Έσοδα 5,5 δισ. από φόρους για να βγει ο στόχος της χρονιάς

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018 09:44 Έσοδα 5,5 δισ. από φόρους για να βγει ο στόχος της χρονιάς

Αυτό που «τεστάρει» το οικονομικό επιτελείο είναι οι αντοχές των φορολογουμένων στα συνεχιζόμενα «χτυπήματα» της εφορίας.

Θα συγκεντρωθούν έσοδα από φόρους της τάξεως των 5,5 δις. ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο ώστε να κλείσει εντός των προβλέψεων και ο συγκεκριμένος «κωδικός» του προϋπολογισμού; Αυτό είναι και το τελευταίο «στοίχημα» του οικονομικού επιτελείου για την φετινή χρονιά. Ανησυχία για το πρωτογενές πλεόνασμα και το τελικό ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί αυτό δεν φαίνεται να υπάρχει.

Το γεγονός ότι μοιράστηκαν επιπλέον 80 εκατ. ευρώ για το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα –οι τελευταίοι 200.000 δικαιούχοι βλέπουν από χθες το βράδυ τα χρήματα στους λογαριασμούς τους- αλλά και 12 εκατ. ευρώ επιπλέον ως συμπληρωματικό επίδομα θέρμανσης, δείχνει ότι υπάρχει μια «άνεση» ως προς το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό που «τεστάρει» το οικονομικό επιτελείο είναι οι αντοχές των φορολογουμένων στα συνεχιζόμενα «χτυπήματα» της εφορίας.

Για το 2018, το οικονομικό επιτελείο ψάχνει 48,831 δις. ευρώ από φόρους και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου έχει εισπράξει τα 43,339 δις. ευρώ όπως φάνηκε και από τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Αυτό σημαίνει ότι αναζητούνται επιπλέον 5,5 δις. ευρώ για μέσα στον Δεκέμβριο ενώ πολύ μεγάλο μέρος από αυτό το ποσό αναμένεται να καταβληθεί μέσα στις δύο τελευταίες εργάσιμες που απέμειναν. Προτελευταία δόση ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, ΦΠΑ Νοεμβρίου, παρακρατούμενοι φόροι, φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων συνθέτουν τον κατάλογο των «πηγών» από τις οποίες περιμένει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών.

Από τα ποσά που έχουν βεβαιωθεί είναι σίγουρο ότι δεν θα εισπραχθούν όλα. Ο ΕΝΦΙΑ «τρέχει» με συντελεστή εισπραξιμότητας της τάξεως του 70%, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κινείται σε πολύ καλύτερα επίπεδα ενώ κοντά στο 80% είναι και ο ΦΠΑ ποσοστό όχι ιδιαίτερα ικανοποιητικό δεδομένου ότι ο ΦΠΑ είναι ένας φόρος που «παρακρατείται» από τις επιχειρήσεις για να αποδοθεί στο κράτος και όχι ένας φόρος που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες.

Η επίτευξη του τελευταίου δημοσιονομικού στόχου της χρονιάς, είναι πολύ πιθανό να κριθεί στην… παράταση. Ούτως ή άλλως υπάρχει η εκκρεμότητα της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ ενώ πιθανό είναι να ανακοινωθεί μια ολιγοήμερη παράταση και για τα τέλη κυκλοφορίας. Ως προς το τελευταίο και φλέγον ζήτημα για όσους δεν έχουν αποκτήσει ακόμη το «άυλο» πλέον σηματάκι, η απόφαση θα ληφθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή κάτι που σημαίνει ότι ανακοινώσεις αναμένονται τη Δευτέρα.

Πάντως, τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, δείχνουν την ολοένα και σαφέστερη τάση ο προϋπολογισμός να στηρίζεται στους έμμεσους φόρους. Θα περίμενε κανείς ότι το 2018, λόγω της ανάπτυξης που αναμένεται να πλησιάσει το 2% αλλά και της σημαντικής μείωσης της ανεργίας, να συγκεντρωθούν περισσότεροι φόροι από την άμεση φορολογία λόγω ενίσχυσης των εισοδημάτων (σ.σ κάτι που θα έπρεπε ήδη να έχει φανεί δεδομένου ότι οι φόροι σε πολύ μεγάλο βαθμό παρακρατούνται). Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει.

Οι έμμεσοι φόροι, έχουν φτάσει να αποδίδουν τα 24,824 δις. ευρώ από το σύνολο των 43,339 δις. ευρώ στο 11μηνο. Η αναλογία είναι ήδη στο 57,3% και ανεβαίνει.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση