Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πικρός… καφές τα μέτρα – Έως 300 ευρώ τα «καθαρά» από τη 13η σύνταξη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Μαΐου 2019 09:15 Πικρός… καφές τα μέτρα – Έως 300 ευρώ τα «καθαρά» από τη 13η σύνταξη

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει, αγορές και τρόικα γκρινιάζουν για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Ψυχρολουσία από την ανακοίνωση πως καφές και αναψυκτικά παραμένουν στο ΦΠΑ 24%. 320-350 ευρώ κατά μέσο όρο η 13η σύνταξη, πέφτει στα 280 με 300 ευρώ «καθαρά». Μειώσεις 9% στα τρόφιμα αλλά πρέπει να συμφωνήσει και η αγορά. Άγνωστο ποια προϊόντα θα έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ.

Με το καλημέρα της ανακοίνωσης των παροχών από τον πρωθυπουργό ξεκίνησαν οι γκρίνιες και οι ενστάσεις. Από την μία οι αγορές που πάντα είναι δύσπιστες σε παροχές από μία άλλη οι άμεσα ενδιαφερόμενοι που είτε περίμεναν περισσότερα, είτε εξαιρούνται από τα μέτρα όπως οι ιδιοκτήτες καφέ που βλέπουν ότι ο καφές και αναψυκτικά να παραμένουν στον υψηλό συντελεστή 24%, όπως διευκρίνισαν από το υπουργείο Οικονομικών.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να πείσει ότι οι ανακοινώσεις ήταν αυτές που άντεχε η οικονομία και ανάλογα με την χώρας θα υπάρξουν και άλλες ανάλογες κινήσεις.

Στην αγορά χθες υπήρξε μία παγωμάρα που έγινε μεγαλύτερη από την στάση της τρόικας, νωρίτερα από το αναμενόμενο με αιχμές ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για το πακέτο των μέτρων. Στην αγορά ομολόγων τα 10ετή έκαναν ένα μίνι ράλι με την απόδοση να προσεγγίζει το 3,5%, ενώ στο Χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτες υποχώρησε κατά 2,1% με τις μεγαλύτερες πιέσεις να επικεντρώνονται στις τράπεζες, ο κλαδικός δείκτης των οποίων έχασε πάνω από 4%.

Η εξέλιξη στην αγορά των ομολόγων δεν άρεσε καθόλου στην κυβέρνηση δεδομένου ότι στον σχεδιασμό είναι να επιχειρηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα νέα έκδοση ομολόγων και σίγουρα δεν θα ήθελαν να έχουν μία εικόνα ανάλογη της χθεσινής.

Από το επίσημο ανακοινωθέν που εκδόθηκε χθες το απόγευμα είναι ξεκάθαρο ότι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δεν είχαν ενημερωθεί για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν στην Αθήνα από το Δευτέρα. Όπως αναφέρεται «η αποστολή των θεσμών έλαβε υπόψη την ανακοίνωση των νέων μέτρων τα οποία θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και τη συνέπεια με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup για την περίοδο μετά το πρόγραμμα».

Πικρός καφές

Στο εσωτερικό της χώρας, μετά τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε ο πακτωλός των ανακοινώσεων, έρχεται η αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Τα μέτρα του 2020, αποτελούν εξαγγελίες και τίποτα περισσότερο καθώς σε αυτή τη φάση υπάρχει μόνο η κυβερνητική πρόθεση. Ούτε η απάντηση των θεσμών για το θέμα των εγγυήσεων υπάρχει, ούτε και το ακριβές χρονοδιάγραμμα ψήφισης των μέτρων (δηλαδή αν αυτά θα ψηφιστούν πριν ή μετά τις βουλευτικές εκλογές).

Όσον αφορά δε στα μέτρα του 2019, η ανάλυση δείχνει ότι:

  • Το μεγαλύτερης απόδοσης μέτρο για τους πολίτες θα είναι αυτό της καταβολής της 13ης σύνταξης. Πρακτικά, θα καταβληθεί ένα ποσό το οποίο θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα 320-350 ευρώ. Αυτό το ποσό όμως θα φορολογηθεί σε αρκετές περιπτώσεις οπότε τα «καθαρά» που θα απομείνουν στους συνταξιούχους θα είναι γύρω στα 280-300 ευρώ κατά μέσο όρο.
  • Από τη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, το ετήσιο όφελος θα είναι της τάξεως των 40-60 ευρώ για ένα μέσο νοικοκυριό ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα θα κινηθεί το όφελος και για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.
  • Από τη μετάταξη των τροφίμων από τον συντελεστή 24% στο 13%, θεωρητικά μπορεί να προκύψει μείωση στην τιμή λιανικής κατά 9%. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να ανταποκριθούν τα supermarket και οι βιομηχανίες ή οι εισαγωγείς των προϊόντων. Και από την άλλη, θα πρέπει να ανακοινωθεί ποια προϊόντα θα έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ. Ο κατάλογος περιλαμβάνει μπισκότα, κονσέρβες, συσκευασμένο ψωμί, ζάχαρη, έτοιμα φαγητά κλπ.

πηγή: newsit.gr