Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξαρθρώθηκε σπείρα στις λαϊκές αγορές! Εκβίαζε και πωλούσε προστασία σε επαγγελματίες!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 06 Απριλίου 2019 16:21 Εξαρθρώθηκε σπείρα στις λαϊκές αγορές! Εκβίαζε και πωλούσε προστασία σε επαγγελματίες!

Φόβος και τρόμος είχε γίνει η συμμορία για τους επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές. "Έφαγαν" σχεδόν 3 εκατ. ευρώ! Πως λειτουργούσε και τι παράνομες "διευκολύνσεις" έκανε η σπείρα. Οι εκβιασμοί, οι "ταρίφα" και οι απειλές για να ελέγχουν τους πάγκους. 400 ευρώ το μήνα για προστασία έδινε επαγγελματίας επί πέντε χρόνια. 20 οι συλλήψεις, όλοι οι συλληφθέντες Έλληνες.

Σπείρα που πωλούσε προστασία στις λαϊκές αγορές εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ, ύστερα από μεγάλη επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Μια «μαφία» που απειλούσε, έστελνε… «φουσκωτούς», εκβίαζε και ανάγκαζε ανθρώπους του μόχθου να τους πληρώνουν ακόμη και τα προσωπικά τους έξοδα για να κάνουν… μεγάλη ζωή!

Έβγαλαν σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρώ από την εγκληματική τους δράση. Και αυτό είναι το ελάχιστο που μπορεί να εκτιμηθεί. Γιατί η «μπάζα» τους μάλλον είναι κατά πολύ μεγαλύτερη! Μόνο για να μεταβιβαστεί μια άδεια ζητούσαν (και έπαιρναν) 64.000€. Για να… επιτρέψουν να αλλάξει θέση ένας πάγκος, ο πωλητής αναγκάστηκε να δώσει 20.000€. Ανάγκαζαν ομογενείς να πληρώνουν 15.000€ ο καθένας!

Τα όσα ανακοίνωσε η αστυνομία το μεσημέρι του Σαββάτου (06.04.2019) προκαλούν μόνο σοκ και οργή. Όπως ανέφερε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, Ταξίαρχος Γεώργιος Κανέλλος η σπείρα δρούσε στις λαϊκές αγορές προσφέροντας προστασία, κάνοντας εκβιασμούς αλλά και παράνομες διευκολύνσεις σε βάρος επαγγελματιών και παραγωγών λαϊκών αγορών της Αττικής.

Στις 03 Απριλίου έγινε αστυνομική επιχείρηση σε πολλές περιοχές της Αττικής, κατά την οποία συνελήφθησαν 20 άτομα, 19 άνδρες και μια γυναίκα, όλοι τους Έλληνες. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι τέως και νυν στελέχη και υπάλληλοι της αρμόδιας Διεύθυνσης για τις λαϊκές αγορές, τέως και νυν μέλη Σωματείων επαγγελματιών λαϊκών αγορών, καθώς και πωλητές λαϊκών αγορών. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της εκβίασης με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, της εκβίασης, της απάτης, καθώς και για παράβαση του Νόμου περί νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Για την ίδια υπόθεση, κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα είναι επιπλέον 14 άτομα.

Η σπείρα είχε καταφέρει να πείσει τους πωλητές στις λαϊκές αγορές πως αν θέλουν να δουλέψουν χωρίς προβλήματα θα πρέπει να ενδώσουν στους εκβιασμούς τους, αλλιώς θα είχαν προβλήματα με “στοχευμένα” πρόστιμα και “διωγμούς”.

“Ο αρχηγός της οργάνωσης λόγω της θέσης και της ιδιότητάς του στην αρμόδια Διεύθυνση για τις λαϊκές αγορές, ήταν αποδέκτης, χειριστής, γνωματεύων και εισηγητής στην Επιτροπή των Λαϊκών για όλα αιτήματα των πωλητών σε όλες τις λαϊκές αγορές της Αττικής. Για την διεκπεραίωση αυτών χρηματίζονταν, χωρίς να τηρεί τις νόμιμες διαδικασίες και έπαιρνε εκβιαστικά χρήματα, για την τοποθέτηση των πωλητών σε θέσεις, για τις αλλαγές θέσεων εντός των λαϊκών, για τη διάθεση θέσεων αποβιωσάντων πωλητών που παρανόμως διατηρούσε σε ισχύ κλπ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για μεταβίβαση μιας άδειας από πωλητή σε πωλητή δόθηκαν 64.000 ευρώ, για αλλαγή θέσεων δόθηκαν από πωλητή συνολικά 20.000 ευρώ, παλιννοστούντες έδωσαν 15.000 ευρώ έκαστος, για την έκδοση άδειας πάγκου και αλλοδαπός πωλητής πλήρωνε 400 ευρώ μηνιαίως «προστασία» για τον πάγκο που διατηρούσε. Υπολογίζεται ότι η οργάνωση αποκόμισε συνολικά από εκβιάσεις και απάτες ποσό που υπερβαίνει τα 2,9 εκατομμύρια ευρώ. Οι συλληφθέντες με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης, παραπέμφθηκαν για κύρια ανάκριση στον Ανακριτή Διαφθοράς”, σχολίασε ο κ. Κανέλλος.

Πως λειτουργούσε η σπείρα στις λαϊκές αγορές – Τι “διευκολύνσεις” έκανε

Η εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνόμος Β’, Ιωάννα Ροτζιώκου τόνισε πως η έρευνα για την συμμορία στις ελληνικές αγορές διήρκεσε ένα χρόνο, ενώ η σπείρα είχε στήσει τα προκάκια της από το 2006 στις λαϊκές αγορές της Αττικής με συγκεκριμένη δομή, ιεραρχία και οργάνωση.

Συγκεκριμένα τα μέλη της σπείρας λειτουργούσαν καθαρά επαγγελματικά και προέβαιναν σε μία σειρά παράνομων δραστηριοτήτων και κυρίως:

-λάμβαναν εκβιαστικά χρήματα για την τοποθέτηση και τις αλλαγές θέσεων των πωλητών εντός των λαϊκών,
-ομοίως λάμβαναν εκβιαστικά χρήματα για τη διάθεση θέσεων πωλητών που είχαν αποβιώσει και οι άδειες τους διατηρούνταν σε ισχύ παρανόμως,
-απαιτούσαν και λάμβαναν χρήματα και δώρα από πωλητές για κάλυψη προσωπικών τους εξόδων (π.χ. για λογαριασμούς, έξοδα οχημάτων κ.λπ.),
-προέβαιναν σε συγκάλυψη προστίμων και καταγγελιών,
-ενημέρωναν πωλητές για επικείμενους ελέγχους με αντίτιμο χρηματικά ποσά,
-επενέβαιναν στη διαδικασία έκδοσης αδειών με διάφορους τρόπους, όπως με παράνομες παρεμβάσεις σε έγγραφα, με ετεροχρονισμένες εγγραφές ή εκδίδοντας και επαναφέροντας άδειες με πλαστά έγγραφα,
-παρενέβαιναν στη διαδικασία των ελέγχων με διάφορους τρόπους, όπως με ενημέρωση πωλητών-μελών της οργάνωσης για επικείμενους ελέγχους, με αποσιώπηση σχετικών καταγγελιών ή πραγματοποιώντας στοχευμένους ελέγχους για να εξαναγκάσουν πωλητές να υποκύψουν στις εκβιαστικές τους πρακτικές, επιβάλλοντας σε πολλές περιπτώσεις «εκδικητικά» πρόστιμα,
-συγκέντρωναν χρήματα για δήθεν αγαθοεργίες και εράνους και τα κρατούσαν για δικό τους όφελος.

Διαπιστώθηκε ακόμα ότι, έναντι χρηματικής αμοιβής, επέτρεπαν να λειτουργούν παράνομοι πάγκοι σε λαϊκές αγορές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι παράνομοι πάγκοι λειτουργούσαν δίπλα από τις νόμιμες λαϊκές με τη μορφή παραλαϊκών αφού αναπτύσσονταν (40) έως (50) πάγκοι τουλάχιστον. Επιπλέον σε μία τουλάχιστον λαϊκή διακριβώθηκε ότι επέτρεπαν την πώληση λαθραίων τσιγάρων εντός του χώρου της. Τα χρήματα που απαιτούσαν και λάμβαναν τα μέλη της οργάνωσης με εκβιάσεις και απάτες, τα μοιράζονταν μεταξύ τους σε μερίδια.

Πρώην στέλεχος ο αρχηγός της σπείρας

Από τα στοιχεία της έρευνας προσδιορίζεται ως αρχηγός της οργάνωσης πρώην στέλεχος της αρμόδιας Διεύθυνσης για τις λαϊκές αγορές, ο οποίος συντόνιζε, κατηύθυνε και καθοδηγούσε τη δράση των υπολοίπων μελών. Παράλληλα λόγω της θέσης του χειριζόταν όλα τα αιτήματα των πωλητών σε όλες τις λαϊκές αγορές της Αττικής και αποφαίνονταν για αυτά παρανόμως, ανάλογα με το όφελος του ιδίου και των μελών της οργάνωσης.

Οι απειλές

Χαρακτηριστικό της οργανωμένης και εκβιαστικής δράσης της εγκληματικής οργάνωσης ήταν η δημιουργία σκληρής υποομάδας στους κόλπους της, που είχε αναλάβει μεταξύ άλλων:

-να απειλεί επόπτες ώστε να μην διενεργούν ελέγχους,
-να απειλεί πωλητές με την παρουσία «φουσκωτών» ώστε να ενδίδουν στις εκβιαστικές πρακτικές της οργάνωσης,
-να επιτρέπει την λειτουργία παράνομων πάγκων στις νόμιμες λαϊκές αγορές λαμβάνοντας χρήματα και
-να λαμβάνει χρήματα για τοποθετήσεις σε θέσεις ή για αλλαγές θέσεων.

Η ταρίφα για τις “υπηρεσίες” – Απίστευτα ποσά στις λαϊκές αγορές

Ως προς το συνολικό χρηματικό όφελος που έχει αποκομίσει η εγκληματική οργάνωση από τους κατ’ ελάχιστους υπολογισμούς της μέχρι τώρα έρευνας, υπολογίζεται περίπου σε 2.907.618 ευρώ, ενώ το μέγιστο ποσό είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί. Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις με χρηματικά ποσά που έχουν δοθεί σε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα:

-για τη μεταβίβαση μιας άδειας από πωλητή σε πωλητή έλαβαν 64.000 ευρώ,
-πωλητής έδωσε συνολικά 20.000 ευρώ για αλλαγές θέσεων,
-πωλητής έδωσε 6.000 ευρώ για αλλαγή θέσης,
-καταχράστηκαν από κουπόνια για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τουλάχιστον 40.00 ευρώ,
-τουλάχιστον 80 πωλητές, φέρεται ότι έδωσαν έκαστος τουλάχιστον 15.000 ευρώ, για την έκδοση άδειας πάγκου,
-πωλητής, πλήρωνε «προστασία» για τον πάγκο 400 ευρώ τον μήνα τουλάχιστον επί 5μιση χρόνια,
-από πωλητή έλαβαν «μίζες» 70.000 ευρώ, για διάφορους λόγους.
-πωλητής είχε πληρώσει παλαιότερα 15.000.000 δραχμές για την άδεια πάγκου.

Τι έδειξαν οι έρευνες στα σπίτια των μελών της σπείρας

Στο πλαίσιο της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν 20 έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-34.843,62 ευρώ,
-πιστόλι-ρέπλικα,
-μαχαίρι τύπου «χαντζάρα»,
-10 κουτιά φυσίγγια διαφόρων μετρημάτων και 4 φυσίγγια πυροβόλου όπλου,
-ζώνη-φυσιγγιοθήκη με 15 φυσίγγια κυνηγετικού όπλου,
-65 βιβλιάρια καταθέσεων διαφόρων ελληνικών και ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων,
-13 τραπεζικές κάρτες ανάληψης χρημάτων και πιστωτικές κάρτες,
-καρνέ επιταγών τράπεζας και τραπεζική επιταγή,
-62ακριβά μπουκάλια οινοπνευματωδών ποτών,
-2 συσκευασίες με ποσότητες ινδικής κάνναβης,
-5 μπλοκ ταμείου από Σωματεία Πωλητών και Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αττικής
-39 κινητά τηλέφωνα,
-6 κάρτες (sim) κινητών τηλεφώνων και 17 συσκευασίες-στελέχη καρτών (sim) διαφόρων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, καθώς και
– πλήθος εγγράφων, αποδείξεων και σημειώσεων τα οποία σχετίζονται με την εγκληματική οργάνωση.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, εκβίαση, απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

πηγή: newsit.gr