Συλλαλητήριο: Χημικά τραυματισμοί, βανδαλισμοί, προσαγωγές και μια μήνυση

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2019 18:28 Συλλαλητήριο: Χημικά τραυματισμοί, βανδαλισμοί, προσαγωγές και μια μήνυση

Τραυματισμοί, διακομιδές πολιτών με αναπνευστικά και ορθοπεδικά προβλήματα, μαχαιρώματα,  βανδαλισμοί, αλληλοκατηγορίες και μηνύσεις ο απολογισμός του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία σήμερα στο Σύνταγμα

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα χημικά οδήγησε τους διαδηλωτές να ψάχνουν καταφύγιο να προστατευθούν «υποχωρώντας» από το σημείο της έντασης

 

Από τα επεισόδια που σημειώθηκαν τόσο στα σκαλιά πίσω από τον Άγνωστο Στρατιώτη, όσο και στο προαύλιο της Βουλής όταν  επιχείρησαν να εισβάλλουν κουκουλοφόροι τραυματίστηκαν επίσης περί τους 10 αστυνομικούς των ΥΜΕΤ. 

Παράλληλα σύμφωνα με τον πρόεδρο εργαζομένων του ΕΚΑΒ κ. Γιώργο Μαθιόπουλο στο «Σωτηρία» και το «Ιπποκράτειο» μεταφέρθηκαν έξι άτομα με αναπνευστικά και ορθοπεδικά προβλήματα, αλλά και ένας άνδρας με τράυμα στο κεφάλι.

Ωστόσο νωρίτερα πληροφορίες έκαναν λόγο για κλήσεις στο ΕΚΑΒ που αφορούσαν περιστατικά στα οποία δύο μικρά παιδιά αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα στην Πλατεία Συντάγματος.

Μάλιστα το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια δέχεται παιδιά και ηλικιωμένους  ώστε να προστατευθούν από τα χημικά

Νωρίτερα είχε αναφερθεί επίσης μεταφορά νηπίου χωρίς τις αισθήσεις του από το Σύνταγμα με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο.

Σχετικά το ΕΚΑΒ και το νοσοκομείο Παίδων προχώρησε σε διάψευση των πληροφοριων περί μεταφοράς του βρέφους  από το συλλαλητήριο

Επίθεση σε φωτορεπόρτερ

Επίθεση δέχτηκε κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου ο φωτορεπόρτερ Κωστής Νταντάμης, όταν ομάδα αγνώστων άρχισε να τον κλωτσάει, και να τον χτυπάει με ρόπαλα. Ο φωτορεπόρτερ φέρει τραύματα στο κεφάλι και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. Επιπλέον οι άγνωστοι του έκλεψαν και τον φωτογραφικό εξοπλισμό του.

«Μου φώναζαν φέρε την κάμερα, δεν την έδωσα και άρχισαν να με χτυπούν και να με βαράνε. Ξεκίνησαν γύρω στα 2-3 άτομα και μετά μαζεύτηκαν κι άλλοι. Μου έκλεψαν τον εξοπλισμό», καταγγέλλει ο φωτορεπόρτερ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε έξι προσαγωγές.

Η αρχή της έντασης 

Επεισόδια σημειώθηκαν όταν ομάδα κουκουλοφόρων προσπάθησαν να μπουν στη Βουλή και συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ,  την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το συλλαλητήριο και οι ομιλίες στην πλατεία Συντάγματος για τη Μακεδονία.

Τα επεισόδια πήραν έκταση και έγινε χρήση χημικών με αποτέλεσμα να επεκταθεί η ένταση με τον κόσμο που συμμετέχει στο συλλαλητήριο να οπισθοχωρεί με κάποιους να υποστηρίζουν ότι ο στόχος ήταν να αποχωρήσουν οι διαδηλωτές

Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από τη χρήση των χημικών με το πλήθος του κόσμου να προσπαθούν να προστατευθούν

Εκκλησεις να σταματήσουν τα επεισόδια γίνονται  από την εξέδρα της εκδήλωσης

Στον Άγνωστο Στρατιώτη

Τα επεισόδια ξεκίνησαν  στα σκαλιά της Βουλής πίσω από τον Άγνωστο Στρατιώτη με ομάδα κουκουλοφόρων να πετά σιδερολοστούς, καδρόνια, καπνογόνα και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρίσκεται στο σημείο. με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με χρήση χημικών.

Νέα ένταση σημειώθηκε στο ύψος του προαυλίου της Βουλής, με μια ομάδα ατόμων να πετά αντικείμενα και καπνογόνα προς την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες έριξαν χημικά για να τους απωθήσουν.

Βανδαλισμοί στα Εξάρχεια

Δεν έλειψαν οι βανδαλισμοί στα Εξλαρχεια όπου δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με χημικά, ενώ είχε μπλόκο στη συμβολή Σόλωνος και Ζωοδόχου Πηγής.

Στη Χαριλάου Τρικούπη ένα αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες  κάδοι και αυτοσχεδια οδοφράγματα

Σε εξέλιξη ήταν  η αντισυγκέντρωση η οποία διεξάγεται στα Προπύλαια, παράλληλα με το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Μαχαίρωμα στην Ασκληπιού

Ακομη ένα επεισόδιο την ώρα του συλλαλητηρίου  όπου άγνωστοι μαχαίρωσαν άνδρα  στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Σόλωνος, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, Γιώργο Μαθιόπουλο. 

Ο τραυματίας φέρεται να έχει τραυματιστεί στον μηρό και να μεταφερθηκε στον «Ερυθρό Σταυρό». 

Οι άγνωστοι που τον μαχαίρωσαν  έκαψαν και τη μοτοσικλέτα του.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν το περιστατικό σχετίζεται με το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Μήνυση από τον Ιατρικό Σύλλογο

Προαναγγελία μήνυσης από τον ιατρικό σύλλογο Αθηνών που εκφράζει την αγανάκτησή του για την ρίψη χημικών ουσιών με επιβλαβείς ουσίες, στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Οπως σημειώνει πρόκειται άμεσα να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε όσους επέλεξαν τον απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό αυτό μέσο καταστολής που έθεσε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Ο ΙΣΑ θεωρεί εγκληματικό το γεγονός ότι τα επικίνδυνα αυτά χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν ενάντια σε οικογένειες που διαδήλωναν ειρηνικά και έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή παιδιών και ηλικιωμένων. Ακόμη θεωρεί απαράδεκτο ότι η εγκληματική αυτή ενέργεια γίνεται με την ανοχή και την συγκάλυψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η οποία ανήκει στο ιατρικό σώμα και οφείλει να προστατεύει τη Δημόσια υγεία.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης επισήμανε τα εξής: «Καταγγέλλουμε το αντιδημοκρατικό και επικίνδυνο αυτό μέσο καταστολής ενός ειρηνικού συλλαλητηρίου για τα εθνικά μας συμφέροντα που βάναυσα καταπατούνται. Η χρήση των χημικών ουσιών, έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή ακόμα και παιδιών ενώ πέρα από τις άμεσες βλάβες στην υγεία, έχει επιπτώσεις στο σύνολο του πληθυσμού που παραμένει στην περιοχή. Καθώς έχει αποδειχθεί ότι η χρήση τους, σε μικροπεριβάλλοντα, προκαλεί τη συσσώρευση τοξικών χημικών ενώσεων, σε επίπεδα ικανά να επιφέρουν συμπτώματα στους κατοίκους της περιοχής για μακρό χρονικό διάστημα. Ζητούμε να αποδοθούν ευθύνες σε όσους επέλεξαν το βάναυσο αυτό τρόπο για να φιμωθεί η φωνή των εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο.»

60.000 διαδηλωτές και 326 λεωφορεία

 Εν τω μεταξύ σε 60.000 πολίτες εκτιμά η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής τους διαδηλωτές που βρέθηκαν στην περιοχή της Πλατείας Συντάγματα για το συλλαλητήριο.

Σύμφωνα πάντα με την ΓΑΔΑ,για το συλλαλητήριο έφτασαν στην Αττική 326 λεωφορεία, από τα οποία τα 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, τα 71 από τον σταθμό διοδίων Ελευσίνας και τα 2 από την Κρήτη. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης.

Την ίδια στιγμή, μεταξύ των διαδηλωτών βρίσκονται βουλευτές και στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ο Νότης Μηταράκης, ο Δημήτρης Καμμένος κι ο Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς δήλωσε ότι είναι διαδήλωση της Δημοκρατίας για την Ελλάδα και τα δίκαιά μας. Όλος ο κόσμος πέρα και πάνω από κόμματα το πιστεύει και συνεχίζει να το δείχνει, είπε ο κ. Σαμαράς.

Ο Αντ. Σαμαρά για τα επεισόδια

Παρέμβαση για τα επεισόδια στο Σύνταγμα από τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Σε δήλωσή του ο κ. Σαμαράς λέει χαρακτηριστικά: Τα εκατομμύρια των Ελλήνων είναι και θα είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Οποία προβοκάτσια κι αν σοφιστούν, όσα δακρυγόνα κι αν ρίξουν ο λαός μένει όρθιος για τη Μακεδονία».

Για τα γεγονότα στο συλλαλητήριο η Ελληνική Αστυνομία σε ανακοίνωση της τονίζει πως ενηργησε σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο και τις εντολές ενώ μιλά για σφοδρές και οργανωμένες επιθέσεις που προκάλεσαν τον τραυματιμσό 10 αστυνομικών 

Σε ακραία στοιχέια και μέλη της Χρυσής Αυγής επιρρίπτει την ευθύνη το Μέγαρο Μαξίμου που κάνει λόγο  δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία.

Στον αντίποδα την παραίτηση της Όλγας Γεροβασίλη και της Κατερίνας Παπακώστα ζητά η ΝΔ με αφορμή τα σημερινά επεισόδια στο Σύνταγμα και την αντίδραση της αστυνομίας. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ κάνει λόγο για κυβέρνηση - κουρελού του κ. Τσίπρα που, όπως λέει, έδειξε σήμερα το πιο σκοτεινό και αυταρχικό της πρόσωπο.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση