Κομισιόν: Παράθυρο για το αφορολόγητο, στο 2,2% του ΑΕΠ η ανάπτυξη

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Μαΐου 2019 18:43 Κομισιόν: Παράθυρο για το αφορολόγητο, στο 2,2% του ΑΕΠ η ανάπτυξη

Στις προβλέψεις λαμβάνεται υπόψη η ανακοίνωση ότι δεν θα εφαρμοστεί η φορολογική μεταρρύθμιση του 2020 δηλαδή το αφορολόγητο

Στο 2,2% του ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν σήμερα και διατηρούν σταθερή την εκτίμηση σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις. Για το 2018 η Επιτροπή διαπιστώνει ανάπτυξη ύψους 1,9% του ΑΕΠ, σε σχέση με την εκτίμηση για 2% τον περασμένο Φεβρουάριο. Για το 2020 η πρόβλεψη της Επιτροπής είναι ότι θα ανέλθει στο 2,2% του ΑΕΠ, μόλις κατά 0,1% χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη. 

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, η Επιτροπή προβλέπει πως θα μειωθεί στο 18,2% το 2019 (όπως προβλεπόταν το περασμένο φθινόπωρο) και στο 16,8% το 2020. Το 2018 διαμορφώθηκε στο 19,3% (σε σχέση με 19,6% στις φθινοπωρινές προβλέψεις). Στην απασχόληση διαπιστώνεται αύξηση κατά 1,7% το 2018 και προβλέπεται 1,5% το 2019 και 1,3% το 2020.

Το δημοσιονομικό πλεόνασμα αναμένεται να κλείσει στο 1,1% του ΑΕΠ το 2018 (σε σχέση με πρόβλεψη για 0,6% το περασμένο φθινόπωρο). Ωστόσο, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,5% το 2019 και να μετατραπεί σε ισχνό έλλειμμα -0,1% το 2020.  

Στην έκθεση της ΕΕ επισημαίνεται πως οι προβλέψεις στηρίζονται στην υπόθεση ότι τα κονδύλια των δαπανών του προϋπολογισμού θα χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους

Για το αφορολόγητο σημειώνεται πως «η εκτίμηση λαμβάνει υπόψη την ανακοίνωση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τη φορολογική μεταρρύθμιση του 2020, κάτι που θα συζητηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».

Σχετικά η κυβέρνηση έχει γνωστοποιήσει το σχέδιο της να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του

«Kατά την πάγια τακτική, οι προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση εργασίας ότι τα ανώτατα όρια του προϋπολογισμού θα εκτελεστούν πλήρως. Η εν λόγω πρόβλεψη λαμβάνει υπόψη της την ανακοίνωση μη εφαρμογής της φορολογικής μεταρρύθμισης το 2020, η οποία θα συζητηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας»
Σε ό,τι αφορά τη μείωση του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, θα ανέλθει στο 181,1% το 2018 ( σε σχέση με πρόβλεψη για 182,5% τον περασμένο Νοέμβριο). Εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 174,9% το 2019 (όπως και στις προηγούμενες προβλέψεις), ενώ για το 2020 προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο 168,9% (έναντι 167,4%). 

Ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι σταθερός στο 0,8% το 2019 και το 2020, όπως και το 2018.

Τέλος, αναφορικά με τις επενδύσεις η Επιτροπή κάνει λόγο για μείωση 12,2% το 2018 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για -2,1%) αλλά προβλέπει αύξηση κατά 10,1% το 2019 και 10,8% το 2020 (σε σχέση με 14,9% και 9,6%, αντίστοιχα).

Μοσκοβισί:  δε θα πρέπει να παγιωθεί η τακτική των υπερπλεονασμάτων 

 Την άποψη ότι δε θα πρέπει να παγιωθεί η τακτική των υπερπλεονασμάτων και ότι στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να γίνει στο μέλλον μια «σοβαρή συζήτηση» σχετικά με την δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τη μείωση του αφορολόγητου και να προχωρήσει σε περαιτέρω παροχές, σημείωσε πως «δεν είναι αναγκαίο» να υπάρχει «άμεση παρέμβαση» στις αποφάσεις της κυβέρνησης και ότι πιο σημαντικό είναι οι αποφάσεις να λαμβάνονται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

«Μέχρι τώρα είχαμε πολλά καλά στοιχεία για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και η Ελλάδα προβλέπεται να τους επιτύχει το 2019 και 2020», είπε, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι σημερινές προβλέψεις δε λαμβάνουν υπόψη τους τα μέτρα που έχει συμπεριλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα, καθώς δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί. Όπως εξήγησε, και στο παρελθόν η Ελλάδα όχι μόνο πέτυχε τους στόχους της αλλά τους ξεπέρασε και το Eurogroup δέχτηκε κάποια μέτρα που κάνουν χρήση του δημοσιονομικού περιθωρίου. Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να συζητηθεί "αργότερα" και να μη θεωρείται δεδομένο ούτε να γίνεται αντικείμενο άμεσου σχολιασμού.

Παραπέμποντας στη θέση που εξέφρασε επανειλημμένα ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι η Επιτροπή ήταν πάντα στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και εναντίον του Grexit, επανέλαβε ότι η Επιτροπή διαπραγματεύτηκε και "αντιτάχθηκε σθεναρά" στα υπερβολικά πλεονάσματα. «Δεν ήμασταν ποτέ πεπεισμένοι ότι τα υπερβολικά πλεονάσματα ήταν ο σωστός δρόμος για την Ελλάδα» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «υφίστανται δεσμεύσεις που πρέπει να γίνονται σεβαστές, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει υπερκέραση των στόχων για πάντα». «Θα υπάρχει, το ξέρουμε, συζήτηση στο μέλλον, αλλά αυτή η συζήτηση θα πρέπει να είναι σοβαρή και να σέβεται τις δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί», κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση