Κάλπες Μάιο ή Οκτώβριο; Τα υπέρ και τα κατά για ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019 12:39 Κάλπες Μάιο ή Οκτώβριο; Τα υπέρ και τα κατά για ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Έτοιμο το Υπουργείο Εσωτερικών για όλα τα ενδεχόμενα αλλά το Μαξίμου θέλει να εξαντλήσει τα συνταγματικά περιθώρια.

Το αρνητικό κλίμα των δημοσκοπήσεων, οι αντιδράσεις στην Βόρεια Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών και οι παροχές που δεν έχουν ολοκληρωθεί, κάνουν τον Αλέξη Τσίπρα να θέλει να ξεπεράσει τον κρίσιμο και δύσκολο «κάβο» του Μαΐου χωρίς εθνικές κάλπες.

Την ίδια ώρα όμως η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει πάρει εντολή από το Μαξίμου να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. Στον αντίποδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αυξήσει την αντιπολιτευτική του πίεση προς την κυβέρνηση, προκειμένου να την αναγκάσει να προκηρύξει εκλογές τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές. 

Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε ουσιαστικά την Πολιτική Γραμματεία για να βάλει «φρένο» στην εκλογολογία αλλά και να στείλει μήνυμα σε κορυφαία στελέχη να σταματήσουν να μιλούν για κάλπες την άνοιξη. Στο Μαξίμου επικράτησε τελικά η άποψη πως θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι παροχές προκειμένου το αμέσως επόμενο διάστημα οι πολίτες να δουν βελτίωση στα οικονομικά τους ενώ παράλληλα θα έχουν ολοκληρωθεί και οι προσλήψεις στο Δημόσιο. Κορυφαία στελέχη εκτιμούσαν πως ο χρόνος μέχρι τον Μάιο είναι ελάχιστος προκειμένου να ευοδωθούν τα μέτρα στήριξης που θα φέρει τις επόμενες μέρες προς ψήφιση η κυβέρνηση στη βουλή.

Πρόκειται μια κίνηση που ενέχει υψηλό ρίσκο καθώς μια ενδεχόμενη μεγάλη επικράτηση της ΝΔ στις ευρωεκλογές η οποία είναι πολύ πιθανή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δύσκολα στην συνέχεια θα μπορέσει να ανατραπεί και υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθούν τα όσα έγιναν το 2009. Τότε που ο Κώστας Καραμανλής έχασε από τον Γιώργο Παπανδρέου στις ευρωεκλογές και τρεις μήνες αργότερα η ΝΔ ηττήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και στις εθνικές εκλογές με μεγαλύτερη διαφορά. 

Στο Μαξίμου δείχνουν ωστόσο να ποντάρουν στην «χαλαρή» ψήφο που παραδοσιακά είναι το χαρακτηριστικό των ευρωεκλογών αλλά και την ψήφο διαμαρτυρίας από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι θα εκτονώσουν την δυσαρέσκεια τους απέναντι στην κυβέρνηση χρησιμοποιώντας την κάλπη των ευρωεκλογών, στέλνοντας ένα ηχηρό προειδοποιητικό μήνυμα. 

ΝΔ: Με αέρα τις δημοσκοπήσεις 

Στην Πειραιώς εκφράζουν τη βεβαιότητα πως η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προσφύγει σύντομα στην λαϊκή ετυμηγορία, αν και σημειώνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ότι μπορεί για να παραμείνει λίγους ακόμη μήνες στην εξουσία. Όλες οι μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους στη ΝΔ, εκτός από εκείνες που έχουν δημοσιοποιηθεί, δείχνουν ξεκάθαρο προβάδισμα της κεντροδεξιάς παράταξης, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει και την αυτοδυναμία. 

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να υπερτερεί σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά έναντι του Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που δείχνει την ανάγκη πολιτικής αλλαγής που ζητά η κοινωνία. Άλλωστε τα ανοίγματα που έκανε ο πρωθυπουργός στην κεντροαριστερά έπεσε στο κενό από την στιγμή που τα πρόσωπα που προσεγγίζει δεν έχουν καμία πολιτική επιρροή. 

Το επικοινωνιακό επιτελείο που βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα υποστηρίζει πως η Συμφωνία των Πρεσπών έχει προκαλέσει σημαντικό πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση και εκτιμούν πως η επιδοματική πολιτική που θα επιχειρήσει να εφαρμόσει το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας μέσω των παροχών, δεν θα μπορέσει να αντιστρέψει το σε βάρος του κλίμα.   

Στην Πειραιώς δεν ανησυχούν ακόμη και στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προκηρύξει ταυτόχρονα τις εθνικές εκλογές με τις ευρωεκλογές καθώς πιστεύουν πως το μήνυμα που θα στείλουν οι πολίτες στις 26 Μαΐου θα είναι τόσο ισχυρό που το Μαξίμου δεν θα έχει άλλα περιθώρια για πολιτικούς ελιγμούς. 

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση