Νέα πρόκληση Ακάρ: Μας ανήκουν Αιγαίο και Κύπρος

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019 09:33 Νέα πρόκληση Ακάρ: Μας ανήκουν Αιγαίο και Κύπρος

Πρωτοφανής πρόκληση από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Ακάρ. Σε μία άνευ προηγουμένου δήλωση, ο υπουργός είπε πως ανήκουν στην Τουρκία το Αιγαίο η Μεσόγειος και η Κύπρος.

Nέα έξαρση εθνικισμού από τον τούρκο υπουργό Άμυνας, λίγες ώρες μετά την συνάντηση Κατρούγκαλου- Τσαβούσογλου στην Αττάλεια και με το βλέμμα στο εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας ενόψει και των δημοτικών εκλογών την ερχόμενη εβδομάδα. 

Ο Χουλουσί Ακάρ μίλησε εκ νέου για την Γαλάζια Πατρίδα των 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην οποία συμπεριέλαβε το Αιγαίο και την Κύπρο.

Σε ομιλία του στο εργοστάσιο συντήρησης της Πολεμικής Αεροπορίας, είπε ότι «είμαστε πάντοτε υπέρ της ειρήνης, του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας στη Μαύρη Θάλασσα, την ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, ωστόσο δεν θα παραβιάσουμε ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα αυτού του λαού».

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι «έχουμε πάρει κάθε μέτρο που περνάει από το χέρι μας και θα συνεχίσουμε να το παίρνουμε στο πλαίσιο της αντίληψης “αν πεθάνουμε θα γίνουμε ήρωες, αν ζήσουμε θα γίνουμε βετεράνοι”».

Αναφερόμενος σε αυτά που θεωρεί ο ίδιος σύνορα της Τουρκίας, ο κ. Ακάρ μίλησε αρχικά για την έκταση της πατρίδας του. Στη συνέχεια έκανε λόγο για τη Γαλάζια Πατρίδα και εκεί είπε πως η Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και συνεπώς και η Κύπρος ανήκουν στην Τουρκία. Μάλιστα τόνισε πως η Τουρκία είνα υπεύθυνη για να εξασφαλίσει την ηρεμία σε όλη αυτή την περιοχή.

«Έχουμε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφη της πατρίδας μας. Μιλάμε για 780.000. Κάποτε έλεγα 800.000 για να γίνει εύκολα κατανοητό. Κάποιοι παρεξήγησαν και μου είπαν «ποια εδάφη πήραμε;» Να είμαστε προσεκτικοί. 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Κι έχουμε και την Γαλάζια Πατρίδα των 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μας ανήκει και η θάλασσα και ο βυθός. Οι θάλασσες. Η Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και μέσα σε αυτά και η Κύπρος. Έτσι, λοιπόν αυτές οι περιοχές είναι στο περιβάλλον του ενδιαφέροντός μας και είναι περιοχές που είμαστε υπεύθυνοι για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και την ηρεμία».

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση