Δυσοίωνο το πολιτικό μέλλον για ΑΝΕΛ, Ποτάμι & Ένωση Κεντρώων

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019 11:38 Δυσοίωνο το πολιτικό μέλλον για ΑΝΕΛ, Ποτάμι & Ένωση Κεντρώων

Η μη εκλογή ευρωβουλευτών, αλλά κυρίως τα «φτωχά» ποσοστά που κατέγραψαν στην κάλπη δεν αφήνουν περιθώρια πολιτικής επιβίωσης.

Ίσως είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που οι ευρωεκλογές πιθανότατα θα  αποτελέσουν την αρχή του τέλους του βίου τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στην περίπτωση βέβαια του Ποταμιού, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Ένωσης Κεντρώων, τα αποτελέσματα της κάλπης δεν ήταν ακριβώς μια αναπάντεχη εξέλιξη, καθώς και τα τρία κόμματα ήταν εδώ και μήνες σε εσωκομματική κρίση και φυλλορροούσαν, ενισχύοντας με τους βουλευτές τους τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ αλλά και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Οι ευρωεκλογές ήταν έτσι ένα κρίσιμο σημείο που αναλόγως των αποτελεσμάτων θα έδινε ανάσα ή θα επιτάχυνε τις διαδικασίες διάλυσης και των τριών.

Η μη εκλογή ευρωβουλευτών, αλλά κυρίως τα  «φτωχά» ποσοστά που κατέγραψαν στην κάλπη δεν αφήνουν περιθώρια πολιτικής επιβίωσης.  

Το Ποτάμι δεν θα κατέλθει στις εθνικές εκλογές, το ίδιο σενάριο εξετάζουν πολύ σοβαρά και οι Ανεξάρτητοι  Έλληνες, ενώ η Ένωση Κεντρώων κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια για να αλλάξει τις προγνώσεις εις βάρος της.

Το Ποτάμι

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αποτελεί, από την περασμένη Τρίτη το βράδυ, παρελθόν από την ηγεσία του Ποταμιού. Ο ίδιος πρότεινε ως μεταβατικό πρόεδρο για να οδηγήσει το κόμμα σε συνέδριο τον Γιώργο Μαυρωτά, ενώ εισηγήθηκε (εισήγηση που θα γίνει αποδεκτή) την μη κάθοδο του Ποταμιού στις εθνικές εκλογές αφού το μήνυμα των ευρωεκλογών (1,54%) είναι μονόδρομος για την Σεβαστουπόλεως.

Το κόμμα βρίσκονταν εδώ και πολλούς μήνες σε κλυδωνισμό. Βουλευτές του παραιτήθηκαν για να ενταχθούν αργότερα, στο ΚΙΝΑΛ (Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Αχμέτ Ιλχάν) στην ΝΔ (Γιώργος Αμυράς, Γρηγόρης Ψαριανός) και στον ΣΥΡΙΖΑ (Σπύρος Δανέλλης). Αποτέλεσμα των αποχωρήσεων αυτών ήταν το Ποτάμι να απωλέσει για μερικούς μήνες την κοινοβουλευτική του υπόσταση και κατ΄επέκταση τα κοινοβουλευτικά του προνόμια.

Τι μέλλει γενέσθαι; Σύμφωνα με πληροφορίες που ποτέ δεν διαψεύστηκαν, το Ποτάμι πριν τις εξελίξεις που προκάλεσε η συμφωνία των Πρεσπών ήταν σε συζητήσεις με την ΝΔ. Αν και για την ώρα δεν υπάρχουν επαφές, στην πολιτική όπως και στη ζωή τίποτα (πλην ελαχίστων) δεν είναι οριστικό.

Ανεξάρτητοι Έλληνες

Μπορεί ο Πάνος Καμμένος σε μια κίνηση απόγνωσης μετά τα αποτελέσματα των εκλογών να επικαλέστηκε το θεό για τη σωτηρία της χώρας, ωστόσο ο θεός του δεν διέσωσε τον ίδιο και το κόμμα του.

Οι ΑΝΕΛ έλαβαν λιγότερο από μια ποσοστιαία μονάδα (0,80%), με τους ψηφοφόρους τους να στρέφονται στην ΝΔ,  μετανοώντας για τη στήριξη του Πάνου Καμμένου, ή στην Ελληνική Λύση τιμωρώντας τους για την υποκριτική τους στάση απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών.

Κατά πληροφορίες, στελέχη τους βρίσκονται με το ένα πόδι έξω από το κόμμα, αναζητώντας αλλού τη τύχη τους. Είχαν προηγηθεί οι αποχωρήσεις των Έλενας Κουντουρά, Βασίλη Κόκκαλη και Τέρενς Κουίκ που στελέχωσαν την κυβέρνηση και άφησαν πίσω τους τον Πάνο Καμμένο, που τους έβαλε στη Βουλή. Το παράδειγμα τους ακολούθησαν και ο Κώστας Ζουράρις, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ενώ οι κακές γλώσσες φέρουν τον μέχρι πρότινος πιστό στον αρχηγό του κόμματος, Κώστα Κατσίκη, να υπενθυμίζει ότι προέρχεται από την ΝΔ.

Όπως προκύπτει, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν έχουν πολλές επιλογές. Κατά πληροφορίες, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών  εκλογών, εξετάζεται όμως πολύ σοβαρά η πιθανότητα οι ΑΝΕΛ να μην κατέλθουν στις εθνικές εκλογές, ώστε η κατρακύλα να μην γίνει μεγαλύτερη.

Μοναδική διέξοδος διάσωσης αποτελούν οι συμπράξεις με άλλους ομοειδείς ιδεολογικά πολιτικούς χώρους, όμως τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά.

Ένωση Κεντρώων

Ποιο πραγματικά μπορεί να είναι το μέλλον ενός κόμματος όταν βουλευτής του δηλώνει ότι δεν το στήριξε στις ευρωεκλογές; Δεν πρόκειται για troll, αλλά για τον Γιάννη Σαρίδη ο οποίος δήλωσε χωρίς αιδώ ότι δεν ψήφισε Ένωση Κεντρώων στις ευρωεκλογές.

Η στάση του συγκεκριμένου πάντως δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία καθώς ο ίδιος ψήφισε και προυπολογισμό αλλά και παρείχε ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ της κυβέρνησης, φέρνοντας σε απόγνωση τον Βασίλη Λεβέντη που δεν μπορούσε όμως να τον διαγράψει, επειδή θα έχανε έτσι την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Το κόμμα πάντως δεν πρόκειται να ρίξει λευκή πετσέτα παρά το ισχνό 1,45% που απέσπασε στις ευρωκλογές. Και όπως δηλώνουν στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο, η Ένωση Κεντρώων θα δώσει το παρών και στις εθνικές εκλογές.

Στην συνέχεια και αναλόγως των αποτελεσμάτων όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ακόμα και εκείνο που θα οδηγήσει τον Βασίλη Λεβέντη να δώσει το «δαχτυλίδι» στον διάδοχο του.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση