Απάτη σε βάρος πελάτη τράπεζας: Μετέφεραν χρήματα σε λογαριασμό τρίτου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019 16:49 Απάτη σε βάρος πελάτη τράπεζας: Μετέφεραν χρήματα σε λογαριασμό τρίτου

Τα ψηφιακά πειστήρια που κατασχέθηκαν απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Υπόθεση διαδικτυακής απάτης σε βάρος πελάτη τράπεζας εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ατόμων, ενός αλλοδαπού και ενός Έλληνα.

Σύμφρωνα με την αστυνομία, έπειτα από καταγγελία σύμφωνα με την οποία άγνωστοι δράστες, αφού απέστειλαν σε πολίτη παραπλανητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (phishing mails) και με το πρόσχημα ότι οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης του σε διαδικτυακές υπηρεσίες τράπεζας έχουν λήξει, κατάφεραν να αποσπάσουν τους κωδικούς πρόσβασης, καθώς και τον πρόσθετο κωδικό ασφαλείας. Οι δράστες στη συνέχεια πραγματοποίησαν μεταφορές χρηματικών ποσών σε λογαριασμό τρίτου.

Από την έρευνα που ακολούθησε ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των δύο ατόμων στην υπόθεση. Κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποίησε έρευνα στην οικία του Έλληνα, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκε και κατασχέθηκε ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Τα ψηφιακά πειστήρια που κατασχέθηκαν απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για την περαιτέρω εργαστηριακή τους διερεύνηση, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ερευνάται η συμμετοχή των δραστών και σε άλλες παρόμοιες πράξεις απάτης, σε βάρος πελατών τραπεζών. Τέλος, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμβουλεύει τους πολίτες που είναι χρήστες του διαδικτύου να μην πείθονται από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να μην παραχωρούν τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης (username και password), καθώς και του πρόσθετου κωδικού ασφαλείας, αν δεν βεβαιωθούν ότι βρίσκονται σε φυσικό περιβάλλον τράπεζας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση