Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί ο Βέμπερ ξεκινά την εκστρατεία για τις ευρωεκλογές από το Άουσβιτς

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018 19:02 Γιατί ο Βέμπερ ξεκινά την εκστρατεία για τις ευρωεκλογές από το Άουσβιτς

Το «φάντασμα του εθνικισμού» ανέδειξε ως σημαντικότερο εχθρό για την Ευρώπη, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και κεντρικός του υποψήφιος για τις προσεχείς ευρωεκλογές, Μάνφρεντ Βέμπερ, και τόνισε ότι δεν επιθυμεί να εκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις ψήφους των ακροδεξιών κομμάτων.

«Οι απειλές για την Ευρώπη είναι σήμερα τόσο μεγάλες, όσο ποτέ άλλοτε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και πρόκειται για απειλές, όχι μόνο από το εξωτερικό, αλλά και από το εσωτερικό της Ευρώπης», από τα κόμματα που υπονομεύουν την συνοχή της, δήλωσε ο κ. Βέμπερ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στο Βερολίνο, λίγο πριν από την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, άσκησε δριμεία κριτική στην Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), την οποία χαρακτήρισε «κόμμα του Brexit για την Γερμανία».

«Η δική μου κεντρική απάντηση έναντι αυτών των απειλών, είναι ότι πρέπει να δώσουμε την Ευρώπη πίσω στους πολίτες. Αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ τεχνικό, αλλά είναι το θεμελιώδες ζήτημα. Για αυτό ο περιορισμός τέτοιων ακροδεξιών δυνάμεων, είναι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η κεντρική αποστολή που έχουν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, ανταποκρινόμενα στις ανησυχίες των πολιτών», πρόσθεσε ο κ. Βέμπερ.

Στον αγώνα για την εκλογή νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο υποψήφιος του ΕΛΚ τόνισε εμφατικά ότι δεν επιθυμεί να εκλεγεί με ακροδεξιές ψήφους, αλλά με την στήριξη μιας συμμαχίας φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Ο ίδιος τάχθηκε και υπέρ της «δημοκρατικοποίησης» της Ευρώπης, την οποία, όπως εξήγησε, σκοπεύει ως πρόεδρος της Κομισιόν να προωθήσει, ενισχύοντας τον ρόλο του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παραχωρώντας του έμμεσο δικαίωμα κατάθεσης νομοσχεδίων.

Η προεκλογική του εκστρατεία, όπως εξήγησε ο Βέμπερ, αρχίζει αύριο απ’ το ‘Αουσβιτς, όπου βρισκόταν το ομώνυμο στρατόπεδο συγκέντρωσης της ναζιστικής περιόδου. Με την επίσκεψή του, σημείωσε, επιθυμεί να σηματοδοτήσει την ευθύνη που αισθάνεται ως Γερμανός για τις προγενέστερες θηριωδίες, αλλά και το γεγονός ότι «η απάντηση σε αυτήν την τρέλα είναι η Ευρώπη».

newsit.gr