Μητσοτάκης: Η ηλεκτροκίνηση ουσιαστικός αναπτυξιακός βραχίονας στο μέλλον

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 20:38 Μητσοτάκης: Η ηλεκτροκίνηση ουσιαστικός αναπτυξιακός βραχίονας στο μέλλον

Η ΝΔ παρουσίασε το πρόγραμμά της για την ηλεκτροκίνηση

Την ολοκληρωμένη πρότασή της για την ηλεκτροκίνηση παρουσίασε σήμερα η ΝΔ σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνει:

- τη συγκρότηση εθνικής επιτροπής εμπειρογνωμώνων για την ηλεκτρική κινητικότητα
- τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στην αγορά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου
- την ανάπτυξη δικτύου υποδομών φόρτισης
- τη θέσπιση κυκλοφοριακών προνομίων ως κινητρο για τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων
- τη στόχευση ειδικών κατηγοριών χρηστών όπως τα εταιρικά αυτοκίνητα και τα ταξί, με επιδότηση αγοράς και κίνητρα αντικατάστασης
- την αντικατάσταση των παλαιών κρατικών οχημάτων με ηλεκτρικά
- την αντικατάσταση των παλαιών αστικών λεωφορείων με ηλεκτρικά
- την παροχή κινήτρων για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και παρελκομένων στην Ελλάδα

Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η ηλεκτροκίνηση δεν βοηθάει μόνο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στον περιορισμό του θορύβου στις πόλεις, αλλά «μπορεί να δράσει ως ουσιαστικός αναπτυξιακός βραχίονας στο μέλλον», σημειώνοντας ότι αγανακτεί συχνά ως πολιτικός «που στην Ελλάδα συζητάμε προβλήματα του περασμένου αιώνα».

Υπενθύμισε ότι το 2007, όταν ανέλαβε πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος στη Βουλή, οι τεράστιες πυρκαγιές στην Ηλεία ευαισθητοποίησαν τον κόσμο σε θέματα κλιματικής αλλαγής. Έσπευσε ωστόσο να πει, ότι «πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει από τότε», χαρακτηρίζοντας την κλιματική αλλαγή ως τη «μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουμε εμείς και τα παιδιά μας».

Σχετικά με την ηλεκτροκίνηση, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι απαιτείται στρατηγικό σχέδιο και κεντρικός συντονισμός, αλλά και εμπλοκή όλων των φορέων, δηλαδή της αγοράς, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, η ηλεκτροκίνηση δεν βοηθάει μόνο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στον περιορισμό του θορύβου στις πόλεις, αλλά «μπορεί να δράσει ως ουσιαστικός αναπτυξιακός βραχίονας στο μέλλον» και επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος ειδικά στα νησιά. Η ΝΔ θέλει «να προτάξει μια τολμηρή στρατηγική για την ηλεκτροκίνηση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

πηγή: news.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση