Θέμα χρόνου η έκδοση ομολόγου 5ετούς διάρκειας - Ίσως και την επόμενη εβδομάδα!

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019 15:41 Θέμα χρόνου η έκδοση ομολόγου 5ετούς διάρκειας - Ίσως και την επόμενη εβδομάδα!

Η αντίστροφη μέτρηση για την δοκιμαστική έξοδο της αγορές ξεκίνησε. Ίσως και την επόμενη εβδομάδα και πάντως πριν τις αρχές Φεβρουαρίου το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει στην έκδοση 5ετές ομόλογο, από την οποία εκτιμά ότι μπορεί να αντλήσει έως και 3 δισ. με επιτόκιο θα θα είναι κάτω του 3,5%. Σήμερα η απόδοση του ομολόγου 5ετούς διάρκειας κινείται κοντά στο 3,2%.

Να σημειωθεί ότι η τελευταία έξοδος στις αγορές είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου του 2018, με την έκδοση 7ετούς ομολόγου του οποίου η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,5%. Αν και οι προσφορές για την συγκεκριμένο τίτλο είχαν φθάσει τα 6 ,5 δις. ευρώ το Δημόσιο δανείστηκε τελικά 3 δις. ευρώ.

Στόχος της νέας αυτής έκδοσης είναι η αναχρηματοδότηση του 5ετούς που λήγει τον Μάρτιο του 2019 και είχε εκδοθεί επί υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών η επιστροφή για δανεισμό από τις αγορές θα επιχειρηθεί τις επόμενες εβδομάδες με την έκδοση ενός πενταετούς ομόλογου ύψους έως 3 δισ. ευρώ για την ανανέωση του πενταετούς που είχε εκδοθεί την άνοιξη του 2014. Το κλίμα αυτό έχουν πιάσει και παρακολουθούν στενά οι τράπεζες οι οποίες ελπίζουν να παρουσιαστεί ένα παράθυρο ευκαιρίας το οποίο θα επιτρέψει μετά το Δημόσιο να βγουν με τη σειρά τους και οι τράπεζες στις αγορές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έκδοση θα πραγματοποιηθεί ασχέτως εάν η S&P αναβαθμίσει ή όχι τη χώρα στις 18 Ιανουαρίου. Στις 8 Φεβρουαρίου ακολουθεί η αξιολόγηση από τη Fitch, ενώ την 1η Μαρτίου η Moody’s.

5ετές ομόλογο: Τα σενάρια

Πάντως, όλα τα σενάρια χρηματοδότησης της χώρας μέσα στο 2019 περιλαμβάνονται στο πλάνο χρηματοδοτήσεων του ΟΔΔΗΧ και όλα περιλαμβάνουν έκδοση ομολόγων, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί και σπαστά.

1. Στο χειρότερο σενάριο το ελληνικό Δημόσιο θα δανειστεί μόλις 3 δισ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση οι δανειακές ανάγκες θα καλυφθούν 5 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» των 26,5 δις. ευρώ. Το υπόλοιπο 1,2 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από τις επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες (προγράμματα SMP/ANFAs). Σε αυτό το σενάριο ο ΟΔΔΗΧ προβλέπει μηδενικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, στοιχείο που επιτρέπει να γίνονται δεύτερες σκέψεις, όπως π.χ. να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Σε αυτή την εκδοχή δεν θα μειωθεί το υπόλοιπο εντόκων γραμματίων του Δημοσίου που βρίσκεται στα 15 δισ. ευρώ και ανακυκλώνεται με τακτικές εκδόσεις.

2. Στο ρεαλιστικό σενάριο το Ελληνικό Δημόσιο θα ζητήσει από τις αγορές 5 δισ. ευρώ. Από το «μαξιλάρι» θα αντληθούν 2,4 δισ. ευρώ. Μαζί με έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 1,4 δισ. ευρώ και 1,2 δισ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών από τα ομόλογα καλύπτονται οι ανάγκες του 2019.Σε αυτή την περίπτωση θα μειωθεί και το υπόλοιπο εντόκων γραμματίων κατά 0,8 δισ. ευρώ.

3. Στο αισιόδοξο σενάριο προβλέπεται έκδοση νέων ομολόγων 7 δισ. ευρώ. Από το «μαξιλάρι» θα χρειαστούν 1,1 δισ. ευρώ, τα έσοδα 1,4 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις και 1,2 δισ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών από τα ομόλογα, ενώ θα μειωθεί το υπόλοιπο των εντόκων γραμματίων κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση ο ΟΔΔΗΧ κινείται συντηρητικά καθώς στο διεθνές περιβάλλον υπάρχουν αναταράξεις και οι συνθήκες για την Ελλάδα παραμένουν δύσκολες. Στα δεκαετή ομόλογα οι αποδόσεις στην Ελλάδα βρίσκονται στο 4,3% , στην Ιταλία στο 2,9% και στην Πορτογαλία μόλις στο 1,799%.

Πηγή: newsit.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com