Ανάλυση: Πόσα θετικά μέτρα... χωράνε στο "καλάθι" των παροχών;

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019 10:07 Ανάλυση: Πόσα θετικά μέτρα... χωράνε στο "καλάθι" των παροχών;

Το ποσό αυτό, δεν θα δοθεί βέβαια μέσα στο 2019 αλλά σε βάθος χρόνου.

Ποσό το οποίο μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 5 δις. ευρώ θα επιδιώξει να «μοιράσει» ο πρωθυπουργός αμέσως μετά το Πάσχα.

Το ποσό αυτό, δεν θα δοθεί βέβαια μέσα στο 2019 αλλά σε βάθος χρόνου. Το ποσό θα επιδιωχθεί να δικαιολογηθεί με βάση τα προσδοκώμενα υπερ-πλεονάσματα που θα παραχθούν μέχρι και το 2023 χωρίς να θιγούν οι συμφωνηθέντες δημοσιονομικοί στόχοι.

Μάλιστα αυτά τα υπερπλεονάσματα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να τα «φουσκώσει» ακόμη περισσότερο σε σχέση με τα όσα είχαν αναγραφεί το μεσοπρόθεσμο σχέδιο που κατατέθηκε πέρυσι στη Βουλή προκειμένου εκτός από τις «παροχές» να χωρέσει και τη διατήρηση του αφορολογήτου στα σημερινά επίπεδα αλλά και την καταβολή αναδρομικών σε μισθωτούς του δημοσίου και συνταξιούχους.

Την κατάθεση πλάνου 4ετίας ανακοίνωσε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Σε δήλωση που έκανε μετά την συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ανέφερε τα εξής: «Μπορούμε τώρα να καταστρώσουμε ένα συνολικό σχέδιο προσανατολισμένο όχι στην τρέχουσα συγκυρία αλλά στην επόμενη τετραετία με στόχο μόνιμες ελαφρύνσεις που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη και θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ενάρετο κύκλο στον οποίο έχει μπει η οικονομία χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού». Γιατί πηγαίνει ο πρωθυπουργός τόσο πίσω στον χρόνο. Πρώτον διότι θέλει να παρουσιάσει ένα πλάνο το οποίο θα καλύπτει όλη την επόμενη κοινοβουλευτική θητεία –οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το 2023 αν εξαντληθεί η 4ετία- και δεύτερον διότι θέλει να εκμεταλλευτεί την παραγωγή υπερπλεονασμάτων του 2023, της πρώτης χρονιάς κατά την οποία δεν υπάρχει η υποχρέωση παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ.

Τι μπορεί να «χωρέσει» ανά έτος; Για το 2019, οι θεσμοί θα πρέπει να πειστούν ότι το πρόσθετο υπερπλεόνασμα του 2018 –περιμέναμε περίπου 880 εκατ. ευρώ και βγήκαν 21,45 δις. ευρώ- θα παραχθεί και το 2019. Αυτό το υπερπλεόνασμα, μαζί με τα 200 εκατ. ευρώ που ήδη έχουν προβλεφθεί για φέτος ως πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, συνθέτουν ένα πακέτο περίπου 600-700 εκατ. ευρώ, ποσό βέβαια τοι οποίο θα πρέπει να προστεθεί στις ήδη ψηφισμένες παροχές (επίδομα ενοικίου, μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση εισφορών στους αυτοαπασχολούμενους κλπ).

Για το 2020, μέχρι τώρα είχε προβλεφθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ ο οποίος όμως έχει ήδη διατεθεί σε μεγάλο βαθμό καθώς έχουν εξαγγελθεί μειώσεις ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Επιπλέον το 2020 έχει τη δυσκολία του αφορολόγητου η διατήρηση του οποίου στα σημερινά επίπεδα προϋποθέτει δημοσιονομικό χώρο 2 δις. ευρώ.

Από το 2021 και μετά φαίνεται να υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια καθώς προοδευτικά ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος μπορεί να φτάσει ακόμη και πάνω από τα 5 δις. ευρώ. Άρα το πιθανότερο είναι ότι οι εξαγγελίες για μειώσεις ΦΠΑ φόρου εισοδήματος και επιστροφής αναδρομικών (ή καταβολή δώρου στο δημόσιο και στους συνταξιούχους) θα σπάσουν σε ετήσιες δόσεις προκειμένου να δικαιολογηθούν με βάση τις προβλέψεις του αναθεωρημένου μεσοπρόθεσμου.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση