Οξεία αντιπαράθεση στην Βουλή για τις 120 δόσεις

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 08 Μαΐου 2019 13:23 Οξεία αντιπαράθεση στην Βουλή για τις 120 δόσεις

Πρώτη γεύση για το κλίμα που πρόκειται να επικρατήσει το τριήμερο στη Βουλή κατά την συζήτηση για τις 120 δόσεις.

Μια πρώτη γεύση για το κλίμα που πρόκειται να επικρατήσει το τριήμερο στη Βουλή κατά τη συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση που ξεκινά σήμερα το απόγευμα,  πήρε το Κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση των 120 δόσεων.

Η επεξεργασία του νομοσχέδιου ξεκίνησε σήμερα ενώπιον των επιτροπών μέσα σε κλίμα έντασης και αντιπαραθέσεων που δείχνει τι θα επακολουθήσει.

Η πρώτη εστία έντασης προκλήθηκε λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να γίνει η συζήτηση του νομοσχεδίου με επείγουσες διαδικασίες. Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ήταν σφοδρές με τον Γιάννη Κουτσούκο (ΔΗΣΥ) να επισημαίνει ότι δεν γίνεται την ώρα που στην Ολομέλεια να γίνεται συζήτηση για τη ψήφο εμπιστοσύνης και την κοτερολογία, η μισή Βουλή να βρίσκεται στις επιτροπές και να συνεδριάζει για το νομοσχέδιο.

Το ίδιο κλίμα διατηρήθηκε και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης προκάλεσε ένταση και διαμαρτυρίες στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΣΥ όταν κάλεσε τους βουλευτές να απαντήσουν ποια μέτρα έχουν πάρει εκείνοι υπέρ των εργαζομένων. «Έχετε το θράσος να μιλάτε σήμερα όταν κόψατε συντάξεις και μισθούς, βαφτίσατε τις απολύσεις, αξιολογήσεις, επιβάλατε νέους φόρους». 

Υπήρξε αναταραχή με την Σοφία Βούλτεψη να φωνάζει εκτός μικροφώνου και τον προεδρεύοντα Νίκο Μανιό να προσπαθεί να την επαναφέρει στην τάξη.

Η κατάληξη της ομιλίας του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε νέα κόντρα όταν καταλόγισε σε ΝΔ και ΔΗΣΥ ότι οι αποφάσεις τους κατά των εργαζομένων ήταν σκόπιμες επειδή δεν είναι με το λαό αλλά με τα συμφέροντα, την διαπλοκή και την διαφθορά

«Ούτε με ψέματα ούτε με παροχές μπορείτε να διασωθείτε από την συντριβή που έρχετε σε λίγες ημέρες» απάντησε ο Γιάννης Βρούτσης. Ο εισηγητής της ΝΔ κατέθεσε την τροπολογία του κόμματος με την οποία όπως είπε αίρεται το επαίσχυντο, βάρβαρο και σκληρό μέτρο της κατάργησης της μείωσης του αφορολόγητου.  «Επιστρέφετε αυτά που έχετε πάρει από την κατάργηση της μεσαίας τάξης με την αύξηση των εισφορών αλλά και την επιβολή 27 νέων φόρων» δήλωσε ο κ. Βρούτσης. Χαρακτήρισε επίδομα την εξαγγελία της 13ης σύνταξης και υπενθύμισε ότι την ίδια ώρα που ο Πρωθυπουργός δίνει υποσχέσεις στους συνταξιούχους δεν καταβάλλει χιλιάδες συντάξεις.

Οξύς ήταν και  ο Γιάννης Κουτσούκος. Υποστήριξε ότι Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε ένα από δέκα που έχει πάρει από μισθωτούς και συνταξιούχους και χαρακτήρισε τις παροχές προεκλογικά δώρα.

Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι τέκνο της ανάγκης «δεν σας έπιασε κάποιος πόνος. Είναι αποτέλεσμα της φορολογικής αφαίμαξης που προκαλέσατε» είπε και κάλεσε τον προεδρεύοντα Νίκο Μανιό να συγκρατήσει τον παριστάμενο υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο προειδοποιώντας ότι σε διαφορετικά θα του πει καμία βαριά κουβέντα. Και συνέχισε: «ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει μαξιλάρι 31 δις ευρώ. Αυτά τα εισέπραξε και αν προσθέσεις τα 55 δις ευρώ που χρωστούν οι πολίτες μιλάμε για 86 δις ευρώ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της περήφανης διαπραγμάτευσης που δέσμευσε την χώρα στα πλεονάσματα 3,5% και έβαλε ενέχυρο την περιουσία της χώρας για 99 χρόνια. Σήμερα παίρνει ο Τσίπρας 5,5 δις ευρώ από το απόθεμα και το βάζει σε ειδικό λογαριασμό για να μειώσει λέει το πρωτογενές. Τσάμπα μάγκας. Κάποια στιγμή ο Τσίπρας θα φύγει αλλά θα μείνει ως πρωθυπουργός των ενέχυρων. Κάτω από την πίεση εκλογικού κύκλου προσπαθεί να βαφτίσει το ένα που δίνει από τα δέκα που πήρε ως δώρο 13η σύνταξη».

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση