Το "γαϊτανάκι των μετακινήσεων": Αυτές που έγιναν και αυτές που έρχονται

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2019 20:39 Το "γαϊτανάκι των μετακινήσεων": Αυτές που έγιναν και αυτές που έρχονται

Έξι βουλευτές έφυγαν από το κόμμα τους, διαγράφηκαν ή έκαναν μεταγραφή σε άλλο κόμμα, ενώ μια ΚΟ διαλύθηκε και μια άλλη βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης...

Έξι βουλευτές έφυγαν από το κόμμα τους, διαγράφηκαν ή έκαναν μεταγραφή σε άλλο κόμμα, ενώ μια κοινοβουλευτική ομάδα διαλύθηκε, τη στιγμή που άλλη μία φαίνεται να βρίσκεται ένα βήμα πριν τη διάλυση. Και όλα αυτά μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά από δύο πολυήμερες κοινοβουλευτικές διαδικασίες που αφορούσαν την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Η συνειδητοποίηση αυτή μπορεί πλέον να μοιάζει κοινότοπη καθώς οι διαγραφές, οι ανεξαρτητοποιήσεις και μεταγραφές αποτέλεσαν τις προηγούμενες ημέρες αναπόσπαστο μέρος της κοινοβουλευτικής καθημερινότητας. Αν όμως πάρει κανείς μια απόσταση από τα γεγονότα, τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν παρά να προκαλούν έκπληξη.

Διαγραφές, μεταγραφές και έξοδοι

Ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα όλα όσα έγιναν: 

Η αρχή έγινε την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, μια ημέρα μετά την συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου στο Μέγαρο Μαξίμου, την επισημοποίηση του διαζυγίου ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τη σχετική συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρώην υπουργός Άμυνας μετά τη συνάντηση, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν χαίρει πλέον της εμπιστοσύνης των ΑΝΕΛ λόγω Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε δήλωσή της εκείνη την ημέρα, η υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά ανέφερε ότι στηρίζει ξεκάθαρα την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της, με συνέπεια ο Πάνος Καμμένος να ανακοινώσει ότι προχωράει στην διαγραφή της από την ΚΟ του κόμματος.

Ακολούθησε, με διαφορά ορισμένων μόλις λεπτών, η διαγραφή και του υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος επίσης δήλωσε επισήμως πως θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Μία ημέρα μετά, την Τρίτη 15 Ιανουαρίου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Αριστείδης Φωκάς, ο οποίος εξελέγη στο Κοινοβούλιο με την Ένωση Κεντρώων, προσχώρησε στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ. «Καλωσορίζω τον κ. Φωκά στους ΑΝΕΛ» δήλωσε ο κ. Καμμένος από το περιστύλιο της Βουλής έχοντας στο πλευρό του τον βουλευτή. «Είναι ένας μαχητικός βουλευτής που ήταν πάντα συνεπής στις αρχές του» ανέφερε για να προσθέσει: «Μέχρι την Κυριακή δεν είχαμε καν μιλήσει ποτέ, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ανταποκρίθηκε στο πατριωτικό κάλεσμα για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας να αντισταθούμε απέναντι σε συμπολίτευση και αντιπολίτευση».

Την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης προχώρησε και επισήμως στη διαγραφή του βουλευτή του κόμματος Σπύρου Δανέλλη, μετά την απόφασή του να υπερψηφίσει την πρόταση εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Είχε προηγηθεί ένα μικρό θρίλερ, με τον κ. Θεοδωράκη να δίνει προθεσμία στον βουλευτή να ξεκαθαρίσει τη στάση του και τον κ. Δανέλλη να το κάνει αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά προχωρά στην ανακοίνωση της διαγραφής του βουλευτή και επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, μετά την απόφαση της κεντρικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ για “ναι” στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ακολούθησαν σκληρές κόντρες ανάμεσα στο ΚΙΝΑΛ και τη ΔΗΜΑΡ, με τον κ. Θεοχαρόπουλο να καταγγέλει ότι του διαμηνύθηκε από το ΚΙΝΑΛ πως εάν καταψηφίσει τη συμφωνία θα έχει την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και την Φώφη Γεννηματά να απαντά πως “δεν είναι ο Τσίπρας και δεν κάνει νταραβέρια”. Είχε προηγηθεί το Σάββατο 19 Ιανουαρίου συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, στην οποία ανέφερε ότι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ των κοινοβουλευτικών μετακινήσεων έλαβε χώρα το πρωί της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου. Ο Γιώργος Αμυράς ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του από το Ποτάμι, λόγω της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος για ψήφο κατά συνείδηση στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σε μια κίνηση που είχε ουσιαστικά προαναγγείλει από το Σάββατο όταν σε κοινή ανάρτησή του στο Facebook με τον Γρηγόρη Ψαριανό. “Δεν θα μπορούσα να πράξω διαφορετικά όταν τις επόμενες ημέρες θα έπρεπε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, να ομιλω δημόσια εκ μέρος του κόμματος του οποίου τα κορυφαία στελέχη έχουν αντίθετη θέση από την προσωπική μου για ένα μείζον εθνικό ζήτημα” ανέφερε στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής.

Ακολούθησε και το αποχαιρετηστήριο μήνυμα στο Ποτάμι από τον Γρηγόρη Ψαριανό. Τυπικά ωστόσο το τελευταίο δεν λογίζεται ως ανεξαρτητοποίηση, αφού μετά τη διαγραφή Δανέλλη και την ανεξαρτητοποίηση Αμυρά, η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού είχε ήδη διαλυθεί καθώς δεν διέθετε πλέον τον αναγκαίο αριθμό των 5 βουλευτών.

Θα έρθουν και άλλες μεταγραφές;

Εκείνο που απομένει βεβαίως να φανεί είναι εάν ο κατάλογος των διαγραφών, μεταγραφών  και ανεξαρτητοποιήσεων έχει φτάσει στο τέλος του ή εάν θα επακολουθήσουν και άλλες. Από ότι φαίνεται ωστόσο το “γαϊτανάκι των μετακινήσεων” αναμένεται να συνεχιστεί.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη την περασμένη Τρίτη, προανήγγειλε ουσιαστικά ενίσχυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, μετά την διαγραφή Θεοχαρόπουλου. "Υπάρχει ένας βουλευτής ο οποίος εδώ και πολύ καιρό συζητάει μαζί μας. Τις επόμενες ημέρες θα ενωθεί με την κοινοβουλευτικής μας ομάδα" δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

Την ίδια στιγμή, ανοιχτό παραμένει το εάν το Μαξίμου θα προχωρήσει στη διεύρυνση της κυβερνητικής του πλειοψηφίας, εντάσσοντας και άλλους βουλευτές σε αυτήν.

Το θρίλερ με την ΚΟ των ΑΝΕΛ

Την ίδια στιγμή, ένα θρίλερ φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς είναι πλέον πιθανή και η διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, με τον εκνευρισμό του Πάνου Καμμένου να είναι έκδηλος. Και αυτό γιατί εάν ο προχωρήσει στην προαναγγελθείσα παραίτηση του από το βουλευτικό αξίωμα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, τότε θα αντικατασταθεί από τον Τέρενς Κουίκ, ο οποίος θα μείνει ανεξάρτητος λόγω του ότι έχει προ πολλού τεθεί εκτός ΑΝ.ΕΛΛ.

Στην περίπτωση αυτή η Κ.Ο. θα αριθμεί μεν πέντε μέλη, μαζί με τον μεταγραφέντα Αριστείδη Φωκά (πρώην Ε.Κ.), αλλά βάσει Κανονισμού της Βουλής πρέπει να είναι και οι πέντε εκλεγμένοι με το κόμμα αυτό, διαφορετικά η Κ.Ο. διαλύεται.

Ο Πάνος Καμμένος έδειξε να ελπίζει μόνο σε μια πιθανή μεταγραφή του Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος με ανάρτησή του στα social media το απέκλεισε. 

Όπως αναφέρει το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής:

«O ελάχιστoς απαιτoύμενoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση μιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας oρίζεται σε δέκα (10). O κατά την πρoηγoύμενη παράγραφo ελάχιστoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας περιoρίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα (2/3) τoυλάχιστoν των εκλoγικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πoσoστό τoυλάχιστoν τρία τoις εκατό (3%) τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των έγκυρων ψήφων oλόκληρης της επικράτειας».

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση