Συνταγματική αναθεώρηση με το βλέμμα όλων στις εκλογές

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 11:33 Συνταγματική αναθεώρηση με το βλέμμα όλων στις εκλογές

Με την οικονομία να κρίνει τις κάλπες, η πρεμιέρα για το Σύνταγμα.

Στην ολομέλεια της Βουλής εισέρχεται από σήμερα η αναθεώρηση του Συντάγματος, την στιγμή που το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και η προστασία της α’ κατοικίας τείνουν να μετατραπούν για την κυβέρνηση σε γόρδιο δεσμό.

Ο αστάθμητος αυτός παράγοντας, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση των θεσμών που έρχονται στην Αθήνα στο τέλος της εβδομάδας, πιθανότατα να αποτελέσει βαρόμετρο για την ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.

Οι χαμηλοί τόνοι και οι ελάχιστες διαρροές που υπάρχουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο μετά την πολύωρη σύσκεψη στο Μαξίμου επιβεβαιώνουν την ανησυχία που επικρατεί με το οικονομικό επιτελείο να τρέχει στο παρά πέντε για να κλείσει το «ακανθώδες» ζήτημα.

Συνταγματική αναθεώρηση σε τοξικό κλίμα     

Το τοξικό κλίμα και η ακραία πόλωση που επικρατούν στο πολιτικό σκηνικό, κυρίως μετά την Συμφωνία των Πρεσπών που διέλυσε δύο κοινοβουλευτικές ομάδες και προκάλεσε το διαζύγιο μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για συγκλίσεις στην κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία. 

Ενδεικτικό είναι πως από τα 149 άρθρα που έχουν προταθεί για να αναθεωρηθούν μόνο στα 8 (!) συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Στο επίκεντρο βρίσκεται το άρθρο 32 που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα δύο μεγάλα κόμματα να συμφωνούν πως θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τις πρόκληση εθνικών εκλογών.  

Σύγκρουση για το ποια Βουλή είναι αναθεωρητική;

Με το καλημέρα αναμένεται να υπάρξει αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτής της Βουλής είναι δεσμευτική και δεν μπορεί η επόμενη να αποφασίσει διαφορετικό περιεχόμενο. Από την πλευρά της  η ΝΔ θα επιμείνει ότι η παρούσα Βουλή αποφασίζει μόνο για τις διατάξεις που απαιτούν αναθεώρηση και το ακριβές περιεχόμενο αποφασίζεται από την επόμενη που είναι και η αναθεωρητική.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει την κυβερνητική πρόταση για τον τρόπο εκλογής του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της διευρυμένης πλειοψηφίας που απαιτείται. Με αυτό τον τρόπο η  ΝΔ αν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας θα μπορεί με 151 ψήφους να αλλάξει εκ νέου τον τρόπο της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας πριν από τις εκλογές του 2020. 

Τρίτη και φαρμακερή; 

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο τρίτος πρωθυπουργός μετά τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, που ανοίγει ζήτημα συνταγματικής αναθεώρησης τα τελευταία 11 χρόνια. Κοινό σημείο και των τριών πολιτικών είναι πως αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση σε προεκλογικές περιόδους. 

Ο Κώστας Καραμανλής το 2008 και ένα χρόνο μετά ηττήθηκε στις εθνικές εκλογές, ο Αντώνης Σαμαράς τον Δεκέμβριο του 2014 και λίγους μήνες μετά η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές λόγω της αποτυχίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας την οποία δεν στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ο Αλέξης Τσίπρας που επέλεξε να φέρει και αυτός την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία κατά την προεκλογική περίοδο. 

Αλλάζουν ατζέντα για να κρύψουν την ανησυχία

Η πολύωρη σύσκεψη στο Μαξίμου για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας κατέληξε ουσιαστικά χωρίς αποτέλεσμα, επιβεβαιώνοντας τον έντονο προβληματισμό αλλά και τις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Με πρόσχημα την συνταγματική αναθεώρηση το επικοινωνιακό επιτελείο θα επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα, αφήνοντας στην άκρη την «καυτή πατάτα» των τραπεζών. 

Το γεγονός πως οι αποφάσεις βρίσκονται κυρίως στα χέρια των δανειστών και της ΕΚΤ επιτείνει την κυβερνητική ανησυχία, καθώς στο Μαξίμου δεν επιθυμούν και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο να ανοίξει ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό ζήτημα, που μπορεί να επιφέρει μεγάλο πολιτικό κόστος. Παράλληλα υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσει το αφήγημα της οικονομικής ανάκαμψης πάνω στην οποία έχει ποντάρει επικοινωνιακά η κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει το πολιτικό κλίμα. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι το αποτέλεσμα της αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις μετρήσεις που θα έχει στην διάθεση του το Μαξίμου στις αρχές Μαρτίου, να κρίνει την ημερομηνία της προκήρυξης των εθνικών εκλογών. Ο πρωθυπουργός μπορεί να τονίζει πως θα εξαντλήσει όλα τα συνταγματικά περιθώρια, αλλά οι εξελίξεις στην οικονομία ενδεχομένως να επιβεβαιώσουν τα σενάρια που θέλουν τις κάλπες να στήνονται μαζί με εκείνες των ευρωεκλογών τον Μάιο.   

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση