"Γέφυρες", "αντι-γέφυρες" και η μάχη των πολιτικών ανοιγμάτων

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2019 09:52 "Γέφυρες", "αντι-γέφυρες" και η μάχη των πολιτικών ανοιγμάτων

Δύο εκδηλώσεις με διαφορά 24 ωρών πραγματοποιήθηκαν με κοινό παρονομαστή την προσπάθεια διεύρυνσης που επιχειρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ με στόχο τον χώρο του κέντρου.

Η πρώτη αφορούσε την εκδήλωση των ευρωσοσιαλιστών με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και αρκετών στελεχών που προέρχονται από τον ΠΑΣΟΚ.

Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής από τον πρώην υπουργό Βασίλη Κοντογιαννόπουλο με έντονο το στοιχείο της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας με την οποία διατηρεί πολύ καλές προσωπικές σχέσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποιούν κινήσεις στην σκακιέρα των ανοιγμάτων σε άλλους πολιτικούς χώρους με στόχο την διεύρυνση της εκλογικής βάσης των κομμάτων τους. Στον ΣΥΡΙΖΑ, η προσέγγιση στην κεντροαριστερά έχει γίνει με την συμμετοχή στελεχών στο κυβερνητικό σχήμα και αναμένεται να συνεχιστεί μέσα από το ευρωψηφοδέλτιο που θα έχει ανακοινωθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου. 

Στο Μαξίμου βλέποντας την δημοσκοπική διαφορά με τη ΝΔ να μην μειώνεται, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην συνεργασία με πρόσωπα από τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο, συμπιέζοντας ακόμη περεταίρω το ΚΙΝ.ΑΛ που ετοιμάζεται για ένα κρίσιμο συνέδριο. 

Στον αντίποδα η Πειραιώς έχει ήδη ανακοινώσει τους 34 από τους 42 υποψηφίους για την ευρωβουλή που από τα κομματικά στελέχη, επελέγησαν πρόσωπα και από τον χώρο του κέντρου, της αυτοδιοίκησης, αλλά και από την ακαδημαϊκή κοινότητα  με εμπειρία στα ευρωπαϊκά θέματα. 

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη ένα αμφίδρομο πολιτικό «φλερτ» της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας με τη ΝΔ κάτι που αποτυπώθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος με τίτλο «Στοπ στην παρακμή», έδωσαν το παρών πολιτικοί που στην διαδρομή τους διετέλεσαν στελέχη  ή συνεργάστηκαν με την κεντροδεξιά παράταξη.

Εκτός που τον επικεφαλής της εκδήλωσης που ήταν υπουργός της ΝΔ πριν μεταπηδήσει στον ΠΑΣΟΚ, ήταν ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο Στέφανος Μάνος, ο Γιώργος Παγουλάτος στενός συνεργάτης του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου κατά την συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ενώ την αξιωματική αντιπολίτευση εκπροσώπησε ο Νίκος Δένδιας.  

Την τοποθέτηση του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου παρακολούθησε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος δίνει το παρών σχεδόν σε όλες τις ομιλίες του συντοπίτη του και πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του. Στην συζήτηση εκείνο που κυριάρχησε ήταν η ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου πολιτικού κλίματος μακριά από την πόλωση η οποία απομακρύνει τους πολίτες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην επόμενη μέρα στην περίπτωση που αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. 

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί πως θα απευθυνθεί σε όμορους πολιτικούς χώρους και καταξιωμένες προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών. Εμπιστεύομαι τη δέσμευσή του γιατί γνωρίζω το χαρακτήρα του και τις πολιτικές παρακαταθήκες του πατέρα του» είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος ο οποίος είχε επισκεφθεί στο πρόσφατο παρελθόν τον Πρόεδρο της ΝΔ και του είχε καταθέσεις τις προτάσεις του. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξη του στην γαλλική εφημερίδα «Figaro» δήλωσε  πως θα κυβερνήσει με ανθρώπους της γενιάς του, κάνοντας άνοιγμα και σε ανθρώπους από την κοινωνία των πολιτών, σε πρόσωπα από τον χώρο των επιχειρήσεων αλλά και μέλη άλλων πολιτικών χώρων.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση