Τσίπρας: Σκληρό πόκερ και τελεσίγραφο στον Καμμένο!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2019 22:42 Τσίπρας: Σκληρό πόκερ και τελεσίγραφο στον Καμμένο!

Μια από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της μέχρι τώρα θητείας μου“. Έτσι χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open την “λύση στο Μακεδονικό“, όπως χαρακτήρισε την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ένα ζήτημα που είναι δεδομένο πως θα πυροδοτήσει εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Και μάλιστα άμεσα. Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πάνο Καμμένο την Παρασκευή, 11.01.2019, σε μια συνάντηση που αναμένεται να κρίνει πολλά. Ωστόσο το πλαίσιο το έθεσε ήδη απόψε ο πρωθυπουργός, ο οποίος “στριμώχνει” τον υπουργό (του για… όσο ακόμα) Εθνικής Άμυνας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε τελεσίγραφο στον Πάνο Καμμένο. “Είτε με στηρίζεις, είτε ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης“. Βεβαίως ο πρωθυπουργός επανέλαβε πολλάκις πως δεν πιστεύει ότι ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θα στηρίξει μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής. Ωστόσο ήταν σαφής: Εάν αποσύρει την εμπιστοσύνη του ο Πάνος Καμμένος, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει μπροστά του μόνο μια λύση: Την ψήφο εμπιστοσύνης.

Κι αν δεν “πάρει” την ψήφο εμπιστοσύνης, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως η μόνη λύση θα είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αφού πρώτα “περάσει” την Συμφωνία των Πρεσπών, τις αλλαγές για τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός διεμήνυσε στον Πάνο Καμμένο πως αν στηρίζει την κυβέρνηση, στηρίζει και τις επιλογές της, μία εκ των οποίων είναι και η Συμφωνία των Πρεσπών

Τι κι αν είπε στην αρχή της συνέντευξης ο Αλέξης Τσίπρας ότι “οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019“; Τα όσα είπε μετά δείχνουν πως… κάθε άλλο παρά απέχουν (τόσο πολύ) οι εκλογές…

Τσίπρας για Συμφωνία των Πρεσπών και Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την συνέντευξη, τόνισε πως “αν η έξοδος από τα μνημόνια και την κρίση είναι το σημαντικότερο επίτευγμα, η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας είναι το δεύτερο”, βάζοντας ψηλά στο “κάδρο” την Συμφωνία των Πρεσπών.

“Η Συμφωνία δεν αφήνει κανένα περιθώριο αν υπάρξει στο μέλλον κάποιος νέος εθνικιστής, κάποιος νέος Γκρούεφκσι. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να έχει ένα ανοικτό μέτωπο με τη γειτονική χώρα και να σπαταλά διπλωματικό κεφάλαιο σε μια περίοδο που έχουμε έναν νευρικό γείτονα”, συνέχισε, εξαπολύοντας στην συνέχεια επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Όταν πριν από έναν χρόνο ξεκίνησε η συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης είχε συμβουλέψει την κυβέρνηση να ακολουθήσει την εθνική γραμμή που είχε χαραχτεί το 2007. Όταν είδε ότι αυτή τη γραμμή που ακολουθούμε, τότε άλλαζε θέση”, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Επισήμανε ότι κάλεσε δύο φορές στο γραφείο του τους αρχηγούς των κομμάτων. “Περίμενα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα έχει αυτή την αντιφατική συμπεριφορά με μοναδικό γνώμονα την εσωκομματική σταθερότητα και το πρόσκαιρο όφελος”, σχολίασε.

Μίλησε για διαρκή προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να βρίσκει προφάσεις εν αμαρτίαιας, με τα επιχειρήματα που κάθε φορά προέβαλε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Όταν είδε ότι δεν είχαμε αφήσει καμία λεπτομέρεια ανοικτή, μετέτρεψε τον όρο ιθαγένεια στον όρο εθνότητας. Δεν υπάρχει ούτε ζήτημα εθνότητας, ούτε ζήτημα γλώσσας, σημείωσε.

Τον κατηγόρησε για προσπάθεια να κερδοσκοπήσει πολιτικά. Μπορεί να το κάνει σε άλλα θέματα, όχι στα εθνικά, τόνισε.

Μέσα στον Γενάρη η Συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή

“Όλοι τα γνωρίζουμε όλα”, είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη δημόσια συζήτηση που “έχει εξαντληθεί”. Κανείς βουλευτής δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει τι θα ψηφίσει, όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους απέναντι στην Ιστορία. Όλα τα κόμματα και όλοι οι βουλευτές θα πάρουν την ιστορική τους ευθύνη απέναντι σε μια ιστορική συμφωνία, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Είπε ότι τα οφέλη από τη Συμφωνία είναι πολύ σημαντικά και γνωστά και ότι η ζημία θα ήταν τεράστια για τη χώρα. Σε περίπτωση που έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο κοινοβούλιο των Σκοπίων μετά από μια συνταγματική αναθεώρηση στην οποία η Ελλάδα οδήγησε τη γείτονα, και έρθουμε εμείς εδώ και πούμε ότι επειδή ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του ή μη χάσει κάποιους ψηφοφόρους και επειδή ο κ. Καμμένος μπορεί να έχει κάποια προβλήματα με το εκλογικό του ακροατήριο, η χώρα θα εξευτελιστεί διεθνώς, υπογράμμισε.

Για το πότε θα έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι έχει στόχο και σκοπό άμεσα μόλις ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων και γίνει η κοινοποίηση στο ΥΠΕΞ με ρηματική διακοίνωση του αποτελέσματος και των άρθρων του Συντάγματος και κοινοποιηθεί το πέρας των διαδικασιών στη γειτονική χώρα άμεσα θα δώσει στον ΠτΔ, στον ΠτΒ και στα κόμματα τα αποτελέσματα και αμέσως μετά θα συνεννοηθεί με τον ΠτΒ για να κινηθούν οι διαδικασίες.

Μέσα στον Ιανουάριο;“, ρωτήθηκε. Προφανώς, απάντησε, προσθέτοντας ότι υπολογίζει πως μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα κοινοποιηθεί το αποτέλεσμα στην Αθήνα.

Υπογράμμισε ότι “οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, αυτός είναι ο στόχος μου, αυτή είναι η στοχοπροσήλωσή μου. Σε πείσμα πολλών αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει και την τελευταία μέρα που το Σύνταγμα της δίνει τη δυνατότητα να κυβερνά”

Φάκελος Καμμένος

“Ο Πάνος Καμμένος, δεν θέλω να τον αδικήσω, ήταν ένας εξαιρετικός υπουργός Άμυνας μέχρι σήμερα. Αγάπησε και αγαπάει αυτό που κάνει”, είπε ο πρωθυπουργός.

Για να στείλει στην συνέχεια, ωστόσο, τα σαφή του μηνύματα στον συγκυβερνήτη του: “Αν ο κ. Καμμένος αλλάξει τη μέχρι τώρα στάση του ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Τσίπρας

Στην ερώτηση αν δεν το κάνει αυτό ο κ. Καμμένος, απάντησε τότε “θα μετρηθούμε στη Βουλή“, δηλαδή θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο κ. Τσίπρας, πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη, διότι δεν θα θελήσει να ρίξει νερό στον μύλο της Ν.Δ και του κ. Μητσοτάκη.

“Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η χώρα δεν θα κινηθεί σε τέτοιες διαδικασίες, ότι θα πάμε στη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί ο εταίρος μου δεν θα επιλέξει να διευκολύνει σχέδια πολιτικών αντιπάλων μου. Λέω όμως ότι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. “Πιστεύω ότι θα πάρω ψήφο εμπιστοσύνης”, επανέλαβε.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα

Ακόμα και σενάριο πρόωρων εκλογών!

“Τον λαό δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα είναι υπουργός για τους επόμενους 9 μήνες, αλλά το να υπάρχει σταθερότητα. Σε αυτό θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Καμμένος μεθαύριο, αν συνεχίζει να εμπιστεύεται την κυβέρνηση. Θα το πει καθαρά και θα προχωρήσουμε, αν δεν το πει θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης και θα προχωρήσουμε”, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Ως προς το τι είδους κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή αν θα πρόκειται για μια κυβέρνηση ανοχής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το Σύνταγμα είναι σαφές και ότι δεν αποτελεί συνταγματικό πρόβλημα μια τέτοια κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι όμως σε αυτή την εκδοχή – την θεωρώ απίθανη αυτή την εκδοχή – δεν υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα αλλά πολιτικό πρόβλημα υπάρχει. Σε αυτή την εκδοχή, είπε, θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα σε εκλογές, χωρίς να αφήσει στη μέση η κυβέρνηση τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναγγείλει.

“Ο Μητσοτάκης ψηφοθηρεί με ελεεινό τρόπο”

“Ο κ. Μητσοτάκης ψηφοθηρεί με ελεεινό και λαϊκίστικο τρόπο, διότι αυτά που λέει στο εσωτερικό για τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να τα αρθρώσει στο εξωτερικό”, τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.”Εγώ δεν έχω κανένα άγχος και αγωνία, διότι ξέρω ότι κάνω το σωστό. Αυτός που έχει άγχος είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν θέλει να πάμε σε εκλογές”, είπε και γι αυτόν τον λόγο δεν καταθέτει πρόταση δυσπιστίας, προκαλώντας τον, για μια ακόμη φορά, να την καταθέσει.

Φάκελος Novartis

Μιλώντας για την υπόθεση Novartis και αν είχε ενημέρωση για την υπόθεση αυτή, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι είχε και έχει την ενημέρωση που οφείλει να έχει από τον θεσμικό ρόλο του. “Είναι διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα, είναι μυστική διαδικασία, δεν είναι ο ρόλος μου να ξέρω λεπτομέρειες ή να κρίνω. Θεωρώ ότι το σκάνδαλο αυτό είναι υπαρκτό, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης”, σημείωσε, κάνοντας λόγο για τεράστια ζημία που έχει υποστεί το δημόσιο.

Υπάρχει πολιτική ευθύνη των προσώπων που πήραν τις αποφάσεις, το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τα 8 πολιτικά πρόσωπα, αυτό θα το διερευνήσει η δικαιοσύνη, επισήμανε ο πρωθυπουργός για την υπόθεση Novartis. Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να αφεθεί η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να της δείξουμε εμπιστοσύνη.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, απάντησε πως σημασία έχει η ουσία και όχι το ύφος των δηλώσεων του και παρατήρησε: Αν είναι παρέμβαση οι δηλώσεις του κ. Πολάκη, τότε η μήνυση σε δικαστικούς λειτουργούς τι είναι; Ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι που φέρονται εμπλεκόμενοι στην υπόθεση να αποδειχθεί ότι είναι αθώοι, όμως δεν θα αφήσει να κουκουλωθεί η υπόθεση.

Οικονομία και θετικά μέτρα

“Η κυβέρνηση αυτή θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να δώσει ότι καλύτερο μπορεί στην κοινωνία, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων”, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη απάντησε πως το δημοσιονομικό πλαίσιο δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα σήμερα.Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι στην περίπτωση που εκλεγεί θα φέρει Ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ. “Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος αρχηγός που αυτά που λέει ακούγονται ως απειλές”, επισήμανε.

Τουρκία και… Παυλόπουλος

Στις αρχές του Φεβρουαρίου προγραμματίζει το ταξίδι του στη Τουρκία και τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, είπε ο πρωθυπουργός.Τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι με την Άγκυρα και ο ίδιος φροντίζει κάθε δύο με τρεις μήνες να έχει άμεση επαφή με τον κ. Ερντογάν.

Ακόμη, ο ΑΛέξης Τσίπρας απάντησε «απολύτως ναι», ερωτηθείς για το εάν θα ξαναπροτείνει τον κ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τόνισε ότι ο κ. Παυλόπουλος έχει υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας με έναν τρόπο εξαιρετικό.

Φινάλε με… αυτοκριτική

“Δεν τα πήγα πολύ καλά στις επιλογές προσώπων, αλλά έχω πάρει τα μαθήματά μου”, απάντησε ο πρωθυπουργός στην ερώτηση ποιο λάθος έχει κάνει στη μέχρι τώρα πρωθυπουργική θητεία του.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση