Η εκλογή Προέδρου «παίγνιο» για πρόωρες κάλπες - Κόλπο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει η ΝΔ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 11:20 Η εκλογή Προέδρου «παίγνιο» για πρόωρες κάλπες - Κόλπο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει η ΝΔ

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία από χθές, καθώς από την ψηφοφορία στην Βουλή και από τις διαρροές που υπήρξαν στην κυβερνητική πλειοψηφία σε κρίσιμα άρθρα, πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν ένα παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην αποσυνδεθεί τελικά η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές. Και ο Αλέξης Τσίπρας να διατηρήσει το δικαίωμα να προκαλέσει πρόωρες εκλογές το 2020, με αφορμή την εκλογή του διαδόχου του Προκόπη Παυλόπουλου.

Στην Πειραιώς προκάλεσε εντύπωση η ξαφνική διαφοροποίηση ομάδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αρνήθηκαν να ψηφίσουν την πρόταση του κόμματός τους για την αλλαγή του άρθρου 30 παράγραφος 1, που σε αντίθεση με τα όσα ορίζονται σήμερα- ότι δηλαδή «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Πολιτεύματος και εκλέγεται από την Βουλή για περίοδο 5 ετών»- προέβλεπε την απευθείας εκλογή του Ανώτατου Αρχοντα, με καθολική ψηφοφορία. Προσφυγή δηλαδή στον λαό, αν δεν τελεσφορήσουν οι ψηφοφορίες στην Βουλή. Το άρθρο αυτό όμως, παρά τις προβλέψεις, δεν έλαβε 151 ψήφους άρα δεν μπαίνει ξανά σε ψηφοφορία...

Η ξαφνική ανταρσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρείται τυχαία και η εκτίμηση πολλών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ότι η διαρροή των βουλευτών σε αυτό το άρθρο, είναι η πρώτη φάση ενός σχεδίου που θα ολοκληρωθεί πιθανώς στην δεύτερη ψηφοφορία του Μαρτίου και που θα ακυρώσει την ευρεία πλειοψηφία που έλαβε η αναθεώρηση του άρθρου 32. Δηλαδή του άρθρου που προβλέπει την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές. Ωστε ο Αλέξης Τσίπρας, έστω και μετά από πιθανότατη ήττα στις εθνικές εκλογές, να κρατά το κλειδί των εξελίξεων.

Σημειώνεται άλλωστε ότι στην χθεσινή ψηφοφορία δεν ψηφίστηκαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τα άρθρα 34 παρ1, 35 παρ.2, και το 41 παρ5, άρθρα που σχετίζονται με επιμέρους θέματα της εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Σε ανακοίνωσή της χθές, η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει ότι πίσω από αυτές της διαρροές υπάρχουν σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να «εργαλοποιήσει την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, όπως ακριβώς έπραξε το 2014».

«Η κυβέρνηση-κουρελού προέβη σήμερα σε μια άτακτη πολιτική υποχώρηση με εμφανή, όμως, υστεροβουλία. Οι ίδιοι οι βουλευτές της, αρνούμενοι να αναθεωρήσουν το άρθρο 30 παρ 1 που είχαν προτείνει, απέρριψαν επί της ουσίας την πρόταση Τσίπρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από το λαό.

Είναι προφανές ότι αυτό έγινε συντονισμένα, σε μια προσπάθειά τους να μην αποσυνδεθεί τελικά η προεδρική εκλογή από την πρόκληση εθνικών εκλογών. Με εμφανή στόχο ο κ. Τσίπρας να διατηρήσει τη δυνατότητά του να εργαλειοποιήσει και πάλι την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, όπως ακριβώς έπραξε το 2014.

Διότι αυτό ακριβώς θα συμβεί, αν και στην επόμενη ψηφοφορία -σε ένα μήνα- δοθεί εκ νέου η εντολή σε κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίσουν και το άρθρο 32 παρ 4 το οποίο θα επιτρέψει την αποσύνδεση την προεδρικής εκλογής από την πρόκληση εθνικών εκλογών.

Καλούμε τον κ. Τσίπρα να πάψει να κουρελιάζει ακόμη και το Σύνταγμα και να ξεκαθαρίσει σήμερα κι όλας τις προθέσεις του: θα ψηφίσουν ή όχι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την αναθεώρηση του άρθρου 32 παρ 4;».

Το σενάριο της δεξιάς παρένθεσης

Αυτό που υποψιάζονται στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι θα υπάρξει σκόπιμη διαρροή βουλευτών στην επόμενη ψηφοφορία που θα γίνει τον Μάρτιο και θα αφορά στις δύο παραγράφους του άρθρου 32- που χθες πήραν 221 και 220 ψήφους- ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να διατηρήσει το όπλο των πρόωρων εκλογών. Αφού σε περίπτωση που οι δυο αυτές διατάξεις του Συντάγματος δεν λάβουν την αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων σε αυτήν την ψηφοφορία, θα χρειάζονται τις 180 ψήφους στην επόμενη Βουλή, γεγονός που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα...

Το σχέδιο Κατρούγκαλου

Σχέδιο σκόπιμης διαρροής βουλευτών ώστε να μην έχει λευκή επιταγή η Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές, να αλλάξει το Σύνταγμα- και ειδικά τις προβλέψεις για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας- κατά το δοκούν, είχε αποκαλύψει άλλωστε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Συνταγματική Αναθεώρηση. Καταγγέλοντας την «ντρίμπλα Μητσοτάκη» να ψηφίσει την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος ώστε το άρθρο να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία σε αυτήν την Βουλή και να είναι εύκολο να τροποποιηθεί στην επόμενη είχε πεί:

«Η Νέα Δημοκρατία κάνει πονηριές. Λέει ότι θα ψηφίσει την πρότασή μας για το άρθρο 32 αν και διαφωνεί με το περιεχόμενό της που μιλά και για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Το κάνει αυτό η ΝΔ για προφανείς λόγους. Γιατί θέλει να πάρει τώρα 180 και να μπορέσει να το αλλάξει στην επόμενη βουλή με 151. Εάν το κάνει τελικά αυτό η ΝΔ τότε και εμείς θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε ενέργειες που δεν θα τις λαμβάναμε υπό κανονικές συνθήκες».

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

Η δήλωση αυτή θεωρήθηκε τότε από το επιτελείο του Μαξίμου οτι συνιστά ομολογία επερχόμενης ήττας στις εκλογές και έσπευσε να το μαζέψει κάνοντας λόγο για «ανυπόστατα σενάρια περί δήθεν αποχώρησης βουλευτών της πλειοψηφίας από τη διαδικασία». Στελέχη της αντιπολίτευσης σημειώνουν σήμερα ότι αποχώρηση μπορεί να μην υπάρξει, μπορεί όμως να υπάρχει αλλαγή στην ψήφο..έστω και αν η σκοπιμότητα θα είναι εμφανής σε όλους.

Η υποψηφιότητα Παυλόπουλου

Ο πρωθυπουργός πάντως μιλώντας προχθές στην Βουλή αρνηθηκε ότι έχει στον νου του σενάρια δεξιάς παρένθεσης και πρόθεση να προκαλέσει ξανά εκλογές το 2020 με αφορμή την προεδρική εκλογή, σημειώνοντας ότι γι αυτό προτείνει άλλωστε να υπάρξει συναίνεση στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου.


Πηγή: iefimerida.gr
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση