Σενάρια εκλογών: Ποιοι θέλουν Μάη & ποιοι Οκτώβρη στο Μαξίμου

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2019 22:43 Σενάρια εκλογών: Ποιοι θέλουν Μάη & ποιοι Οκτώβρη στο Μαξίμου

Αρχικός στόχος όλων ήταν η εξάντληση της τετραετίας, όμως η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού έχει κάνει αρκετούς να έχουν αναθεωρήσει την στάση τους. Ολα τα σενάρια.

Μέχρι τις αρχές Μαρτίου ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει καταλήξει για την ημερομηνία των εθνικών εκλογών με τον Αλέξη Τσίπρα να αμφιταλαντεύεται μεταξύ του Μαΐου που συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες και του Οκτωβρίου που ολοκληρώνεται τυπικά η θητεία της κυβένρησης.

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα το ένα μετά το άλλο τα κορυφαία στελέχη είτε με δηλώσεις, είτε μέσω διαρροών, αρχίζουν να δείχνουν την προτίμηση τους για το πότε πιστεύουν πως θα πρέπει να τοποθετηθούν οι κάλπες. 

Αρχικός στόχος όλων ήταν η εξάντληση της τετραετίας, όμως η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν υπάρχει πλέον κυβερνητική πλειοψηφία, έχει κάνει αρκετούς να έχουν αναθεωρήσει την στάση τους. 

Ποιοι θέλουν εκλογές τον Μάιο 

Ήδη ο Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης και ο Αλέξης Χαρίτσης που δηλώνει έτοιμος για εκλογές ανά πάσα στιγμή,είναι ορισμένα από τα στελέχη που θεωρούν πολύ πιθανό να διεξαχθούν εκλογές τον Μάιο. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα βλέπουν πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να στηρίζεται μέχρι τον Οκτώβριο σε 6 ανεξάρτητους βουλευτές, ή σε στελέχη που είναι απρόβλεπτα όπως την Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου που είναι μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ποιοι τάσσονται υπέρ του Οκτωβρίου    

Ωστόσο άλλα κορυφαία στελέχη όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Νίκος Παππάς, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Γιώργος Τσίπρας, και ο Χρήστος Σπίρτζηςείναι υπέρμαχοι της ολοκλήρωσης της τετραετίας καθώς πιστεύουν πως χρειάζεται πολιτικός χρόνος για την αλλαγή του κλίματος, αλλά και για να αφομοιωθούν καλύτερα από τους πολίτες οι κυβερνητικές παροχές. Παράλληλα υποστηρίζουν πως μια ενδεχόμενη ήττα στις ευρωεκλογές από τη ΝΔ, μπορεί στην συνέχεια να ανατραπεί. 

Οι ρόλοι Δραγασάκη, Τσακαλώτου και Βερναρδάκη 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήταν ο μόνος που από το βήμα της βουλής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το τραπεζικό σύστημα, δείχνοντας πως εκείνο που προέχει δεν είναι οι κάλπες αλλά η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και το ζήτημα της προστασίας της Α΄ κατοικίας. Στο ίδιο κλίμα είναι και η άποψη του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Τα δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αναμένουν το κλείσιμο της αξιολόγησης από τους θεσμούς και ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα υπάρξει θα αποφασίσουν το πότε, κατά την άποψη τους είναι προτιμότερο η χώρα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές, καθώς μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος βλάπτει την πορεία της οικονομίας. 

Από την άλλη ο υπουργός Επικρατείας και δημοσκόπος Χριστόφορος Βερναρδάκης, μελετά όλες τις κυλιόμενες μετρήσεις οι οποίες θα παίξουν και αυτές τον δικό τους σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση που θα πάρει ο πρωθυπουργός. Με την εικόνα πάντως που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κάνει απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη για πρόωρες εκλογές. Γι αυτό τον λόγο στο Μαξίμου αναμένεται να περιμένουν τις μετρήσεις μετά τις παροχές που θα ψηφιστούν τις επόμενες μέρες. 

Σενάριο 1ο: Εκλογές 19 Μαΐου   

Μία από τις ημερομηνίες που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι οι κάλπες των εθνικών εκλογών να στηθούν την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μία εισήγηση που έχει αρκετά θετικά αλλά και ορισμένα μείον. 

Υπέρ: Σε αυτή την περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να σηκώσει από τον «καναπέ» τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που σε όλες τις μετρήσεις η συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος είναι απογοητευτική καθώς με τα βίας ξεπερνά το 50%. Στο Μαξίμου εκτιμούν πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν έντονο τοπικό στοιχείο γεγονός που ουσιαστικά θα αναγκάσει τους ψηφοφόρους να πάνε στα εκλογικά κέντρα και δεν θα απέχουν. Επίσης ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι τα «γαλάζια αντάρτικα» που υπάρχουν σε δήμους και περιφέρειες γεγονός που εκτιμούν πως μπορεί να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους της ΝΔ. 

Μείον: Στα αρνητικά της συγκεκριμένης πρότασης είναι πως δεν υπάρχει κάλπη διαμαρτυρίας, προκειμένου να διοχετευτεί η αντίδραση που υπάρχει στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σενάριο 2ο: Εκλογές 26 Μαΐου  

Πρόκειται για το επικρατέστερο σενάριο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ωστόσο τίποτα μέχρι τώρα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. 

Υπέρ:  Την συγκεκριμένη ημερομηνία θα πρέπει να στηθούν τρεις κάλπες, των ευρωεκλογών, του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών και των εθνικών εκλογών. Το γεγονός αυτό αναμένεται να θολώσει το πολιτικό μήνυμα των εκλογών σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα υπάρχουν ταυτόχρονα πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ η κάλπη των ευρωεκλογών θα χρησιμοποιηθεί ουσιαστικά για την ψήφο διαμαρτυρίας. 

Μείον: Ο προβληματισμός που επικρατεί είναι η μετακίνηση των ψηφοφόρων που ήδη θα έχουν μεταβεί στις εκλογικές τους περιφέρειες την προηγούμενη Κυριακή για τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στην περίπτωση μάλιστα που έχει εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή δήμαρχος, δύσκολα θα ξαναταξιδέψουν. Το ζήτημα των ετεροδημοτών έχει προβληματίσει έντονα το υπουργείο Εσωτερικών καθώς στην περίπτωση των ταυτόχρονων εκλογικών αναμετρήσεων θεωρείται αδύνατο να ισχύσει η ρύθμιση για όσους διαμένουν μακριά από τις εκλογικές τους περιφέρειες. 

Σενάριο 3ο: Εκλογές τον Απρίλιο  

Τις τελευταίες ημέρες έχει επανέρθει στο τραπέζι και το σενάριο να στηθούν κάλπες ακόμα και τον Απρίλιο με στόχο να αιφνιδιάσει την αξιωματική αντιπολίτευση, όμως αυτή η κίνηση συγκεντρώνει πολλά αρνητικά στοιχεία. 

Υπέρ: Με δεδομένο ότι το Πάσχα φέτος είναι στις 28 Απριλίου, οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν στα μέσα του μήνα. Αν ισχύσει αυτό το σενάριο τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να έχει μέσα τις επόμενες μέρες να έχει ψηφίσει όλα τα νομοσχέδια που περιλαμβάνουν τα μέτρα στήριξης και το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου να προκηρύξει τις εκλογές. Το συγκεκριμένο σχέδιο εκτός από τον αιφνιδιασμό θα αφήσει στους ψηφοφόρους την θετική αίσθηση των παροχών, χωρίς ωστόσο να έχουν δει το αποτέλεσμα στην τσέπη τους.  

Μείον: Το πρώτο αρνητικό στοιχείο είναι η αρνητική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις που είναι σχεδόν απίθανο να αλλάξει σε τόσο σύντομο διάστημα. Το δεύτερο έχει να κάνει με τις παροχές που δεν μπορέσουν να τις επικοινωνήσει όπως επιθυμεί το Μαξίμου. Μία τρίτη αρνητική παράμετρος είναι πως μια ήττα στις εθνικές εκλογές θα φέρει συμπαρασύρει και θα διευρύνει πιθανότατα την νίκη της ΝΔ τόσο στις αυτοδιοικητικές όσο και τις ευρωεκλογές που ακολουθούν. 

Σενάριο 4ο: Εκλογές τον Οκτώβριο 

Αυτός ήταν ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα όμως δείχνει να συγκεντρώνει πλέον ελάχιστες πιθανότητες, καθώς στο Μαξίμου αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την τετραετία. 

Υπέρ:Στην περίπτωση που τα καταφέρουν να εξαντλήσουν τα συνταγματικά περιθώρια, τότε εκτιμούν πως θα μπορέσουν να αντιστρέψουν μία ήττα που ενδεχομένως να υπάρξει στις ευρωεκλογές καθώς θα υπάρχει πολιτικός χρόνος. Παράλληλα θα έχουν καταφέρει ένα ηχηρό χτύπημα στη ΝΔ που ετοιμάζεται πυρετωδώς για κάλπες τον Μάιο. Επίσης θα έχουν καταφέρει να προτείνουν δικό τους επίτροπο στην Κομισιόν καθώς λήγει η θητεία του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ενώ θα πλησιάζει και η ώρα της προεδρικής εκλογής τον Ιανουάριο του 2020. 

Μείον: Σημαντικό ρόλο θα παίξει αν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ποιο θα είναι το μέγεθος της ήττας, καθώς δεν μπορούν να γυρίσουν όλα τα αποτελέσματα, ενώ η πίεση που θα ασκείται από τη ΝΔ θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Παράλληλα μια εκλογική ήττα προκαλεί πάντα εσωστρέφεια γεγονός που θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τις εθνικές εκλογές. Ένας ακόμη αρνητικός παράγοντας είναι πως θα έχουν ξεχαστεί οι παροχές που θα έχουν δοθεί την άνοιξη, ενώ θα πλησιάζει και η μείωση του αφορολογήτου γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τους ψηφοφόρους. 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση