Guardian: Πώς η Κρήτη εδίωξε την Χρυσή Αυγή από το νησί

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018 14:50 Guardian: Πώς η Κρήτη εδίωξε την Χρυσή Αυγή από το νησί

Ακτιβιστές και δάσκαλοι ενώθηκαν στην Κρήτη και κατάφεραν να εκδιώξουν την Χρυσή Αυγή από το νησί.

Ακτιβιστές και δάσκαλοι ενώθηκαν στην Κρήτη και κατάφεραν να εκδιώξουν την Χρυσή Αυγή από το νησί. Αυτό αναφέρει αναλυτικό ρεπορτάζ του Guardian με τίτλο «"Οι ιδέες τους δεν έχουν καμία θέση εδώ": Η Κρήτη εκδίωξε την Χρυσή Αυγή», το οποίο υπογράφει η Τζέσικα Μπέϊτμαν. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, τον περασμένο Μάϊο, μπήκε λουκέτο στα τελευταία γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Κρήτη. Το γραφείο που βρισκόταν στο Ηράκλειο, όπως και τα προηγούμενα γραφεία που διέθετε η νεοναζιστική οργάνωση στο νησί, αποτελούν πλέον παρελθόν, με τη Χρυσή Αυγή να το έχει αφαιρέσει και επίσημα από τη λίστα των γραφείων στην ιστοσελίδα της. 

Το υπερ-εθνικιστικό, ακροδεξιό ελληνικό κόμμα χρησιμοποίησε το Ηράκλειο ως τοπική βάση, ωστότο οι πρώτοι που δραστηριοποιήθηκαν κατά της Χρυσής Αυγής στην Κρήτη ήταν δάσκαλοι, αναφέρει ο Guardian, ο οποίος παραθέτει και δηλώσεις ανθρώπων που δραστηριοποιήθηκαν εναντίον της.  "Δύο από τους 13χρονους μαθητές μου είχαν οικογενειακά προβλήματα", λέει η Μαρία Οικονόνακη.  "Η Χρυσή Αυγή τους πλησίαζε σε καφετέριες και γυμναστήριο, τα μέλη του παρουσιάζονταν  ως οικογένεια και προστάτες. Τους κέρναγαν καφέ και τους έκαναν μάθημα ιστορίας''. Στη συνέχεια ήρθε η βία, συμπεριλαμβανομένου του μαχαιρώματος δύο πακιστανών εργαζομένων. ''Σκεφτόμουν: Θεέ μου, τι συμβαίνει σε αυτή τη γειτονιά;'' . Η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε να είχε διατηρήσει τα γραφεία της στο Ηράκλειο όμως οι κάτοικοι αποφάσισαν να την πολεμήσουν.

Η περιοχή που επέλεξε στο Ηράκλειο ήταν το προάστιο της Νέας Αλικαρνασσού. Μια γειτονιά της εργατικής τάξης, με μακρά ιστορία μετανάστευσης από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Ευρώπη. Πολλοί κάτοικοι απασχολούνται στον τομέα των κατασκευών και έχουν χάσει την εργασία τους κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η ΧΑ άνοιξε εκεί γραφείο της  το 2011, αναφέρει ο Guardian και προσθέτει: 

Ακτιβιστές προσπάθησαν με γενικές συνελεύσεις στις γειτονιές να κινητοποιήσουν τους κατοίκους. "Συνειδητοποιήσαμε ότι δεν μπορούσαμε να έχουμε παρουσία στην περιοχή όλη την ώρα", λέει ο Κωνσταντίνος. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, όλα άλλαξαν τον Σεπτέμβριο του 2012, με τη δολοφονία του  Παύλου Φυσά και τη σύλληψη του αρχηγού και 68 άλλων μελών της οργάνωσης. 

«Πριν από αυτό, πολλοί άνθρωποι είχαν τη στάση του« Δεν φοβόμαστε τη Χρυσή Αυγή, απλά πρέπει να τους μορφώσουμε», λέει ο Χάρης Ζαφειρόπουλος, 27χρονος ακτιβιστής αριστερών οργανώσεων.

Ακτιβιστές όπως ο Ζαφειρόπουλος ξεκίνησαν μια νέα στρατηγική: να βγουν στους δρόμους και να συζητήσουν με τους κατοίκους για τον φασισμό και γιατί έπρεπε να αντιμετωπίσει."Κάθε Σαββατοκύριακο πηγαίναμε  στη γειτονιά και μιλούσαμε στους ανθρώπους", λέει ο Ζαφειρόπουλος.

Σε ολόκληρη την Κρήτη, οι δάσκαλοι συσπειρώθηκαν για να αντιμετωπίσουν τη ριζοσπαστικοποίηση  στα σχολεία. Οι δάσκαλοι συνεργάστηκαν  για να διδάξουν το μάθημα της ιστορία με έναν λιγότερο εθνικιστικό τρόπο και αντιμετώπισαν τις φασιστικές ιδεολογίες.  56 σχολεία συνεργάστηκαν σε ένα αντιφασιστικό φεστιβάλ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Guardian 

φωτο eurokinissi

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση