Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θερμή υποδοχή Τσίπρα στα Σκόπια

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 02 Απριλίου 2019 12:47 Θερμή υποδοχή Τσίπρα στα Σκόπια

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στη Βόρεια Μακεδονία για την «ιστορική», όπως την αποκάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, επίσκεψη του.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στο διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων, συνοδευόμενος και από τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα ενώ τον υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο η εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της χώρας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα και ο υπουργός Οικονομίας, Κρέσνικ Μπεκτέσι.

Η ελληνική αποστολή, μετά την υποδοχή τους οδηγήθηκε στο κτίριο της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας, όπου θα γίνει η επίσημη υποδοχή, παρόντος του πρωθυπουργού της, Ζόραν Ζάεφ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε και ανάρτηση στο twiiter κατά την άφιξη του: «Άφιξη στα Σκόπια για μια επίσκεψη ιστορικής σημασίας, που βασίζεται σε ένα νέο στρατηγικό όραμα: Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι εταίροι και σύμμαχοι».

Η selfie του πρωθυπουργού

Τον Αλέξη Τσίπρα, υποδέχτηκε ο Ζόραν Ζάεφ και οι δυο τους δεν παρέλειψαν να απαθανατίσουν τη στιγμή, τραβώντας μια... selfie στην οποία πόζαραν χαμογελαστοί. Με αυτόν τον τρόπο θέλησαν να τονίσουν πώς η συνάντηση τους γίνεται σε άκρως φιλικό κλίμα.

Ποιοι συνοδεύουν τον Αλέξη Τσίπρα

Τον πρωθυπουργό της Ελλάδας συνοδεύουν στην αποστολή: ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Μηνύματα Τσίπρα

Μηνύματα στην ηγεσία και τον λαό των Σκοπίων, για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, έστειλε ο πρωθυπουργός με τη χθεσινή συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ ενόψει της σημερινής επίσκεψης του.

«Η Ελλάδα πρέπει να έχει έναν σταθερό και ασφαλή βόρειο γείτονα και η Βόρεια Μακεδονία έχει ανάγκη από μια ισχυρή γείτονα που θα υποστηρίζει τα βήματά της προς την ευρωπαϊκή προοπτική», είπε και συνέχισε: «Η περιοχή μας χρειάζεται συνεργασία και σταθερότητα. Στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών και της προοπτικής που ανοίγει, η Ελλάδα θα είναι ο βασικός σας σύμμαχος και αρωγός για τη πολιτική σταθερότητα, για την οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη, για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια». «Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι εταίροι και σύμμαχοι», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε πως, όπως κάθε Συμφωνία, θα δοκιμαστεί σε κρίσιμους τομείς, με τον χρόνο και «γι' αυτό είναι πολύτιμος ο διάλογος και η εμπιστοσύνη που καθιερώσαμε και καθιερώνουμε σε όλα τα επίπεδα, με πρώτο το δικό μου με τον Ζόραν». Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι πρέπει να συζητήσουν οι δύο πλευρές για διάφορες πτυχές της εφαρμογής της Συμφωνίας στις οποίες πρέπει να εστιάσουν. Θα υπογραφούν οι πρώτες αποφάσεις της Μικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα σχολικά βιβλία και θα ανακοινωθεί η καθιέρωση της «Επιτροπής για τα εμπορικά σήματα» που θα χειρίζεται το εξαιρετικά σημαντικό αυτό θέμα.

«Ευθύνη μας είναι - δική μου και του Ζόραν - να δείξουμε ότι οι λαοί μας έχουν μόνο να κερδίσουν από τον δρόμο που ανοίχτηκε», τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας είναι επίσης ευθύνη τους «να απαντήσουμε στις δυνάμεις αυτές του εθνικισμού που ενισχύονται στον σημερινό κόσμο και αποσκοπούν να μας γυρίσουν σε σκοτεινές εποχές».

Κατά τις διμερείς επαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογραφούν σημαντικές συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας.

news.gr