Οι δικηγόροι της οικογένειας του Ζακ ζητούν την ταυτοποίηση του άντρα με την κίτρινη μπλούζα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019 17:55 Οι δικηγόροι της οικογένειας του Ζακ ζητούν την ταυτοποίηση του άντρα με την κίτρινη μπλούζα

Η Άννυ Παπαρρούσου μια εκ των δικηγόρων της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου σχολίασε σήμερα σε εκπομπή της ΕΡΤ την αποκαλυπτική έκθεση του Forensic Architecture για τη δολοφονία του που δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα.

Το διεθνές ερευνητικό κέντρο που ανέλυσε το διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό, προχώρησε στη σύνταξη έκθεσης που ρίχνει φως σε κρίσιμα σημεία της υπόθεσης, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σε σχέση με τον μάρτυρα-κλειδί που βρίσκεται «πανταχού παρόν» στο υλικό της έκθεσης.

Η κα Παπαρρούσου δήλωσε ότι από την επεξεργασία του υλικού «προκύπτει πλέον εμφατικά, ότι υπάρχει ένα πρόσωπο που προφανώς παίζει ένα ρόλο σε όλα τα περιστατικά που εξελίσσονται, είναι παρόν σε όλες τις σκηνές από την αρχή του περιστατικού».

Η συνήγορος πολιτικής αγωγής ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο «είναι παρόν και ανάμεσα στις τάξεις των αστυνομικών» κατά την διάρκεια της βίαιης χειροπέδησης του ημιθανούς Ζακ Κωστόπουλου από τους αστυνομικούς, «κρατάει δε κάποιο όργανο που προσομοιάζει με τα γκλοπ της αστυνομίας» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η Αστυνομία δεν μπόρεσε να κάνει την ταυτοποίηση

Η κ. Αννυ Παπαρρούσου μίλησε ακόμα και για την δυσκολία της Αστυνομίας να εντοπίσει τον άντρα με το κίτρινο μπλουζάκι που εμφανίζεται στο βίντεο:

«Αυτός ο άνθρωπος αναζητείται απ’ την πρώτη στιγμή, δεν κατέστη όμως δυνατόν να ταυτοποιηθεί, παρ’ ότι το πρόσωπο του φαίνεται καθαρά σ’ όλες τις σκηνές». «Είναι βέβαιο» πρόσθεσε η κ. Παπαρρούσου, «πως εκτός από αυτόπτης μάρτυρας, από την αρχή μέχρι το τέλος του περιστατικού, έχει να εισφέρει πολύτιμες πληροφορίες για το τι έγινε πριν και για ποιο λόγο ο Ζακ αναγκάστηκε να μπει μέσα στο κοσμηματοπωλείο».

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τις ενέργειες της Αστυνομίας προκειμένου να εντοπιστεί και να ταυτοποιηθεί το συγκεκριμένο άτομο, η δικηγόρος απάντησε πως «η αστυνομία δεν τον αναζήτησε από την αρχή», τονίζοντας πως «κατόπιν αιτήματος των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής αυτό το ζήτημα τέθηκε στον ανακριτή, ο οποίος απηύθυνε αίτημα στην Αστυνομία στις 10 Οκτωβρίου 2018».

Το αποτέλεσμα της Αστυνομίας στο αίτημα των δικηγόρων πολιτικής αγωγής, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρρούσου «ήρθε τάχιστα, την επόμενη κιόλας μέρα λέγοντας πως αυτό το πρόσωπο δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί».

Όπως εξήγησε η δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ «τα βίντεο αυτά υπήρχαν από την αρχή στο υλικό της δικογραφίας και είχαν δημοσιοποιηθεί, έτσι ώστε να είναι πανεύκολο απ’ την μεριά της αστυνομίας με βάση αυτά τα δεδομένα να ταυτοποιήσει τον συγκεκριμένο άνθρωπο κι αν μη τι άλλο να τον καλέσει να προσέλθει στην ανάκριση και να καταθέσει τι γνωρίζει για το περιστατικό.

Επειδή λοιπόν αυτή η έλλειψη ήταν προφανής, μ’ αυτό το θέμα ασχολήθηκε η ομάδα Forensic Architecture και κατέληξε σ’ αυτήν την καταγραφή, η οποία στην ουσία ξαναπαρουσιάζει μ’ έναν τρόπο ευκρινή, το υλικό που υπήρχε στη δικογραφία. Αναδεικνύει δηλαδή τα στιγμιότυπα και είναι προφανές με μια μίνιμουμ επεξεργασία αυτού του υλικού, θα μπορούσε η αστυνομία να προχωρήσει στην ταυτοποίηση αυτού του ανθρώπου».

Τέλος η κ. Παπαρρούσου απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης είπε πως «δεδομένου πως αυτό το αίτημα υπήρχε στην ανάκριση, και εκκρεμεί, μένει να δούμε ποιες θα είναι οι ενέργειες των αρμοδίων αρχών για να βρεθεί αυτός ο άνθρωπος που είναι πολύ σημαντικός για την διαφώτιση των περιστατικών που εξελίχθηκαν».

news.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση