Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για Τσίπρα και «έξι»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 20:49 Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για Τσίπρα και «έξι»

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση κατά της επιστολής του Αλέξη Τσίπρα στον Νίκο Βούτση, αλλά και της πρωτοβουλίας των έξι βουλευτών να στηρίξουν άνευ αστερίσκων την κυβέρνηση.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος που απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «μπορεί να επαίρεστε που έχετε ένα πρωθυπουργό που επιδίδεται στην κοινοβουλευτική ταχυδακτυλουργία, αλλά με αυτά που κάνετε ευτελίζετε την Δημοκρατία».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας καθοδηγεί και προσβάλει τον Νίκο Βούτση για να πείσει ότι δεν εκβιάζεται, ενώ είναι προφανείς και οι αλληλοεκβιασμοί αλλά και τα μηνύματα μεταξύ των δύο πρώην κυβερνητικών εταίρων.

Χαρακτήρισε τους ΑΝΕΛ «πτυσσόμενο κόμμα που έχει άλλοτε τρείς και άλλοτε πέντε βουλευτές, ενώ έντονα επικριτικός ήταν και κατά των «έξι».

Μιλώντας για τις Κουντουρά, Παπακώστα και Κόκκαλη είπε ότι δηλώνουν κοινοβουλευτικά ανεξάρτητοι αλλά βρίσκονται εν αναμονή ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον Σπύρο Δανέλλη ανέφερε σκωπτικά ότι βρίσκεται σε ένα ιδιόρρυθμο υβριδικό καθεστώς και κάλεσε την κυβέρνηση να τον λυτρώσει άμεσα κάνοντας τον μέρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγοντας επανέλαβε ότι με τις μεθοδεύσεις αυτές δημιουργείται ένας νέος τύπος κοινοβουλευτισμού, ο ασπόνδυλος κοινοβουλευτισμός που οδηγεί σε αλλοίωση του πολιτεύματος.

Νωρίτερα ο Γιάννης Τραγάκης υποστήριξε ότι η επιστολή του πρωθυπουργού επέφερε διχασμό και τορπίλισε το συναινετικό κλίμα μεταξύ των κομμάτων αναφορικά με τις αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής.

«Πρόκειται για ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Βουλής» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ και εξέφρασε την άποψη ότι παρά την προσπάθεια του αρχηγού της κυβέρνησης η ΚΟ των ΑΝΕΛ τελεί υπό διάλυση καθώς δεν διαθέτει τις προβλέψεις του σχετικού άρθρου του Κανονισμού της Βουλής.

Ο κ. Τραγάκης αναφέρθηκε και στην επιστολή των «έξι». Χαρακτήρισε την ενέργεια τους «θεσμικό πρόβλημα και πρόβλημα Δημοκρατίας», μίλησε για τραγέλαφο και θεσμική εκτροπή και τόνισε ότι είναι αδιανόητο κάποιοι από τους έξι βουλευτές να ανήκουν σε άλλο κόμμα και να δίνουν τη ψήφο τους εν λευκώ σε άλλο κόμμα.

Για ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Βουλής και για συστηματική καταστρατήγηση της διάκρισης των εξουσιών έκανε λόγο ο θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

«Ο Πρωθυπουργός εντέλλεται προς τον Πρόεδρο της Βουλής και εκείνος συναινεί» ανέφερε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ.

Αναφορικά με τους «έξι» υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να παραμείνει στην εξουσία όσο μπορεί περισσότερο.

Ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) ανέφερε ότι η παρέμβαση Τσίπρα εξευτελίζει τα εσωτερικά της Βουλής, παρατήρησε ωστόσο ότι τα ίδια έκαναν στο παρελθόν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Όσο για τους «έξι» απέδωσε τις μετακινήσεις στις συγκλίσεις των αστικών κομμάτων. Χαρακτήρισε πάντως την πρωτοβουλία των βουλευτών απαράδεκτη και υπενθύμισε ότι σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα το ΚΚΕ δεν έχει δεχθεί ποτέ βουλευτές από άλλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Σε ότι αφορά τις αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, το άρθρο 21 προβλέπει έκπτωση του Σπύρου Λυκούδη από την θέση του αντιπροέδρου της Βουλής λόγω της διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού.

Ο Σπύρος Λυκούδης κατείχε τη θέση του Ζ αντιπροέδρου έπειτα από σχετική εισήγηση του Ποταμιού και υπερψήφιση του από ευρύτατη πλειοψηφία βουλευτών όλων των πτερύγων του δημοκρατικού τόξου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος, αμέσως μετά τις εξελίξεις στο Ποτάμι, είχε υποβάλει  την παραίτηση του ενώπιον των Μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής αλλά δεν είχε γίνει αποδεκτή.

Σημειώνεται ότι από την ίδια ρύθμιση «κινδυνεύει» και ο Κώστας Ζουράρις καθώς στην περίπτωση που διαλυθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ διαλυθεί θα εκπέσει από τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής.

φωτό intimenews

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση