Τουσκ: Η ΕΕ στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Μαΐου 2019 21:12 Τουσκ: Η ΕΕ στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου στη διαμάχη της με την Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

«Η ΕΕ στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της», τόνισε ο Τουσκ μετά τις δηλώσεις του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στους Ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Ρουμανία.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου συμπλήρωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα στενά».

Αναστασιάδης: Δεύτερη εισβολή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και πρόσθεσε ότι το θέμα θα εξεταστεί ξανά, είτε στις 28 Μαΐου που θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο Συμβούλιο είτε στο κανονικό Συμβούλιο του Ιουνίου, και αναλόγως θα ληφθούν και αποφάσεις.

Μιλώντας στο Euronews, από το Σίμπιου όπου διεξάγεται το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και απαντώντας σε ερώτηση για το τι ζήτησε από τους ομολόγους του και ποια ήταν η ανταπόκριση που είχε, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε: «Ενημέρωσα με κάθε λεπτομέρεια για τα όσα συμβαίνουν όχι τελευταία, αλλά σε όλη αυτή τη διάρκεια, με τις προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά ιδιαίτερα την πολύ πρόσφατη, που κατά την άποψή μου αποτελεί μια δεύτερη εισβολή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας».

Συνέχισε λέγοντας ότι «η ανταπόκριση ήταν θετικότατη από πλευράς των εταίρων» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά το πέρας των εργασιών, θα αντανακλά αυτή τη στήριξη που έτυχε η Κυπριακή Δημοκρατία από τους εταίρους της».

Σε ερώτηση για το αν θα επιθυμούσε κάτι ποιο συγκεκριμένο από τους εταίρους, σημείωσε ότι «έχω αναφέρει τι θα μπορούσα να ζητήσω από σήμερα. Αυτό που έχει σημασία είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θα παρακολουθεί και θα επανεξετάσει το θέμα στις επόμενες συνεδριάσεις, είτε του Μαΐου είτε του Ιουνίου και, αναλόγως της εξέλιξης, θα λάβει και αποφάσεις».

Αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στη Σύνοδο των ηγετών λέγοντας: «Έφερα παραδείγματα όπου η ΕΕ, όχι για υποψήφια κράτη, αλλά ακόμη και για τρίτα κράτη, έλαβε συγκεκριμένες κυρώσεις για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Συνεπώς, έχω κάνει εντονότατη την παρέμβαση όσον αφορά την παράλειψη της Τουρκίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ως υποψήφια χώρα έναντι ενός κράτους μέλους, κάτι το οποίο καταδεικνύει την ασέβεια, αν θέλετε, προς τις υποχρεώσεις της έναντι όχι μόνο του κράτους μέλους αλλά και της Ευρώπης. Μάλιστα, μερικές βδομάδες προ της έκθεσης προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Έχω κάνει έντονη την επιθυμία, επιτέλους, η ΕΕ – αφού τόνισα ότι η Τουρκία δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται με λόγια- έμπρακτα να καταδείξει ότι όπως συμπεριφέρεται με τρίτες χώρες, πολύ περισσότερο έτσι και πρέπει να συμπεριφερθεί σε κράτη μέλη».

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση