Τρέχουν να προλάβουν για τα “κόκκινα” δάνεια – Στο τραπέζι τα σχέδια Στουρνάρα και ΤΧΣ – Τι προβλέπουν

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2019 23:23 Τρέχουν να προλάβουν για τα “κόκκινα” δάνεια – Στο τραπέζι τα σχέδια Στουρνάρα και ΤΧΣ – Τι προβλέπουν

Η άμμος στην κλεψύδρα δείχνει να αδειάζει για τα “κόκκινα” δάνεια. Όλοι θέλουν άμεσα να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στις Βρυξέλλες. Σκοπός, είναι να αμβλυνθούν σε πρώτη φάση οι πιέσεις προς τις τράπεζες. Σε δεύτερη να μπορέσουν να δρομολογήσουν μία κοινά αποδεκτή λύση. Το κυβερνητικό σχέδιο, βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μαξίμου.

Αντίστροφη μέτρηση για τη λήψη δραστικών αποφάσεων σχετικά με τα “κόκκινα” δάνεια. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει σημάνει συναγερμός προκειμένου να ετοιμάσουν και κατόπιν να παρουσιάσουν στις Βρυξέλλες ένα πλήρες σχέδιο που θα αποφορτίζει τις ελληνικές τράπεζες από το δυσβάσταχτο βάρος και θα κινείται στην κατεύθυνση μίας κοινά αποδεκτής λύσης.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η κυβερνητική σύσκεψη αργά το απόγευμα της Δευτέρας (4.2.2019) στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η πρόταση της Αθήνας φαίνεται να κινείται σε δύο άξονες. Ο ένας είναι η πρόταση του ΤΧΣ για την επίλυση του θέματος των “κόκκινων” δανείων, αλλά ταυτόχρονα να μπαίνει στο τραπέζι και η πρόταση Στουρνάρα. Οι δύο προτάσεις μπορεί να λειτουργήσουν ταυτόχρονα ή και συμπληρωματικά.

Ας δούμε πως έχει το θέμα. Οι Βρυξέλλες πιέζουν ασφυκτικά την Αθήνα να παρουσιάσει ένα σχέδιο. Το υπουργείο Οικονομικών έχει πει ότι υιοθετεί την πρόταση του ΤΧΣ, σχετικά με το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού.

Η πρόταση αυτή στηρίζεται πάνω στο ιταλικό μοντέλο και θεωρούν στην Πλατεία Συντάγματος, ότι μπορεί εύκολα να εγκριθεί αφού το μοντέλο έχει δουλέψει στην πράξη, στην γείτονα Ιταλία.

Το μοντέλο Ιταλίας, προβλέπει τη “μεταφορά” 15 – 20 δισ ευρώ “κόκκινων” δανείων σε εταιρεία ειδικού σκοπού (Asset Protection Scheme), που θα αναλάβει να εκδώσει ομόλογα, με εγγυήσεις του Δημοσίου που θα φτάσουν στα 5 – 6 δισ. ευρώ ήτοι στο 30%.

Για το ποσό αυτό θα “δεσμευθούν” αντίστοιχα κεφάλαια από το “μαξιλάρι” αποθεματικών που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Όμως, για να προχωρήσει το ελληνικό σχέδιο θα πρέπει η Αθήνα να το παρουσιάσει ολοκληρωμένα και κυρίως κοστολογημένα, κάτι που δεν έχει πράξει μέχρι σήμερα.

Οι Τράπεζες και τα “κόκκινα” δάνεια

Από την άλλη πλευρά, οι τραπεζίτες βλέποντας ότι η Πολιτεία καθυστερεί και η ανάγκη να βρεθεί λύση, είναι επιτακτική, φαίνεται να προκρίνουν το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος που είναι πιο μπροστά και έχει ήδη παρουσιαστεί στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει το σχέδιο της ΤτΕ για τα “κόκκινα” δάνεια έρχονται στο προσκήνιο, όσο τα πιστωτικά ιδρύματα μελετούν τις προτάσεις που έχουν πέσει στο “τραπέζι”.

Οι τράπεζες διαπιστώνουν ότι το σχέδιο της ΤτΕ μπορεί να συμβάλλει στην επιτάχυνση των σχεδίων μείωσης των “κόκκινων” δανείων και στη βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.

Η πρόταση της ΤτΕ αφορά το πλέον προβληματικό σκέλος των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, δηλαδή καταγγελμένα δάνεια σε βαθιά καθυστέρηση και δίνει τη δυνατότητα ουσιαστικής μείωσής τους, χωρίς την ανάγκη αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του σχεδίου είναι ότι προβλέπει μείωση των NPEs περίπου κατά το ήμισυ (περίπου 40 δισ.) και διατήρηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε διψήφιο επίπεδο και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Η πρόταση της ΤτΕ δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση τόσο τις διενεργηθείσες προβλέψεις όσο και τα σημαντικά κεφαλαιακά τους αποθέματα, δυνατότητα που σήμερα περιορίζεται σημαντικά, λόγω της νομοθεσίας περί αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση