Ανατροπή! Δεν καταθέτει πρόταση δυσπιστίας η Νέα Δημοκρατία και... σκληρό ροκ αύριο στην Βουλή!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 20:27 Ανατροπή! Δεν καταθέτει πρόταση δυσπιστίας η Νέα Δημοκρατία και... σκληρό ροκ αύριο στην Βουλή!

Όλα δείχνουν… ψηφοφορία την Πέμπτη, 24.01.2019, για την Συμφωνία των Πρεσπών, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsit.gr, η Νέα Δημοκρατία δεν θα καταθέσει τελικά πρόταση δυσπιστίας εναντίον της Κυβέρνησης.

Ανατροπή δεδομένων με την πρόταση δυσπιστίας από την Νέα Δημοκρατία

Κι ενώ η μάχη στην Βουλή έχει… φουντώσει για τα καλά σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, η ΝΔ εξέταζε τα τελευταία εικοσιτετράωρα όλες τις κινήσεις της προσεκτικά όσον αφορά το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Έτσι, λοιπόν, οριστικό τέλος μπαίνει στα σενάρια για πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τη ΝΔ. Ύστερα από αμφιταλαντεύσεις και αντικρουόμενα επιχειρήματα που έπεσαν στο τραπέζι από τους στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη και παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες πιθανότητες ήταν υπέρ της κατάθεσης της πρότασης, ο πρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε να μην προχωρήσει σ’ αυτή την κίνηση.

Τα δεδομένα άλλαξαν μετά τη σημερινή αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια της Βουλής και την ανάδειξη εκ μέρους της ΝΔ του ζητήματος που έχει ανακύψει με τις αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ. Κρίθηκε έτσι σκόπιμο ν’ αναδειχθεί το συγκεκριμένο ζήτημα και η ολιγωρία της κυβέρνησης, η οποία, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, οδηγεί στην καταπάτηση της συμφωνίας των Πρεσπών και συγκεκριμένα τη de facto αποδοχή του όρου που έθεσαν τα Σκόπια να κυρωθεί πρώτα η συμφωνία και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ από την ελληνική Βουλή προκειμένου να ισχύσουν οι συνταγματικές τροποποιήσεις στη γειτονική χώρα.

Επίσης, αναγνωρίστηκε πως μία εβδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε η κυβέρνηση, μία πρόταση δυσπιστίας δεν θα είχε ιδιαίτερη τύχη, ενώ θα έδινε στον Αλέξη Τσίπρα την ευκαιρία να καταφέρει μία ακόμη κοινοβουλευτική νίκη μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, μετά την απόφαση Καμμένου να στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, αλλά και του Σταύρου Θεοδωράκη, θα άθροιζε αυθαίρετα με τη ΝΔ τους ΑΝΕΛ και το Ποτάμι και θα τους ταύτιζε πολιτικά.

Πλέον θεωρείται δεδομένο πως η ψηφοφορία επί της συμφωνίας θα γίνει αργά το βράδυ της Πέμπτης, 24.01.2019 κι αφού θα έχει προηγηθεί μια σκληρή κοινοβουλευτική αναμέτρηση, με τον κ. Μητσοτάκη να δίνει την εντολή σε όλους τους βουλευτές της ΝΔ να μιλήσουν, προκειμένου να υπερασπιστούν τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ίδιο θα κάνει και ο ίδιος στην ομιλία του, η οποία θα είναι η τελευταία πριν από αυτή του πρωθυπουργού που θα ρίξει την αυλαία της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής και θα οδηγήσει στην ψηφοφορία.

Η πρόταση δυσπιστίας αναβλήθηκε, οι παρεμβάσεις Καραμανλή – Σαμαρά όχι…

Πάντως, το ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, δεν αλλάζει κάτι σχετικά με τις παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, που αναμένονται τις επόμενες ώρες.

Νέα Δημοκρατία πρότασης δυσπιστίας

Όπως ήδη έχει αναφέρει το newsit.gr, ο μεν Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να πάρει τον λόγο την Πέμπτη στην Βουλή με μια ομιλία που θα συζητηθεί, ενώ όσον αφορά στον Κώστα Καραμανλή αναμένεται να κάνει παρέμβαση μέσω γραπτής δήλωσης.

Ρεπορτάζ: Αιμίλιος Περδικάρης

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση