Φορολογικές δηλώσεις: Εκκαθαριστικά «φωτιά»! Ένας στους 5 πληρώνει επιπλέον φόρο 519€

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019 08:56 Φορολογικές δηλώσεις: Εκκαθαριστικά «φωτιά»! Ένας στους 5 πληρώνει επιπλέον φόρο 519€

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις. 316.000 φορολογούμενοι τις έχουν ήδη καταθέσει και έχουν βγει τα πρώτα εκκαθαριστικά. Χρεωστικά περισσότερα από 95.000 εκκαθαριστικά. Στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για την κατάθεση της δήλωσης.

Μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων όχι απλά να μην έχουν καταθέσει τις φορολογικές δηλώσεις τους, αλλά ούτε καν να το έχουν σκεφτεί. Ωστόσο υπάρχει ένας αριθμός, περίπου 316.000 φορολογούμενοι που έσπευσαν να κλείσουν από νωρίς τις εκκρεμότητες με την εφορία για εφέτος.

Έχουν μάλιστα εκδοθεί περισσότερα από 427.000 εκκαθαριστικά καθώς από φέτος οι σύζυγοι ανεξάρτητα εάν θα υποβάλλουν κοινή ή χωριστή φορολογική δήλωση θα έχει ο καθένας το δικό του εκκαθαριστικό σημείωμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνεται συμψηφισμός οφειλών μεταξύ των συζύγων αλλά ο καθένας θα πληρώνει το φόρο που του αναλογεί ή θα εισπράττει την επιστροφή φόρου που δικαιούται ανεξάρτητα από τις οφειλές του άλλου συζύγου. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν φέτος υπολογίζεται ότι θα αγγίξουν τα 9 εκατομμύρια.

Ο ένας στους πέντε φορολογούμενους που βιάστηκαν να υποβάλουν τη δήλωσή τους πήραν ήδη την κρυάδα από το ραβασάκι της Εφορίας. Καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018, ο οποίος κατά μέσο όρο φθάνει τα 519 ευρώ.

Ειδικότερα, μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 427.118 εκκαθαριστικά σημειώματα. Από αυτά:

95.442 είναι χρεωστικά (ποσοστό 22,35%) με τον μέσο φόρο που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να φθάνει τα 519 ευρώ. Η πληρωμή του φόρου μπορεί να γίνει σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι τις 29 Νοεμβρίου.

49.718 (ποσοστό 11,64%) είναι πιστωτικά με τη μέση επιστροφή φόρου να φθάνει τα 283 ευρώ. Οι φορολογούμενοι θα δουν τις επιστροφές φόρου στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και μάλιστα σύντομα.

281.958 εκκαθαριστικά είναι μηδενικά. Δηλαδή για σχεδόν επτά στους δέκα φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της φορολογικής τους δήλωσης ήταν μηδενικό.

Η εφαρμογή του Taxis για τις φορολογικές δηλώσεις άνοιξε φέτος νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δίνοντας περισσότερο χρόνο στους φορολογούμενους και τους φοροτεχνικούς προκειμένου να εκπληρώσουν τη σημαντικότερη φορολογική υποχρέωση της χρονιάς.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων τα εξής για τις φορολογικές δηλώσεις:

– Η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων λήγει στις 30 Ιουνίου, εκτός και αν υπάρξει παράταση στην υποβολή που ένα σενάριο εξαιρετικά  πιθανό.

– Ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, δηλαδή τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου χωρίς έκπτωση στην εφάπαξ εξόφληση του επιπλέον φόρου που έχει βεβαιωθεί από την εφορία.

– Οι φορολογούμενοι θα πρέπει, πριν την οριστική υποβολή του εντύπου Ε1 να υποβάλλουν έως και δυο συνοδευτικά έντυπα, δηλαδή την αναλυτική κατάσταση ενοικίων (Ε2) και τα πληροφοριακά στοιχεία επιχειρηματικής δραστηριότητας (Ε3).

– Τα έγγαμα ζευγάρια υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση (εκτός και αν έχει ένας ή και οι δυο σύζυγοι δηλώσει ότι επιθυμούν να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση). Τα εκκαθαριστικά σημειώματα είναι ξεχωριστά.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση