Έξοδο στις αγορές με 10ετές ομόλογο βλέπουν στην κυβέρνηση – Κλειδί η απόφαση του Eurogroup

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2019 10:03 Έξοδο στις αγορές με 10ετές ομόλογο βλέπουν στην κυβέρνηση – Κλειδί η απόφαση του Eurogroup

Το ενδεχόμενο αυτό πυροδοτεί και η δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ότι «δεν θα αργήσει πολύ», ως απάντηση στην ερώτηση αν έφτασε η ώρα να εκδώσει η Ελλάδα 10ετές ομόλογο.

Η διάρκεια και ο ακριβής χρόνος της έκδοσης θα «κλειδώσει» οριστικά ανάλογα με την πορεία των αγορών ενώ, κατά τον κυβερνητικό αξιωματούχο, δεν υπάρχει σύνδεση της απόφασης με το επικείμενο Eurogroup της 11ης Μαρτίου καθώς «οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τις καλές σχέσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ωστόσο είναι σίγουρο ότι θα περιμένουν μία καλή ή τουλάχιστον μία ουδέτερη απόφαση του Eurogroup για να αισθάνονται καλύτερα και πιο ασφαλείς σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Eurogroup

Συγκρατημένη αισιοδοξία για μια θετική απόφαση στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου επικρατεί στην κυβέρνηση, μια απόφαση η οποία θα σηματοδοτήσει την ενεργοποίηση μέτρων συνολικού ύψους 970 εκατ. ευρώ. Κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται καθησυχαστικές λέγοντας ότι οποιαδήποτε μικρή καθυστέρηση δεν θα εκληφθεί ως αρνητικό σήμα από τις αγορές.

Στον προγραμματισμό της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η κατάθεση 18 νομοσχεδίων μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Τα νομοσχέδια καλύπτουν όλο το φάσμα της πολιτικής, από την οικονομία (π.χ Αναπτυξιακή Τράπεζα, μικροπιστώσεις, ρυθμίσεις οφειλών) μέχρι την Παιδεία και την Πολιτική Προστασία. Ο μεγάλος όγκος κοινοβουλευτικού έργου που πρέπει να υλοποιηθεί συνιστά και την απάντηση του οικονομικού επιτελείου στο ερώτημα σχετικά με τον χρόνο των εκλογών. Για το οικονομικό επιτελείο ισχύει ο κανόνας «όσο αργότερα, τόσο το καλύτερο».

Πάρτι στις αγορές

Την ίδια ώρα τόσο στην αγορά ομολόγων, όσο και στην αγορά μετοχών επικρατεί ενθουσιασμός. Το 10ετές έχει υποχωρήσει κάτω από το 3,7%, που είναι κοντά στο ιστορικό χαμηλό.

Στο Χρηματιστήριο οι τραπεζικές μετοχές μετά από μία περίοδο ισχυρών πιέσεων, εκτινάσσονται. Η μετοχή της Πειραιώς υπερδιπλασίασε την τιμή της σε ένα μήνα, ενώ πολύ καλή εικόνα και για την Εθνική.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση