Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσαβούσογλου για ενεργειακά: Μη ρεαλιστικά χωρίς την Τουρκία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 12:43 Τσαβούσογλου για ενεργειακά: Μη ρεαλιστικά χωρίς την Τουρκία

«Η Τουρκία έχει δικαιώματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να φτάσουν κάπου αποκλείοντας την Τουρκία», είπε ο Τσαβούσογλου.

Σαφές μήνυμα ότι το ενεργειακό παιχνίδια των αγωγών στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να γίνεται χωρίς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Στις κοινές δηλώσεις του με τον έλληνα ομόλογό του Γιώργο Κατρούγκαλο, από την Αττάλεια όπου συναντήθηκαν, ο κ. Τσαβούσογλου ευχαρίστησε τον Έλληνα ΥΠΕΞ, ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η Τουρκία από τους  υδρογονάνθρακες της περιοχής.

«Δεν είναι ρεαλιστικό να αποκλειόμαστε, έχουμε δικαιώματα που απορρέουν από διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών  και πρόσθεσε πως «έχουμε δικαίωμα να κάνουμε γεωτρήσεις στα πεδία της υφαλοκρηπίδας μας, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα, εξαρχής λέμε ότι θα τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων είτε με ΕΕ είτε μέσω ιδιωτών, ο Αναστασιάδης όμως είπε όχι, γι’ αυτό ξεκινήσαμε σεισμικές δονήσεις όπου μας αδειοδότησαν οι Τουρκοκύπριοι, σύντομα και γεωτρήσεις θα κάνουμε. Η Τουρκία στα δικά της πεδία θα προστατεύει τα δικαιώματα της και αυτά των Τουρκοκυπρίων».

«Κανένα προτζεκτ στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό. Η Τουρκία έχει δικαιώματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να φτάσουν κάπου αποκλείοντας την Τουρκία», πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχει η Τουρκία δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας που εμείς θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές» προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στο θέμα της ενέργειας έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Κύπρου.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ παρέθεσε ως ενδεικτική αδικία σε βάρος των τουρκοκυπρίων την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων που έχουν ανακαλυφθεί ανοιχτά της Κύπρου, με τον κ. Κατρούγκαλο να απαντά πως η Λευκωσία έχει ήδη ψηφίσει νόμο για την σύσταση ταμείου φυσικού αερίου που διασφαλίζει την δίκαιη κατανομή των εσόδων στο σύνολο του κυπριακού λαού.

Για την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη

Ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε την πάγια θέση της Άγκυρας περί ύπαρξης τουρκικής μειονότητας στην Θράκη, κατηγορώντας την Ελλάδα πως δεν σέβεται αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, ενώ ο κ. Κατρούγκαλος από την πλευρά του υπογράμμισε εκ νέου πως υπάρχουν σαφή ορισμοί για τα θέματα μειονοτήτων κι ότι η Αθήνα εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε για το θέμα ότι «μιλήσαμε και για τη μουσουλμανική μειονότητα όπως την προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες. Είναι Έλληνες πολίτες και έχουμε καθήκον να φροντίσουμε για την εκπαίδευσή τους» προσθέτοντας ότι ο ίδιος έθεσε ζήτημα για την ανάγκη αντικαταστασης της διοίκησης στα βακουφικά ιδρύματα. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι συζητήθηκαν και τα δικαιώματα της μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη. 

Ο Μελούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι «το διεθνές δίκαιο λέει ότι είναι Τούρκοι, το λέει το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην Ελλάδα κλείνετε σχολεία, εμείς ανοίγουμε για 2-3 μαθητές».

Κυπριακό

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι «θέλουμε να επιλύσουμε τη διεθνή του διάσταση με πάγιες θέσεις, να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων» κάνοντας λόγο για μια άτυπη συνάντηση στις 12 Απριλίου «για το πού βρίσκονται οι δύο πλευρές στο Κυπριακό». «Στόχος να ακούσουμε τις ιδέες της Τουρκίας για τον μηχανισμό της επόμενης ημέρας που θα αντικαταστήσει το καθεστώς των εγγυήσεων» πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος. 

Ο Τούρκος ομόλογός του από την πλευρά του είπε ότι για να ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση στην Κύπρο πρέπει να απφασίσουμε τι και πώς θα διαπραγματευτούμε. «Δεν είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε συνομιλίες μόνο για να ξεκινήσουμε συνομιλίες αλλά για να υπάρξει αποτέλεσμα με μια λύση που θα μπορούν να αποδεχτούν οι δύο πλευρές».

Θετική ατζέντα αλλά με... αιχμές

Οι δυο χώρες μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος στις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Αττάλεια. Θελήσαμε να προχωρήσουμε τη θετική ατζέντα, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος. 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Ζηλανδία αναφέροντας ότι δεν πιστεύουμε στον πόλεμο των πολιτισμών αλλά στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών με αμοιβαίο σεβασμό και με δεδομένο ότι οι σχέσεις των κρατών πρέπει να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. 

Όπως είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος πρέπει να εξασφαλίσουμε το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Να εφαρμοστούν τα μέτρα εμπιστοσύνης που έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν είπε ο κ Κατρούγκαλος τονίζοντας ότι η Αθήνα είναι ανοιχτή στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας καθώς αυτό είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης του τουρκικού λαού και της Ελλάδας.  

Θα πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να αξιοποιήσουμε μαζί τις ευκαιρίες στην περιοχή, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Εμείς δεν πιστεύουμε στον πόλεμο των πολιτισμών. Πιστεύουμε ότι σχέσεις μεταξύ των λαών πρέπει να χαρακτηρίζονται από τον αμοιβαίο σεβασμό και ότι οι σχέσεις μεταξύ των κρατών πρέπει να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, στο σύστημα πολυμέρειας των διεθνών θεσμών» διεμήνυσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε τη θετική ατζέντα όπως συμφώνησαν οι δύο ηγέτες μας λίγο καιρό πριν στην Άγκυρα και έστειλε το μήνυμα πως οι δύο χώρες μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα πώς μπορεί να υπάρξει ειρηνική συνύπαρξη, με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου», επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος ξεκινώντας τις δηλώσεις του.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «κομμάτι της θετικής ατζέντας είναι πώς θα εξασφαλίσουμε τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου είναι πώς θα εξασφαλίσουμε την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας και εφαρμόζοντας μέτρα εμπιστοσύνης που έχουν ήδη συμφωνηθεί, επανεξετάζοντας την καλύτερη εφαρμογή τους».

Αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως το μέτρο της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των κρατών το δίνει το διεθνές δίκαιο.

Μιλώντας για την κατ’ ιδίαν συνάντηση ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως συζήτησε με τον κ. Κατρούγκαλο σε ένα θετικό κλίμα.

«Θέλω όταν με βλέπει ο Μεβλούτ να με λέει καρντάς, όχι γκιαούρ», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν περί «γκιαούρηδων».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «θετική ατζέντα σε θέματα πολιτισμού και κατανόησης λαών» κάνοντας λόγο για πρωτοβουλίες για αναστήλωση θρησκευτικών μνημείων όπως το τέμενος Βαγιαζίτ στο Διδυμότειχο». «Ο Μεβλούτ με διαβεβαίωσε ότι στις 15 Αυγούστου θα μπορέσει να ξαναγίνει λειτουργία στην Παναγία Σουμελά όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια» πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.

πηγή: thetoc.gr