Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το κυβερνητικό κρεσέντο πληρωμών και τα αντιπολιτευτικά πυρά

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019 19:34 Το κυβερνητικό κρεσέντο πληρωμών και τα αντιπολιτευτικά πυρά

Κρεσέντο παροχών και προεκλογικών ευνοϊκών ρυθμίσεων από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να μειώσει τη δημοσκοπική ψαλίδα της διαφοράς στην τελική ευθεία προς την κάλπη. 

Όπως ανακοινώθηκε, η υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου, το απόγευμα της Παρασκευής πιστώνεται η 13η σύνταξη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το μεικτό ποσό της 13ης σύνταξης καθορίζεται με βάση τη μηνιαία κύρια σύνταξη, ως εξής:

α) Για ποσό έως και 500 ευρώ, σε ποσοστό 100%.

β) Για ποσό από 500,01 έως και 600 ευρώ, σε ποσοστό 70%.

γ) Για ποσό από 600,01 έως και 1.000 ευρώ, σε ποσοστό 50%.

δ) Για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστό 30%.

Αν το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις, το ποσό της 13ης σύνταξης καθορίζεται με βάση το άθροισμά τους.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ανακοίνωσε ότι οι συντάξεις του μηνός Ιουνίου θα καταβληθούν στους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τους λοιπούς συναφείς φορείς και το Δημόσιο, νωρίτερα, ήτοι την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019, δηλαδή δύο ημέρες πριν τις εκλογές. Σημειώνεται ότι στους συνταξιούχους που προέρχονται από τους πρώην φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, η καταβολή θα γίνει την Τρίτη 28 Μαΐου 2019.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι από τη Δευτέρα τίθενται σε εφαρμογή οι νέοι συντελεστές του ΦΠΑ, ενώ για την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη και η καταβολή επιδομάτων όπως το επίδομα ενοικίου και τα επιδόματα αναπήρων και παιδιών. 

Βολές από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ 

«Από μένα μπορείτε να περιμένετε τρία πράγματα: χαμηλότερους φόρους, περισσότερες και καλύτερες δουλειές για τα νέα παιδιά και ασφάλεια στις γειτονιές», τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανοιχτή συζήτηση με πολίτες, κατά την επίσκεψή του στον Κορυδαλλό.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας νωρίτερα βόλτα στους εμπορικούς δρόμους της πόλης συνομίλησε με κατοίκους, καταστηματάρχες και περαστικούς. «Ο κ. Τσίπρας δίνει προεκλογικό επίδομα λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, που το ονομάζει 13η σύνταξη, όμως την ίδια στιγμή έχει νομοθετήσει να κοπεί η 12η σύνταξη. Και αυτό γιατί μείωσε το αφορολόγητο όριο, και αρνήθηκε να δεχθεί την τροπολογία που καταθέσαμε για να ακυρωθεί αυτό το μέτρο», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας σε συνταξιούχους, και πρόσθεσε: «Ποιος έκοψε το ΕΚΑΣ; Ποιος αύξησε τις εισφορές υγείας στις συντάξεις; Ποιος αποφάσισε οι νέοι συνταξιούχοι να παίρνουν συντάξεις μειωμένες κατά 38%; Αυτά είναι τα έργα του ΣΥΡΙΖΑ για τους συνταξιούχους».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του για οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, που, όπως είπε, ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 150 έως 200 ευρώ κατά μέσο όρο το χρόνο για κάθε νοικοκυριό. Καυτηρίασε επίσης τη μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα εστίασης, που «έμεινε μισή» καθώς ο καφές και τα λοιπά ροφήματα παρέμειναν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ.

«Είμαστε αντισυριζαίοι» του είπε χαρακτηριστικά μια γυναίκα, ενώ ένας καταστηματάρχης τον προέτρεψε «να κοιτάξεις τα σχολεία για τα παιδιά μας». «Δεν θέλω να είστε αντισύριζα, θέλω να είστε με την Νέα Δημοκρατία», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «όταν μιλάω για την Παιδεία, ξεκινάω πάντα από τα σχολεία, όχι από τα πανεπιστήμια».

Από τη μεριά του, το ΚΙΝΑΛ, σε ενημερωτικό σημείωμα για τις συντάξεις τονίζει ότι «είναι πρόκληση να εμφανίζονται ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ως δήθεν προστάτες των συνταξιούχων».

Όπως επισημαίνει το ΚΙΝΑΛ, «την τριετία 2015-2018 αφαίρεσαν από τους συνταξιούχους 7,5 δισ. ευρώ με τα μέτρα τους. Με την αύξηση των εισφορών για την περίθαλψη, με την κατάργηση του ΕΚΑΣ, με τη μείωση στις επικουρικές και στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολ. Υπαλλήλων και την περικοπή του εφάπαξ, με την επιβάρυνση των συνταξιούχων λόγω της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης». Προσθέτει πώς «μόνο για το 2019 αφαιρούν από τους συνταξιούχους 3,1 δις ευρώ. Και αυτό θα συνεχιστεί κάθε χρόνο».

«Κόβουν κάθε χρόνο μια έως τρεις συντάξεις με μεγαλύτερα θύματα τους συνταξιούχους του ΕΚΑΣ και τώρα πανηγυρίζουν γιατί έδωσαν προεκλογικά 800 εκατ., δηλαδή ούτε μισή σύνταξη» υπογραμμίζει το ΚΙΝΑΛ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αποκρύπτει το γεγονός ότι η μέση νέα σύνταξη τώρα ανέρχεται στα 612 ευρώ από τα 748 ευρώ που ήταν η μέση σύνταξη με το προ Κατρούγκαλου καθεστώς, δηλαδή 18,2% μέση μείωση. Το ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι αποκρύπτεται το γεγονός ότι με τους δικούς τους νόμους απονέμονται πλέον συντάξεις- βοηθήματα σε συνταξιούχους του ΟΓΑ αλλά και άλλων Ταμείων, που είναι μικρότερες από τις συντάξεις των ανασφάλιστων των 360 ευρώ.

«Την "έρημη και τον έρημο συνταξιούχο" -όπως τους ονομάζουν στα spots τους- αυτοί τους καταρήμαξαν. Και τώρα ζητάνε και τα ρέστα…», αναφέρει ο ΚΙΝΑΛ και υπογραμμίζει: «Όποιος πραγματικά νοιάζεται για τους συνταξιούχους πρέπει να το αποδεικνύει στην πράξη, με μόνιμα μέτρα και πολιτικές που εξασφαλίζουν ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ στην ζωή τους. Εμείς το Κίνημα Αλλαγής καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση νόμου στην Βουλή: Η κατώτερη σύνταξη στα 500 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο και στα 700 για το ζευγάρι. Δέσμευσή μας που -όπως τόνισε η Φώφη Γεννηματά- είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, αντί να κοκοραμαχούν, θέλουν κάτι ουσιαστικό να προσφέρουν στους συνταξιούχους, δεν έχουν παρά να την αποδεχθούν και να την ψηφίσουμε όλοι μαζί».

πηγή: thetoc.gr