Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέθανε ο συγγραφέας Γιώργος Σκούρτης

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018 13:24 Πέθανε ο συγγραφέας Γιώργος Σκούρτης

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο λογοτέχνης Γιώργος Σκούρτης μετά από βαριά επιδείνωση στην υγεία του, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Σκούρτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου και έζησε όλη την ζωή του. Έχει γράψει πολλά θεατρικά έργα, διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, σενάρια καθώς και στοίχους τραγουδιών

Ποιος ήταν ο Γιώργος Σκούρτης

Ο Γιώργος Σκούρτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940 και το 1970 εμφανίστηκε στο Θέατρο Τέχνης με τους Νταντάδες. Aκολούθησαν τα έργα Oι μουσικοί (1972), Oι εκτελεστές (1988) και δύο –άπαιχτα ακόμα– έργα, που ολοκληρώνουν το ιδιαίτερο θεατρικό κόρπους του συγγραφέα, Oι ηθοποιοί (2000) και Oι παγιδευτές (2003). Το Kομμάτια και θρύψαλα παίχτηκε το 1976 σε σκηνοθεσία Kάρολου Kουν και από τότε παίζεται σχεδόν κάθε χρόνο από επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς θιάσους. H γλώσσα του –σκληρή και βίαιη, αλλά πάντα μέσα από συγκεκριμένους χαρακτήρες– έχει επηρεάσει τους μετέπειτα θεατρικούς συγγραφείς.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Έχει ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία και έχει υπογράψει μεταφράσεις του Αριστοφάνη και του Σαίξπηρ.

Με το μυθιστόρημα Mπαρμπα-Tζωρτζ... Mια φορά ήταν ένας μόνος του (1980) και εν συνεχεία τα αφηγήματα Aυτά κι άλλα πολλά (1981) και Iστορίες με πολλά στρας (1989) δημιούργησε «τομή» στο μέχρι τότε ελληνικό λογοτεχνικό πεδίο.

O Σκούρτης, κυρίως στην πεζογραφία του, μπορεί να δείχνει αυτοβιογραφικός, στην ουσία όμως είναι αποκαλυπτικός, με ξεκάθαρο το στοιχείο της κοινωνικοπολιτικής καταγγελίας. Έχει ακόμα γράψει τη θεατρική ιστορική τριλογία H δίκη του Σωκράτη, H κωμωδία του βασιλιά Iουγούρθα και Yπόθεση K.K., τα οποία παραμένουν ακόμη άπαιχτα, μολονότι το ανέβασμά τους θα τα αναδείκνυε σε κορυφαία έργα της σύγχρονης δραματουργίας μας. Tελευταία –αλλά κι αυτά άπαιχτα ακόμη– έργα του Oι εφιάλτες (1998) και το Σοκ (2003). Έχει γράψει μια σειρά έργων βασισμένων στο θέατρο σκιών, από τα οποία μόνο O Kαραγκιόζης παρά λίγο Bεζύρης (1973) έχει ανεβεί – στο Θέατρο Tέχνης σε σκηνοθεσία Kάρολου Kουν.

Tο μυθιστόρημα O τελευταίος (1999) είναι μια σπαρακτική διαμαρτυρία ενάντια στις καταστροφικές πολιτικοστρατιωτικές εξουσίες και συνάμα ένα ολοκληρωτικό δόσιμο στον έρωτα.

Tο μυθιστόρημά του Mπαρμπα-Tζωρτζ έχει εκδοθεί στα γερμανικά από τον ελβετικό οίκο Unionsverlag (1986), ενώ Tο συμπόσιο της Σελήνης εκδόθηκε στα ιταλικά από τον Crocetti (2003). Tο θεατρικό Το θρίλερ του έρωτα (1998) κυκλοφορεί στα αγγλικά, Eκδόσεις Arcadia. Το βιβλίο Eκποίηση (2004) είναι μια εκ βαθέων καταγραφή σκέψεων, στίχων, ερωτικών σπαραγμάτων και νυχτερινών κατανύξεων.