Τι είπε στην απολογία του ο 42χρονος για το φορτίο κοκαΐνης

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018 10:40 Τι είπε στην απολογία του ο 42χρονος για το φορτίο κοκαΐνης

Από τους τρεις συλληφθέντες για το φορτίο κοκαΐνης με ιστιοφόρο από το Εκουαδόρ μόνο ένας απολογήθηκε, λέγοντας πως απειλήθηκε, φοβήθηκε και έκανε τη μεταφορά. 

«Σε συνεργασία που έχω με τον Σ………. (63χρονος κατηγορούμενος) πήγα στο Εκουαδόρ προκειμένου να κανονίσω μια δουλειά για να κάνουμε από κοινού, που είχε να κάνει με μεταφορά κακάο από το Εκουαδόρ… Μια μέρα πριν φύγω οι συνεργάτες που με είχαν παραλάβει εκεί για τη νόμιμη δουλειά μου είπαν ότι θέλουν και μια χάρη. Η χάρη ήταν να δω ένα σκάφος, να το φωτογραφίσω και στη συνέχεια να δώσω τις φωτογραφίες σε έναν Αλβανό στην Ελλάδα… Επειδή κατάλαβα ότι με το σκάφος αυτοί δεν  θέλανε να μεταφέρουν κακάο αλλά μάλλον ναρκωτικά άρχισα να απομακρύνομαι από αυτούς. Πολλές φορές με απείλησαν λέγοντας ότι τους κοροϊδεύω. Λόγω αυτού έκανα πίσω με το κακάο»…

Οι τρεις κατηγορούμενοι που συνελήφθησαν στην Ελλάδα βαρύνονται για τη χρηματοδότηση (1.500.000 ευρώ) της μεταφοράς των 382 κιλών κοκαΐνης με ιστιοφόρο από το Εκουαδόρ στην Αυστραλία. Ο άνδρας που απολογήθηκε είναι ο 42χρονος, ο οποίος ταξίδεψε στην Λατινική Αμερική για μια «νόμιμη και καθαρή δουλειά» όπως ο ίδιος υποστήριξε αρνούμενος τις κατηγορίες σε βάρος του. Από την άλλη πλερά, τόσο ο 63χρονος ιδιοκτήτης μάνδρας αυτοκινήτων στην Παλλήνη όσο και ένας 41χρονος Έλληνας, αλβανικής καταγωγής, επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα της… σιωπής και δεν έδωσαν απολογία. Η εξιχνίαση της υπόθεσης προχώρησε μετά από συνεργασία της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) με τις ομόλογες Αρχές του Εκουαδόρ και την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών.

Η έρευνα πάντως δεν έχει ολοκληρωθεί, το αντίθετο, είναι σε εξέλιξη, με τους αστυνομικούς να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο, οι τρεις κατηγορούμενοι να είναι «βιτρίνα» της χρηματοδότησης μεταφοράς των ναρκωτικών και πίσω από αυτή να κρύβονται άλλοι χρηματοδότες. 

Συγχρόνως, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ερευνούν και το σενάριο η μεταφορά της κοκαΐνης να είχε κάποια σχέση με την πρόσφατη δολοφονία του 46χρονου επιχειρηματία στο Πανόραμα Βούλας, καθώς ο τελικός προορισμός του φορτίου ήταν η Αυστραλία.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν επίσης οκτώ άτομα στο Εκουαδόρ, μεταξύ των οποίων και ένα άτομο, που φέρεται να είναι αδερφός του 41χρονο Έλληνα, αλβανικής καταγωγής.

Ο 42χρονος ιδιοκτήτης καφετέριας σε άλλο σημείο της απολογίας του αναφέρει:

«Ακόμη μου ζήτησαν αν έχω να υποδείξω στον Αλβανό  κάποιον σκίπερ και εν συνεχεία μου ζήτησαν αν έχω άκρη να πάω στη δικηγόρο μου και να τους φτιάξω ελληνικά χαρτιά. Αφού είδα το σκάφος και τράβηξα τις φωτογραφίες και ανέβηκα πάνω σε αυτό, έφυγα χωρίς να μου φαίνεται μέχρι στιγμής κάτι παράνομο. Όταν γύρισα στην Ελλάδα, αυτοί από το Εκουαδόρ με πιέζανε για να τους κανονίσω τα χαρτιά που μου ζήτησαν. Περισσότερο ασχολήθηκα με τα χαρτιά τους με δικηγόρο».

Σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζει, όταν κατάλαβε πως ότι δεν ήθελαν να μεταφέρουν κακάο αλλά ναρκωτικά, τότε ο 63χρονος συγκατηγορούμενος του έλεγε:

«Ακόμη και ο Σ……… μου είπε να απομακρυνθώ από αυτούς γιατί αυτά τα πράγματα είναι επικίνδυνα για εμένα. Επίσης ουδεμία οικονομική συναλλαγή είχα μαζί τους και ποτέ δεν είδα ναρκωτικά στο Εκουαδόρ. Τον Σ……….. εγώ τον ενημέρωσα για το σκάφος και ίσως για τη δουλειά με το σκάφος να ήξερε κάτι παραπάνω από τον Η.Π. (Αλβανός). Ακόμη εγώ δεν γνωρίζω τίποτα από σκάφη και τη λειτουργία τους.

Οι αστυνομικοί πάντως έχουν βρει, κατά τη σύλληψη των τριών κατηγορουμένων στην κατοχή του 42χρονου, τρία κινητά τηλέφωνα και τέσσερις κάρτες sim.

Στο ελληνικό διαβατήριό του, στις σελίδες 6-7, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν σφραγίδες εισόδου για το Σίδνεϋ Αυστραλίας την 25/05/2015 και 03/07/2016 αντίστοιχα, σφραγίδα εισόδου στο GUAYAQUIL Εκουαδόρ την 10/09/2018 και σφραγίδα εξόδου από GUAYAQUIL Εκουαδόρ την 13/09/2018.

Βρήκαν επίσης απόδειξη πληρωμής του αεροπορικού εισιτηρίου αξίας 2.640,58 €, στο όνομα του 42χρονου, απόδειξη ξενοδοχείου από 20/07/2018 του ποσού 1.132,80 €, τρεις φωτογραφίες που απεικονίζουν ιστιοπλοϊκά σκάφη, μία απόδειξη της FOREIGN EXCHANGE ECUADOR S.A. CASA DE CAMBIOS με ημερομηνία 10/09/2018 και ώρα, ποσού 104,27 USD, στο όνομά του με διεύθυνση HOTEL AIRPORT, 000, GUAYAQUIL, Guayas, Ecuador.

Ως κύριος λόγος επιλογής της Αυστραλίας ως προορισμό των ναρκωτικών,  ήταν σύμφωνα με τους Έλληνες αξιωματικούς η τιμή του κιλού κοκαΐνης που πωλείται από 80.000-100.000 δολάρια, όταν στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσό είναι 40.000 - 50.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι πάνω στα πλακίδια του ναρκωτικού υπήρχαν λογότυπα-σφραγίδες διαφορετικών εγκληματικών ομάδων που αποτελούν τις «ταυτότητες» από συγκεκριμένες φάμπρικες-εργαστήρια παραγωγής και τυποποίησης της κοκαΐνης.

Όπως έγινε γνωστό, ο 42χρονος ιδιοκτήτης καφετέριας είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για αδικήματα οικονομικής φύσης, ενώ ο 41χρονος που έχει καταγωγή από την Αλβανία είχε συλληφθεί στη Ιταλία για τη μεταφορά 200 κιλών κάνναβης.

Οι διακινητές είχαν προχωρήσει σε μετασκευές σε όλα τα μέρη του ιστιοφόρου, ακόμα και στα καθίσματα ώστε να μεταφέρουν την μέγιστη δυνατή ποσότητα κοκαΐνης που μπορούσαν. Περιόρισαν μάλιστα ακόμα και τη δεξαμενή νερού και είχαν καθορίσει συγκεκριμένη ημερήσια ποσότητα που θα έπρεπε να καταναλώνουν…

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση