Αντίστροφη μέτρηση για το αυριανό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2019 19:45 Αντίστροφη μέτρηση για το αυριανό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για το αυριανό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για το αυριανό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος στη σκιά της κατάθεσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή και με τους διοργανωτές να δηλώνουν αισιόδοξοι πως θα ξεπεράσει σε συμμετοχή το συλλαλητήριο του περασμένου Φλεβάρη.

«Περιμένουμε πάνω από 3.000 λεωφορεία από την Βόρεια Ελλάδα. Εκτιμούμε ότι 150.000-200.000 άνθρωποι θα κινηθούν με λεωφορεία», εκτίμησε ο συντονιστής της Επιτροπής Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, Μιχάλης Πατσίκας, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

Το παρόν θα δώσει και ο πρώην Γερουσιαστής των ΗΠΑ και πρώην πρόεδρος της Βουλής της Πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ, Κρις Σπύρου, καθώς θα είναι ένα από τα πρόσωπα που θα μιλήσουν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, από το βήμα του συλλαλητηρίου της πλατείας Συντάγματος.

Ωστόσο από το συλλαλητήριο θα απουσιάζει ο Μίκης Θεοδωράκης. Όπως είπε ο κ. Πατσίκας «ζητήσαμε να βρεθεί στην εξέδρα αλλά η κατάσταση της υγείας του και ο καιρός δεν επέτρεψε να είναι παρών».  Πάντως ο  Μίκης Θεοδωράκης μέσω της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών καλώντας τους βουλευτές να μην προχωρήσουν στο «έγκλημα αυτό σε βάρος της Ελλάδας». Όπως αναφέρει στην επιστολή του: «Η ψήφος του ελληνικού λαού δεν έδωσε σε κανέναν εν λευκώ εξουσιοδότηση για χειρισμό του θέματος αυτού κατα το δοκούν» γράφει ο Μίκης Θεοδωράκης και ζητά για άλλη μια φορά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος κάνοντας λόγο για μεγάλους κινδύνους για το μέλλον της χώρας.

Το συλλαλητήριο της Κυριακής διοργανώνει η «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», η οποία είχε πραγματοποιήσει και τα δύο μεγάλα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων κάνει λόγο για «εντυπωσιακή ανταπόκριση του κόσμου και παρόλο που ο χρόνος προετοιμασίας του ήταν μόλις 7 ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί ίσως η ογκωδέστερη συγκέντρωση που έγινε ποτέ».

Σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Οι Έλληνες θα δώσουμε με ΕΙΡΗΝΙΚΟ τρόπο την απάντηση σε όσους διατυμπανίζουν ότι έχουν πειστεί για τα δήθεν πλεονεκτήματα της «συμφωνίας».  Οι Έλληνες θα ακυρώσουμε με τον ΑΡΙΘΜΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ και την ΦΩΝΗ μας τη «συμφωνία» που είναι εθνικά επιζήμια για την Πατρίδα μας και που οδηγεί στον διαμελισμό της».

Όπως υποστηρίζουν «οι βουλευτές είναι βέβαιο ότι θα σεβαστούν την βούληση του Ελληνικού λαού, η λαϊκή κυριαρχία θα πρυτανεύσει και θα υποχωρήσουν τα ξένα εθνικά συμφέροντα και οι πιέσεις που ασκήθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτούς» ενώ καλούν σε παραίτηση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  «Η 'συμφωνία' αυτή δεν είναι νόμιμα κυρωμένη στο κράτος των Σκοπίων διότι ο Πρόεδρος Ιβάνωφ αρνήθηκε να την υπογράψει, ενώ ταυτόχρονα η επίσημη αλληλογραφία από το κράτος των Σκοπίων γίνεται ως Δημοκρατία της 'Μακεδονίας'. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας οφείλει να υπερασπιστεί το ΟΝΟΜΑ και τα ΕΔΑΦΗ της Μακεδονίας παραιτούμενος» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Αστυνομικά μέτρα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Περίπου 2.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός ενώ η ΕΛΑΣ θα επιστρατεύσει ελικόπτερα, που θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες από το Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ. Επιπλέον θα υπάρχουν φραγμοί με κλούβες των ΜΑΤ ανάμεσα στην συγκέντρωση και στην «αντισυγκέντρωση» που οργανώνεται στα Προπύλαια.

Επίσης έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου. Ειδικότερα, δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση από το Σάββατο, στις 22:00, ενώ θα διακοπεί η κυκλοφορία από αύριο, Κυριακή, στις 6:00, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Οι συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες που θα επικρατούν.

Για το συλλαλητήριο αναμένονται δεκάδες λεωφορεία, τα οποία όμως δεν θα φτάνουν στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα τα λεωφορεία από την Νότια Ελλάδα θα αποβιβάζουν κόσμο στο Συγγρού-Φιξ και από τη Βόρεια Ελλάδα στην Κατεχάκη. Από εκεί τα λεωφορεία θα αποχωρούν για τους χώρους στάθμευσης στα γήπεδα ΟΑΚΑ, Μπάντμιντον και ΣΕΦ.

Από το πρωί της Κυριακής στις 10:00 θα κλείσουν οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούνται στάσεις. 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση