Ποιοι, πότε και πόσα θα πάρουν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018 22:08 Ποιοι, πότε και πόσα θα πάρουν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου
Συντάξεις, επιδόματα, αναδρομικά, κοινωνικό μέρισμα και δώρο Χριστουγέννων θα μπει στις τσέπες πολιτών

Μπορεί ο Δεκέμβριος να είναι ο πιο βαρύς φορολογικά μήνας του χρόνου, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες κατηγορίες πολιτών που θα βάλουν στην τσέπη τους κάποια χρήματα.

Πρώτοι και καλύτεροι οι εν ενεργεία και συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων (ένστολοι, πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί λειτουργοί και μέλη των κρατικών ορχηστρών και της Λυρικής Σκηνής), οι οποίοι αναμένεται να λάβουν περί τα μέσα του μήνα τα αναδρομικά συνολικού ύψους 820 εκατ. ευρώ. Για την οριστική ημερομηνία καταβολής των χρημάτων αναμένεται η υπογραφή τις αμέσως επόμενες ημέρες της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Στα μέσα του μήνα, με επικρατέστερη ημερομηνία τις 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί το Κοινωνικό Μέρισμα σε περίπου 3,5 εκατομμύρια δικαιούχους. Το μέρισμα θα διανεμηθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα διαφέρει ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των νοικοκυριών και θα κυμαίνεται από 300 έως 1.400 ευρώ. Η πλατφόρμα (koinonikomerisma.gr) επρόκειτο να ανοίξει αύριο Τρίτη, αλλά θα υπάρξει καθυστέρηση σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ Αναστάσιο Τάγαρη και αναμένεται να ανοίξει στα τέλη αυτής της εβδομάδας και τα χρήματα να διανεμηθούν στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Το Κοινωνικό Μέρισμα 2018 θα δοθεί μέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων που θα υποβληθούν στην πλατφόρμα (koinonikomerisma.gr) με τον δικαιούχο να εισάγει τους κωδικούς που έχει για το taxisnet, δηλαδή το user name και το password. Αμέσως μετά θα πρέπει να συμπληρώσουν έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου και ένα email, έτσι ώστε αν χρειαστεί να υπάρξει επικοινωνία με τις υπηρεσίες, καθώς και τον αριθμό ΑΜΚΑ. Εν συνεχεία θα δουν στη φόρμα προσυμπληρωμένα τα οικονομικά τους στοιχεία με βάση τη φορολογική δήλωση του 2017, όπου θα πρέπει να προσέξουν μήπως υπάρχουν λάθη. Τέλος, θα πρέπει να συμπληρώσουν το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο θα πιστωθεί το Κοινωνικό Μέρισμα.

Στις 19 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου του ΕΦΚΑ, που προέρχονται από τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ, ενώ οι συντάξεις που προέρχονται από τους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς, κατά πάσα πιθανότητα θα καταβληθούν την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου.

Στις 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί και η 6η δόση για το επίδομα παιδιού από το A21 λόγω των Χριστουγέννων. Η πληρωμή αφορά το δίμηνο Νοέμβριος-Δεκέμβριος, ενώ στην διάθεση των δικαιούχων έχουν τεθεί διάφορα ηλεκτρονικά εργαλεία, τα οποία επιτρέπουν τροποποιήσεις αιτήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως προσθήκη νέου μέλους στην οικογένεια, διόρθωση των στοιχείων των εξαρτώμενων παιδιών, ακύρωση παλαιότερης εγκεκριμένης αίτησης του 2018 και υποβολή νέας, διόρθωση ΙΒΑΝ.

Έως τις 21 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων στους μισθωτούς με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, στον ιδιωτικό τομέα. Το δώρο Χριστουγέννων είναι ίδιου ύψους με έναν μηνιαίο μισθό, για όσους εργάζονται τουλάχιστον από την 1η Μαΐου και μετά και υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Το δώρο Χριστουγέννων σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Μέσα στην εβδομάδα των Χριστουγέννων αναμένεται να καταβάλει ο ΟΑΕΔ το δώρο Χριστουγέννων στους άνεργους, που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και το οποίο θα είναι ίσο με το ποσό της τακτικής επιδότησης, εάν έχουν πάρει επίδομα από 1 Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου και αναλογία σε όσους έχουν πάρει επιδότηση για μικρότερη διάρκεια, ίση με 3 ημερομίσθια ανά μήνα επιδότησης.

Τέλος, στις 24 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η φορολοταρία αποδείξεων της ΑΑΔΕ, από την οποία θα αναδειχθούν 1.000 τυχεροί, που θα κερδίσουν από 1.000 ευρώ για τις αποδείξεις αγορών με ηλεκτρονικές συναλλαγές και κάρτες του Νοεμβρίου 2018.

πηγή: news.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση