Σύγκρουση Tσίπρα-Μητσοτάκη για εργασιακά, οικονομία & κότερα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 14 Μαΐου 2019 09:56 Σύγκρουση Tσίπρα-Μητσοτάκη για εργασιακά, οικονομία & κότερα

Οι ευρωεκλογές έχουν πάρει για τα καλά χαρακτήρα εθνικών εκλογών με τα δύο κόμματα να θέτουν τα διλήμματα τους για την επόμενη μέρα της 26ης Μαΐου

Με περιοδείες και τηλεοπτικές συνεντεύξεις ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης τους, με εκατέρωθεν προσωπικές επιθέσεις. Οι ευρωεκλογές έχουν πάρει για τα καλά χαρακτήρα εθνικών εκλογών με τα δύο κόμματα να θέτουν τα διλήμματα τους για την επόμενη μέρα της 26ης Μαΐου αλλά και το τι θα πρέπει να κάνει ο πολιτικός αρχηγός που θα χάσει. 

Ο Πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί στην περίπτωση που ηττηθεί το κόμμα του στις ευρωεκλογές, ενώ ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στον Alpha απάντησε: «Αν χάσει τις ευρωπαϊκές εκλογές ο κ. Μητσοτάκης  το πιθανότερο είναι πως δεν θα τον έχω αντίπαλο στις εθνικές του Οκτώβρη».

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει «κρίσιμη δημοσκόπηση» «ντέρμπι», βλέπει «ντέρμπι»  τις ευρωεκλογές ενώ θεωρεί βέβαιη την νίκη του κόμματος του στις εθνικές εκλογές. «Δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να κερδίσει ο κύριος Μητσοτάκης».

Στον αντίποδα η Πειραιώς υποστηρίζει πως ο πρωθυπουργός έχει ήδη αποδεχθεί την ήττα του. «Την Τετάρτη χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές “ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του”. Τώρα που συνειδητοποίησε ότι θα χάσει, τις λέει δημοσκόπηση. Και σε 12 μέρες που θα μιλήσουν οι πολίτες, θα μας πει ότι “έλαβε το μήνυμα”» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΝΔ. 

Η επταήμερη εργασία και τα σκάφη 

Το Μαξίμου επιχειρεί να συντηρήσει το ζήτημα της επταήμερης εργασίας θέλοντας με αυτό τον τρόπο να πλήξει την αξιωματική αντιπολίτευση και η ΝΔ προσπαθεί να κρατήσει στην επικαιρότητα το θέμα των διακοπών του πρωθυπουργού σε κότερο προκειμένου να καταρρίψουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί ηθικού πλεονεκτήματος. 

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα εργασιακά θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αλλάξει την ατζέντα, τονίζοντας πως το μέτρο της επταήμερης εργασίας είναι κάτι που επιθυμεί ο πρόεδρος της ΝΔ « ο Μητσοτάκης έλεγε αυτά που πιστεύει. Έχει μία βαθιά αντικοινωνική και αντιλαϊκή ατζέντα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «ήξερε πολύ καλά τι έλεγε και υπέπεσε στο ολίσθημα να φανερώσει τις θέσεις του».  

Το επικοινωνιακό επιτελείο της Πειραιώς που περίμενε την στρατηγική που θα ακολουθούσε ο πρωθυπουργός, σε ανακοίνωσε που εξέδωσε λίγο πριν μπει στο τηλεοπτικό στούντιο ο Αλέξης Τσίπρας τον χαρακτήρισε «Μινχάουζεν» και τον κάλεσε να απαντήσει «πόσο κόστισαν οι μυστικές διακοπές του στη θαλαμηγό και ποιος τις πλήρωσε και αν επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα ότι ξεκουράστηκαν στην ίδια θαλαμηγό και άλλα στελέχη της κυβέρνησής του αμέσως μετά την τραγωδία στο Μάτι».  Ο πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας πως «δεν θα έχω κανένα πρόβλημα, αν κάποιοι υπουργοί έχουν ταξιδέψει με σκάφη. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα της πολιτικής ζωής. Δεν γνωρίζω όμως και δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα, γιατί δεν με αφορά η προσωπική τους ζωή και το που κάνουν διακοπές». 

Σήμερα η ψήφιση των παροχών 

Με «fast track» διαδικασίες η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο μαζί με την ρύθμιση των 120 δόσεων. Στόχος του Μαξίμου είναι πριν από τις ευρωεκλογές οι πολίτες να βάλουν δουν στην «τσέπη» τους τις παροχές όπως είναι η «13ησύνταξη», οι μειώσεις του ΦΠΑ στα τρόφιμα και την εστίαση αλλά και τα επιδόματα ενοικίου, παιδιού και τα προνοιακά.  Τα κόμματα της αντιπολίτευσης παρά τις έντονες ενστάσεις που εξέφρασαν για τον χρόνο και την σκοπιμότητα που έχουν οι κυβερνητικές  εξαγγελίες  θα στηρίξουν τα μέτρα.

Ωστόσο η συζήτηση στην Βουλή επικεντρώθηκε στο ζήτημα της επταήμερης εργασίας με την κυβέρνηση να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση και τη ΝΔ για επίθεση στο οικονομικό επιτελείο κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση των θέσεών και για «fake news». «Είστε υποκριτές , είστε ψεύτες και για αυτό θα χάσετε» είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης για να απαντήσει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μιλούσε για κάτι που υπήρχε εδώ και δεκαετίες, και δεν θα μιλούσε για κάτι που υπάρχει και λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να προσαρμοστεί». 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση