Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Ολέθριες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Σύνταγμα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019 15:50 Μητσοτάκης: Ολέθριες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Σύνταγμα

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για άρνηση συνεννόησης

Για διαφορετικές αντιλήψεις ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ για το Σύνταγμα και εν τέλει για την λειτουργία της Δημοκρατίας, όπως είπε χαρακτηριστικά, έκανε λόγο ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Από την πρώτη συνάντησή μου με τον κ. Τσίπρα, όταν εκλέχθηκα πρόεδρος της ΝΔ, του είχα προτείνει να ψηφιστούν όλα τα άρθρα, που εμείς και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να αναθεωρηθούν και η επόμενη Βουλή να αποφάσιζε το περιεχόμενο» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η αναθεώρηση ουσιαστικά μένει μετέωρη. Επιβεβαιώνεται ότι ακόμα και ο καταστατικός χάρτης της χώρας αντιμετωπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κομματικό εργαλείο για φτηνό αντιπερισπασμό».

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «ολέθριες» τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ώστε -όπως είπε- η χώρα να μην έχει ποτέ αυτοδύναμη κυβέρνηση και την διαδικασί εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με ψηφοφορίες ανά εξάμηνο, δημιουργώντας παραλυσία, όπως είπε, στο Κράτος. «Δεν είναι τυχαίο» είπε «ότι και η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος έπεσε θύμα σκοπιμοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνταγματική αναθεώρηση ενσωματώθηκε σε μία συνολική αντιθεσμική αντίληψη του κ. Τσίπρα. Ξεκίνησε ως πρωτοβουλία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, καταλήγει ως πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και λίγων προθύμων».

«Η ΝΔ κατέθεσε μία συγκροτημένη πρόταση με αλλαγές σε 59 άρθρα από τα 120. Κατάργηση 8 παρωχημένων διατάξεων. Να θυμίσω τον δεκάλογο των σημαντικών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Προτείναμε η επιλογή ανώτατων δικαστικών να περάσει απο την κυβέρνηση στη Βουλή. Σύγχρονη δημόσια διοίκηση, αξιοκρατία, αξιολόγηση. Ενδυνάμωση Τοπικής Αυτοδιοίησης. Ενίσχυση του κράτους πρόνοιας. Σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Υποχρέωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμός. Πλήρης αυτονομία κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων με εποπτεία ανεξάρτητης Αρχής».

«Παρά τις προσπάθειές μας να διαμορφώσουμε πλαίσιο συνεννόησης, η κυβέρνηση τα απέρριψε όλα αυτά» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «είχα προτείνει προσωπικά στον κ. Τσίπρα να αναλάβουμε κοινή ευθύνη απέναντι στους νέους μας. Να ψηφίσουμε μαζί την αναθεώρηση των άρθρων για την Παιδεία και το Περιβάλλον. Δεν τολμήσατε κ. Τσίπρα, να κάνετε ούτε αυτό. Δεν λυπάμαι για εσάς. Λυπάμαι για τη χώρα και το μέλλον των νέων Ελλήνων. Η συζήτηση αυτή, γι'αυτό θα καταγραφεί στην ιστορία ως μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε, ότι «η ΝΔ θα τηρήσει κατά γράμμα τη συνταγματική παράδοση της χώρας» και συμπλήρωσε ότι «η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από την κατεύθυνση που δίνει η παρούσα Βουλή. Εκείνη θα καθορίσει το περιεχόμενο των άρθρων. Η επίχείρηση κατάλυσης της ελευθερίας της αναθεωρητικής Βουλής, κάτι που συνιστά έμμεση παραδοχή ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ, προσβάλλει τον ελληνικό λαό».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε, ότι «για το ζήτημα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, από τη στιγμή που το άρθρο 30 δεν κρίθηκε αναθεωρητέο, είναι στο πλαίσιο 32 του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία». Αναφερόμενος στο άρθρο 16, είπε ότι «η αλλαγή του, η οποία δυστυχώς έτσι όπως τα κάνατε, παραπέμπεται περίπου για το 2030. Θα έχουμε το θλιβερό προνόμιο για την επόμενη 10ετία, να είμαστε η μόνη χώρα, στην οποία θα απαγορεύεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων».

news.gr