν Μπάιμερ.

Οι Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού των ΗΠΑ, είναι ευρύτερα γνωστές ως «Πράσινα Μπερέ», ειδικεύονται στον ασύμμετρο πόλεμο, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά και στην εσωτερική άμυνα των ΗΠΑ κατά διεθνών απειλών.

«Πρόσφατα μία γυναίκα ολοκλήρωσε με επιτυχία την επιλογή και την αξιολόγηση των ειδικών δυνάμεων, ενώ επιλέχθηκε για να λάβει μέρος στο σχολείο πιστοποίησης των ειδικών δυνάμεων», είπε ο Μπάιμερ, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Και πρόσθεσε: «Είμαστε περήφανοι για όλους τους υποψηφίους που έλαβαν μέρος στην διαδικασία επιλογής και επιλέχθηκαν για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, ελπίζοντας ότι θα κερδίσουν τον πράσινο μπερέ. Είναι πολιτική μας να μην δημοσιοποιούμε τα ονόματα των μελών μας, καθώς οι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων λαμβάνουν μέρος σε αποστολές ειδικού επιχειρησιακού ενδιαφέροντος, προκειμένου να αποφοιτήσουν».

Η διαδικασία επιλογής έχει διάρκεια 24 ημερών, δοκιμάζοντας τα όρια της πνευματικής και φυσικής αντοχής των υποψηφίων. Αρκετές γυναίκες προσπάθησαν να περάσουν τη δοκιμασία ουδέτερης επιλογής φύλου, από τον Ιανουάριο του 2016, όταν και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ άρχισε να τις δέχεται για όλες τις μάχιμες θέσεις, από τον Ιανουάριο εκείνου του έτους.

Έναν χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2017, οι πρώτες τρεις γυναίκες τοποθετήθηκαν στο Σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών στο 1ο Τάγμα του 8ου Συντάγματος των Πεζοναυτών στην Βόρεια Καρολίνα.

Η επιτυχία της γυναίκας στρατιώτη για την επιλογή της από τις ειδικές δυνάμεις ακολουθεί σχετική δήλωση που είχε κάνει ο Αμερικανός ΥΠΑΜ, Τζιμ Μάτις, τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με αυτήν, η διαδικασία επιλογής γυναικών σε μάχιμους ρόλους τελούσε υπό εξέταση, με δεδομένο το μικρό δείγμα συμμετοχής.

«Πρόκειται για μία πολιτική η οποία προϋπήρχε και μέχρι σήμερα το δείγμα είναι τόσο μικρό, που δεν έχουμε συγκριτικά στοιχεία. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε τα απαραίτητα στοιχεία», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Μάτις.

Ο ίδιος είχε προσθέσει ότι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προσπαθούσε να δώσει «κάθε ευκαιρία επιτυχίας στο πρόγραμμα αυτό. Μέχρι σήμερα δεν είναι δεκάδες, οι συμμετοχές είναι λίγες».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση