Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαβουλεύσεις με τους θεσμούς: Στο επίκεντρο ο προϋπολογισμός

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019 10:50 Διαβουλεύσεις με τους θεσμούς: Στο επίκεντρο ο προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός του 2019 και οι προοπτικές εξέλιξής του αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των σημερινών διαβουλεύσεων με τους θεσμούς.

Το ότι ο προϋπολογισμός του 2018 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5% σε μνημονιακούς όρους δεν αναμένεται να αμφισβητηθεί. Η συζήτηση προβλέπεται ότι θα επικεντρωθεί στον φετινό προϋπολογισμό για τον οποίο οι πηγές αβεβαιότητας είναι αρκετές: αναδρομικές διεκδικήσεις από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους του δημοσίου, πιθανές επιπτώσεις από τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, αλλά και ενδεχόμενες «αστοχίες» ειδικά στο σκέλος των δαπανών λόγω του ότι η φετινή χρονιά είναι προεκλογική. Η σημερινή ατζέντα των επαφών που αναμένεται να ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί για να συνεχιστούν μέχρι αργά το απόγευμα, περιλαμβάνει επίσης τις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, το θέμα των κόκκινων δανείων που θα μπει εκ νέου στο τραπέζι (όπως αναμενόταν άλλωστε δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες) αλλά και τα ενεργειακά (στα οποία κυριαρχεί το θέμα των λιγνιτικών μονάδων αλλά και η κατάσταση της ΔΕΗ).

Η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού κρίνεται ως εξαιρετικά κρίσιμη καθώς από τις αγορές εκλαμβάνεται ως «δοκιμασία» σχετικά με το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους συμφωνημένους στόχους και κατά την μεταμνημονιακή περίοδο. Ήδη έχει διατυπωθεί ο προβληματισμός από ξένους οίκους (μεταξύ των οποίων και πρόσφατα η S&P) σχετικά με το κατά πόσο θα αποτυπωθεί και φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% παρά τις τριπλές εκλογές. Ο προβληματισμός γίνεται ακόμη μεγαλύτερος εξαιτίας του γεγονότος ότι ο στόχος για φέτος είναι οριακά υψηλότερος από τον πήχη του 3,5% (σ.σ μόλις 3,6%). Στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για τα αναδρομικά που ενδεχομένως καταλογιστούν σε συνταξιούχους του δημοσίου ή σε δημοσίους υπαλλήλους. Το συγκεκριμένο θέμα έχει ήδη τεθεί από την πλευρά των δανειστών (σ.σ συζητήθηκε και χθες κατά τη συνάντηση με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου) ενώ θα συζητηθεί και κατά τη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ουσιαστικά, η ελληνική πλευρά θα κληθεί να αποκαλύψει το σχέδιο που θα εφαρμόσει σε περίπτωση οριστικού καταλογισμού των αναδρομικών στους συνταξιούχους ή στους δημοσίους υπαλλήλους κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

 Η ελληνική πλευρά προσβλέπει στο ότι θα υπάρξει όφελος κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού από τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών που προγραμματίζονται τόσο για τους οφειλέτες της εφορίας όσο και γι’ αυτούς που έχουν χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία ενώ και η αύξηση του κατώτατου μισθού εκτιμάται δεν θα επιδράσει αρνητικά παρά το γεγονός ότι επηρεάζονται 24 διαφορετικά επιδόματα, η πλειοψηφία των οποίων χρηματοδοτείται με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο λόγος για τον οποίο εκτιμάται ως «δημοσιονομικά ουδέτερη» η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ότι:

1. Πρώτον θα αυξηθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές που θα εισπράξει το δημόσιο τόσο από τους μισθωτούς όσο και από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

2. Δεύτερον μερικές χιλιάδες εργαζομένων που σήμερα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά και φόρο εισοδήματος. Τα

3. Τρίτον διότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ωθήσει την κατανάλωση άρα και τις εισπράξεις από την έμμεση φορολογία

thetoc.gr