Βουλή: Θρίλερ με το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ! Μεθοδεύσεις καταγγέλλει η αντιπολίτευση – Όλοι οι διάλογοι

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019 00:30 Βουλή: Θρίλερ με το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ! Μεθοδεύσεις καταγγέλλει η αντιπολίτευση – Όλοι οι διάλογοι

Πάει σε ονομαστική ψηφοφορία η κυβέρνηση για να το περάσει. Αυτά είναι τα επίμαχα άρθρα που επέφεραν το μπάχαλο στη Βουλή. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές θα κρίνουν την τύχη του νομοσχεδίου. Ποια ήταν η διαδικασία που τηρήθηκε και γιατί επήλθε διακοπή της ψηφοφορίας.

Θρίλερ για γερά νεύρα για την κυβέρνηση στη Βουλή, στο πρώτο κιόλας νομοσχέδιο που ήρθε για ψήφιση στην Ολομέλεια μετά το διαζύγιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το «βραχυκύκλωμα» στη Βουλή σημειώθηκε αρχικά σε τρία τουλάχιστον άρθρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ, αλλά εξελίχθηκε σε μπλακ άουτ όταν ξεκίνησε η ψηφοφορία επί της Αρχής του νομοσχεδίου.

Ο προεδρεύων Αντιπρόεδρος στης Βουλή και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος αρχικά εξαίρεσε τα τρία επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου στα οποία ήταν αντίθετη όλη η αντιπολίτευση και τα έθεσε σε ονομαστική ψηφοφορία, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα μπορέσουν να ψηφίσουν και οι 16 ανεξάρτητοι βουλευτές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι συγκεντρώνεται ή όχι η απαιτούμενη πλειοψηφία του όλου Σώματος της παρούσας Βουλής.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, στην απόφαση αυτή του προεδρεύοντα αντέδρασε και τον κατήγγειλε για μεθοδεύσεις, υποστηρίζοντας ότι “σύμφωνα με το άρθρο 69 του ΚτΒ ο πρόεδρος διαπιστώνει εάν υπάρχει ή όχι η αναγκαία πλειοψηφία σε μια ψηφοφορία”. Από την στιγμή, όπως είπε ,που δεν έχει τεθεί θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας από μια κοινοβουλευτική ομάδα ή την κυβέρνηση και “ξεκινάτε εσείς την ψηφοφορία με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων, δεν μπορείτε εσείς ως προεδρεύων να λέτε ότι αυτά επειδή δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία που θέλει η κυβέρνηση άρα τα εξαιρούμε. Εσείς βάση του ΚτΒ διαπιστώνετε εάν συγκεντρώθηκε ή όχι η πλειοψηφία και ανάλογα λέτε ότι ψηφίσθηκε ή καταψηφίσθηκε. Και όχι ανάλογα με το εάν βολεύει την κυβέρνηση το όποιο διαφαινόμενο αποτέλεσμα να το δέχεται και όταν δεν σας βολεύει να εξαιρεί αυτά τα άρθρα από την ψηφοφορία και να τα θέτετε σε ονομαστική ψηφοφορία”.

Εκεί που το κυβερνητικό βραχυκύκλωμα εξελίχτηκε σε μπλακ άουτ για την κυβέρνηση ήταν όταν, παρά τις αντιθέσεις ,ο κ. Γιώργος Βαρεμένος ξεκίνησε την ψηφοφορία επί της Αρχής του νομοσχεδίου με βάση υπολογισμού την κοινοβουλευτική αριθμητική δύναμη των κομμάτων. Μόλις όμως ζήτησε να τοποθετηθεί ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, διαπιστώθηκε ότι ο κ. Αριστείδης Φωκάς δεν ήταν στην αίθουσα, παρ όλο που όλες τις προηγούμενες ώρες ήταν εκεί!

“Διακοπή για αύριο με ονομαστική ψηφοφορία”

Ο Προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος αρχικά επιχείρησε να ερμηνεύσει την ψήφο των ΑΝΕΛ λέγοντας ότι «σύμφωνα με όσα έχει πει στην τοποθέτησή του ο κ. Φωκάς ψηφίζει υπέρ επί της Αρχής του νομοσχεδίου» . Αυτό προκάλεσε την νέα αντίδραση του Μάκη Βορίδη λέγοντας ότι στην ψηφοφορία οι εισηγητές ψηφίσουν, δεν υπάρχει αυτό που λέτε μια ελεύθερη ερμηνεία ψήφου. Ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος βλέποντας να μην υπάρχει άλλη διέξοδο… τότε είπε «καλά, τότε, διακόπτουμε και όλα αύριο θα τεθούν σε ονομαστική ψηφοφορία…»!

Τα αρχικά τρία άρθρα του νομοσχεδίου που ζητούνται πρόθυμοι ανεξάρτητοι βουλευτές να τα ψηφίσουν, ήταν το άρθρο 15 που αφορά τη σύσταση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την Διοικητική Ανασυγκρότηση, το άρθρο 19 που αφορά την λειτουργία Παρατηρητηρίου Δημόσιας Διοίκησης και το άρθρο 20 που αφορά Υποστηριζόμενες Δράσεις Διοικητικής ανασυγκρότησης. Μετά όμως με την εξέλιξη αυτή και στην ψηφοφορία επί της Αρχής τίθενται τα πάντα σε ονομαστική ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια μετά την ψηφοφορία επί των άρσεων ασυλίας βουλευτών που έχει προγραμματιστεί να γίνει το μεσημέρι.

“Είστε κυβέρνηση μειοψηφίας και σαν τέτοια σας καλωσορίζουμε αφού εσείς θέλετε να συνεχίσετε έτσι να κυβερνάτε”, είπε ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ενώ και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλιας αναγκάστηκε έστω και με δυσκολία να παραδεχθεί ότι «επειδή τώρα έχουμε μια ειδική σύνθεση και μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία από την κυβερνητική πτέρυγα θα πρέπει να κληθούν για να ψηφίσουν και οι 16 ανεξάρτητοι βουλευτές».

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση