Debate: Γιατί το θέλει το Μαξίμου, γιατί το απορρίπτει η ΝΔ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 03 Μαΐου 2019 21:50 Debate: Γιατί το θέλει το Μαξίμου, γιατί το απορρίπτει η ΝΔ

Το αίτημα του Μαξίμου για τηλεμαχία μεταξύ Τσίπρα - Μητσοτάκη και η απόρριψη από την Πειραιώς είναι το επόμενο επεισόδιο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ.

Το αίτημα του Μαξίμου για τηλεμαχία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η απόρριψη από την Πειραιώς είναι το επόμενο επεισόδιο της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ, τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου. Η κάθε πλευρά έχει τους δικούς της λόγους για τους οποίους επιθυμεί ή αρνείται μια τηλεοπτική σύγκρουση που σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα της κάλπης. Ωστόσο ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί «debate» μεταξύ των πολιτικών αρχηγών των δύο κομμάτων για τις ευρωεκλογές.

Το Μαξίμου εντείνει ολοένα και περισσότερο την πίεση του προς την αξιωματική αντιπολίτευση για την διενέργεια μια τηλεμαχίας. Την επίσημη αρχή έκανε η Ράνια Σβίγγου στέλνοντας πρόσκληση στην εκπρόσωπο της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη. Τη σκυτάλη πήρε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος βλέποντας την αρνητική απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Το πρώτο βράδυ που ζήτησα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έρθει σε μια ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση να αναμετρηθούμε οι δυο μας με επιχειρήματα, άρχισε να πηδά δεξιά και αριστερά σαν το φουριάρικο κατσίκι για να το αποφύγει» είπε ο πρωθυπουργός σε ομιλία στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Το επικοινωνιακό επιτελείο αναζητά τρόπους προκειμένου να καλυφθεί η δημοσκοπική διαφορά που υπάρχει με τη ΝΔ καθώς τα χρονικά περιθώρια μέχρι τις εκλογές στενεύουν δραματικά. Γνωρίζουν πως οι παροχές δεν θα φέρουν τόσο γρήγορα τα αποτελέσματα που επιθυμούν και γι αυτό τον λόγο θέλουν να εκμεταλλευτούν το «ισχυρό χαρτί» του ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει ο Αλέξης Τσίπρας. Άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει εμπειρία από τηλεμαχίες και το θετικό αυτό στοιχείο θέλουν να εκμεταλλευτούν απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Ωστόσο η άρνηση της Πειραιώς έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα να εξαπολύει επίθεση προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τον Παύλο Πολάκη.

«Το πρώτο που βρήκε να πιαστεί ήταν από τα παντελόνια του Πολάκη και κρύφτηκε από πίσω μπας και αναδείξει ως κεντρικό ζήτημα όχι την αναμέτρηση για την οικονομία, αλλά να μας κάνει λέει πρόταση μομφής γιατί 'μας στέρεψε το ήθος. Ουδείς σε αυτόν τον τόπο κατάφερε να δοξαστεί κρυπτόμενος».

Απόρριψη με τον αέρα των δημοσκοπήσεων

Στην Πειραιώς βλέποντας να έχουν καθαρό προβάδισμα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις μετρήσεις, δεν βλέπουν κανένα λόγο να προσέλθουν σε μια τηλεμαχία. Παράλληλα εκτιμούν πως η πίεση που ασκεί το Μαξίμου επιβεβαιώνει τα δημοσκοπικά αποτελέσματα και την παραδοχή της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές. Ο Πρόεδρος της ΝΔ είχε ξεκόψει οποιαδήποτε συζήτηση για ντιμπέιτ πριν η Ράνια Σβίγγου στείλει την επίσημο πρόσκληση στην Πειραιώς.

«Ας προκηρύξει εθνικές εκλογές και θα κάνουμε όσα ντιμπέιτ θέλει» είχε πει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1. 

Το «γαλάζιο» επικοινωνιακό επιτελείο υποστηρίζει πως κατά την τριήμερη συζήτηση στην βουλή από την στιγμή που την πρόταση μομφής της ΝΔ εναντίον του Παύλου Πολάκη θα την μετατρέψει ο Αλέξης Τσίπρας σε ψήφο εμπιστοσύνης θα έχουν όλο το χρονικό περιθώριο οι πολιτικοί αρχηγοί για να αντιπαρατεθούν εφ’ όλης της ύλης. Στην Πειραιώς εκτιμούν πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω των υποθέσεων Πολάκη και Πετσίτη, δύο ζητήματα που έχουν διχάσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν ήταν λίγα στελέχη που πήραν αποστάσεις τόσο από τον αναπληρωτή υπουργό υγείας όσο και από τον Νίκο Παππά.

Μάλιστα την ώρα που το Μαξίμου κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κρύβεται στο ζήτημα της τηλεμαχίας, η ΝΔ απαντά με τον ίδιο τρόπο για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μετατρέψει την πρόταση μομφής, σε ψήφο εμπιστοσύνης. 

«Φοβούμενος την αποδοκιμασία του κ. Πολάκη ακόμη και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκ των πραγμάτων προσδίδει στην εν λόγω κοινοβουλευτική συζήτηση το χαρακτήρα ενός τριήμερου ντιμπέιτ. Και μάλιστα εφ’ όλης της ύλης» ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της η ΝΔ. 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση