Κάλπες στις 7 Ιουλίου αποφάσισε ο Αλ. Τσίπρας - Τι ζητά η ΝΔ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 28 Μαΐου 2019 21:38 Κάλπες στις 7 Ιουλίου αποφάσισε ο Αλ. Τσίπρας - Τι ζητά η ΝΔ

Ο κύβος ερρίφθη για τις εθνικές εκλογές καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε οι πρόωρες κάλπες να στηθούν την Κυριακή 7 Ιουλίου.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό "Alpha", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η απόφαση του πρωθυπουργού είναι πράγματι, οι εκλογές να γίνουν στις 7 Ιουλίου για να μην διαταραχθεί η διαδικασία των (σχολικών) εξετάσεων».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εξήγησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 10 Ιουνίου, δηλαδή μία εβδομάδα μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Όπως πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η διάλυση της Βουλής θα γίνει βάσει της επίκλησης του γεγονότος ότι «δεν πρέπει να διαταραχθεί η δημοσιονομική και οικονομική πορεία της χώρας μέσα από μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο» επομένως,,όπως τόνισε, «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα παραίτησης του Πρωθυπουργού».

«Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του πρωθυπουργού και διορισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης καθώς η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από τον Σεπτέμβριο του 2015», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξουν οι προβλεπόμενες αλλαγές στις ηγεσίες των υπουργείων Δημοσίας Τάξεως και Εσωτερικών».

ΩΣστόσο, λίγη ώρα αργότερα o Δημήτρης Τζανακόπουλος «διόρθωσε» τον εαυτό του και σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι μόνο ο υπουργός Εσωτερικών θα αλλάξει και όχι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε στη συνέντευξη. 

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές πληροφορίες για τα σενάρια που είχαν πέσει στο τραπέζι της Κουμουνδούρου, ανέφεραν ως πιθανή ημερομηνία της 30η Ιουνίου. Ωσττόσο οι εισηγήσεις για μεταφορά της ημερομηνίας μια εβδομάδα αργότερα έγιναν τελικά δεκτές απο τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι εισηγήσεις για την 7η Ιουλίου είχαν να κάνουν και με το χρονικό διάστημα, καθώς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να ζήτησαν μια «μεγαλύτερη» προεκλογική περίοδο. Πάντως να σημειωθεί ότι ο μήνας Ιούλιος είναι ο μήνας όπου ξεκινούν οι διακοπές και τα καλοκαιρινά μπάνια, γεγονός που προβληματίζει αναφορικά με τη συμμετοχή στις κάλπες.

Η απόφαση για πρόωρες εκλογές στις 7 Ιουλίου προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε αποφάσεις που θα δεσμεύσουν τη χώρα, με την Πειραιώς να κάνει και συγκεκριμένη αναφορά στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

«Ο κ. Τσίπρας υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Είναι επομένως αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς και προσθέτει: «Πολύ περισσότερο για κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης».

«Για να πάμε σε πρόωρη διάλυση της Βουλής απαιτείται ή κρίσιμο εθνικό θέμα ή παραίτηση της κυβέρνησης. Όταν υπάρχει παραίτηση κυβέρνησης ορίζεται υπηρεσιακή, κάτι που δεν ισχύει στην πρώτη περίπτωση με αποτέλεσμα να αλλάζει μόνο ο υπουργός Εσωτερικών», ανέφερε μιλώντας στο OPEN και την Έλλη Στάη ο Μάκης Βορίδης, Όπως είπε «μια κυβέρνηση η οποία έχει αποδοκιμαστεί, αντί να παραιτηθεί κακοποιεί τους θεσμούς». Στο σημείο αυτό ο κύριος Βορίδης άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να αλλάξει η ηγεσία της Δικαιοσύνης».

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση