Ο φόβος του Άκη Τσελέντη για ντόμινο σεισμών

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 10:59 Ο φόβος του Άκη Τσελέντη για ντόμινο σεισμών

«Ο κύκλος του εγκέλαδου δεν έχει κλείσει στην Δυτική Ελλάδα»

Με ανάρτησή του στην προσωπική σελίδα του στο facebook, ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Άκης Τσελέντης ξεκαθαρίζει την κατάσταση σχετικά με όσα διαρρέουν για επικείμενο ισχυρό σεισμό στη Δυτική Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, ο κύκλος της σεισμικής δραστηριότητας στη Δυτ. Ελλάδα δεν έχει κλείσει.

Αναλυτικότερα, στην ανάρτησή του αναφέρει:

Μετά τον πρόσφατο σεισμό 6,4R της 26 Οκτ 2018 στη Ζάκυνθο ανέφερα ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή γιατί η ευρύτερη περιοχή είναι από τις πλέον σεισμικά ενεργές περιοχές του κόσμου με παρά πολλά μεγάλα ενεργά ρήγματα που στο πρόσφατο αλλά και απώτερο παρελθόν έδωσαν καταστροφικούς σεισμούς.

Ο διαρκής φόβος μου ήταν να μην έχουμε το φαινόμενο Domino, δηλαδή να ενεργοποιηθούν μερικά από αυτά τα ρήγματα. Για τον σκοπό αυτό το Γεωδυναμικό κυριολεκτικά γέμισε τη Δυτική Ελλάδα με όργανα ενώ αυξήσαμε το βαθμό ετοιμότητας μας.

Ο σημερινός σεισμός 5,4 στη Πρέβεζα αλλά και ο χθεσινός 4,3 στην Αμαλιάδα θεωρώ ότι ίσως μπορούν να ενταχθούν σ' αυτό το πλαίσιο.

Επειδή τις τελευταίες τρεις ημέρες παρακολουθώ ένα θέατρο του ΣΕΙΣΜΟπαραλογου στη Δυτική Ελλάδα με διαρκείς «δήθεν μυστικές» συσκέψεις στις αντιπεριφέρειες, που μετά οι συμμετέχοντες σε αυτές βγαίνουν στη κεντρική πλατεία και είτε για να αυτοπροβληθούν, είτε για πολιτική σπέκουλα (εκλογών γαρ) είτε από ηλιθιότητα διαδίδουν ότι σε 48 ώρες ! (λες και ο Εγκέλαδος κρατά χρονόμετρο) θα γίνει ισχυρός σεισμός

Θέλω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα και να αποκαλυφθεί το αίτιο αυτής της αναστάτωσης που ηταν το αναμενόμενο αποτέλεσμα μιας εντελώς λανθασμένης αξιοποίησης από τη πολιτεία μιας εμπιστευτικής ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ που έστειλα στην Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου (από την οποία με έχει αποκλείσει παρ όλο ότι είμαι Δ/ντης του Γεωδυναμικού, ο αρμόδιος Υπουργός Σπρίτζης)

Τον Ιανουάριο ενημερώθηκα από τον Καθηγητή Βαρώτσο (όλοι γνωρίζουν ότι συνεργάζομαι πολλά χρόνια με την ομάδα α ΒΑΝ και πάντα λαμβάνω σοβαρά υπ όψη την έρευνα τους), για καταγραφή σημάτων σε δυο σταθμούς στη Δυτ Ελλάδα. Αμέσως ενημέρωσα ΣΕ ΚΑΘΑΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ την επιτροπή και συγκεκριμένα τον πρόεδρο της. Το θεώρησα απαραίτητο γιατί η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Λίγες ημέρες μετά, έχοντας κάνει σε συνεργασία με τον συνεργάτη μου στο Γεωδυναμικό Γεράσιμος Χουλιάρα μια λεπτομερή στατιστική ανάλυση των σεισμολογικών δεδομένων της Δυτ. Ελλάδας καταλήξαμε σε αντίστοιχο συμπέρασμα, ότι δηλαδή έχουμε αυξημένη πιθανότητα ενός ισχυρού σεισμικού γεγονότος. Και τα στοιχεία αυτά τα κατέθεσα στην επιτροπή.

Με έκπληξη διαπίστωσα ότι η επιτροπή δεν συγκλήθηκε αλλά κάποιοι ενημέρωσαν απ ευθείας τη πολιτική ηγεσία χωρίς να περιμένουν το πόρισμα της επιτροπής και να ακολουθηθούν διαδικασίες που θα απέκλειαν φαινόμενα πανικού. Το αποτέλεσμα ήταν να τους ξεφύγει αυτή η πληροφορία και να προκληθεί αυτός ο πανικός και τώρα βέβαια μαθαίνω ότι σήμερα συγκαλούν εκτάκτως την επιτροπή!

Το ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ 2-3 ΜΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΕΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΑΝΤΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΙΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ.

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ

(**) Υπενθυμίζω ότι και πριν τον ισχυρό σεισμό 6,5 της Ανδραβίδας το 2008 όπου υπήρξε αντίστοιχη ενημέρωση δεν έγινε καμία διαρροή ούτε πανικός. Υπήρχαν συγκεκριμένες ενέργειες του στρατού με άκρα μυστικότητα, έγιναν οι δέουσες κινήσεις και τηρήθηκαν ευλαβικά τα πρωτόκολλα».

πηγή: newsbeast.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση