Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: "Στις 7 Ιουλιου οι εκλογές-Τροπολογία για μείωση αφορολόγητου"

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019 00:02 Τσίπρας: "Στις 7 Ιουλιου οι εκλογές-Τροπολογία για μείωση αφορολόγητου"

Οι εκλογές, η κρυφή ατζέντα της Ν.Δ. αλλά και το νομοθετικό έργο λίγο πριν τη προκήρυξη εκλογών μονοπώλησαν τη συζήτηση

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης για την ημερομηνία των εκλογών, τα νομοσχέδια που εκκρεμούν, τις 120 δόσεις αλλά και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ΕΡΤ.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

Πρόωρες εθνικές εκλογές

Σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών και τις βολές που έχει δεχτεί για τυχόν αλλαγή ημερομηνίας, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: "Δεν είναι θρίλερ, είναι συνειδητή προσπάθεια ορισμένων κύκλων να εκμεταλλευτούν τις δημοκρατικές μου ευαισθησίας. (…) Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση λαμβάνει το μήνυμα των πολιτών και επισπεύδει τις εκλογές μετά από ευρωπαϊκή κάλπη. Και αυτό είναι μια συνειδητή μου επιλογή, κάθε φορά που βρέθηκα ενώπιον διλημμάτων απευθύνθηκα στο λαό. Όπως το 2015, που έμεινα χωρίς τη μισή μου Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και το έκανα και τώρα. Είπα ότι θα δώσω τη μάχη με καθαρό το δίλημμα για το ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο. Προανήγγειλα την επίσπευση των εθνικών εκλογών, το αμέσως επόμενο διάστημα. Αρχικά το είχα προσδιορίσει στις 30 Ιουνίου και έπειτα από επικοινωνία με τον υπουργό Παιδείας, το μετέθεσα για τις 7 Ιουλίου, λόγω των Πανελλαδικών. Οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου".

Για το έργο της κυβέρνησης που δεν έχει ολοκληρωθεί ανέφερε: "Η χώρα θα πάει συντεταγμένα σε εκλογές. Δεν παραιτηθήκαμε και μάλιστα μέρος της απόφασης αυτής έχει να κάνει και με το ότι το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προδίκαζε μακρά προεκλογική εκστρατεία, εάν επέμενα στον αρχικό μου σχεδιασμό για κάλπες τον Οκτώβριο. Τη Δευτέρα θα επισκεφτώ των Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνεπώς (…) Αλλά θα πάμε συντεταγμένα στις κάλπες, που σημαίνει ότι κάποιες αναγκαίες και κοινής αποδοχής νομοθετικές πρωτοβουλίες που ήταν έτοιμες μέχρι να διαλυθεί η Βουλή, δεν βλέπω το λόγο για τη να μην συμφωνήσουμε τη διεξαγωγή της νομοθετικής διαδικασίας για να νομοθετηθούν. Η αντιπολίτευση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά το ζήτημα, ακόμη και στους Ποινικούς Κώδικες – που η κυβέρνηση δεν τους νομοθετεί μόνη της- και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν συναινεί στην ψήφισή τους. (...) Οι τροπολογίες δεν αφορούν τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όμως η Βουλή θα μείνει ανοιχτή και μέχρι την τελευταία ημέρα λειτουργίας της έχει νομοθετική αρμοδιότητα βάση του συντάγματος. Και αν λοιπόν υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα που η λύση τους θα φέρει θετικό αντίκτυπο, καλώ την αντιπολίτευση να έρθει στη Βουλή και να τα υπερψηφίσει".

120 δόσεις και αφορολόγητο

Νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2020 θα αναλάβει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να πάει στη Βουλή και να ψηφίσει τη σχετική τροπολογία, όπως και τους ποινικούς κώδικες.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου είπε "Το θέμα αυτό το έχουμε κερδίσει. Γνωρίζουν την πρόθεσή μας οι εταίροι, το έχουμε εγγράψει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και έχει κατατεθεί στο EuroWorking Group. Είναι και συμφωνημένο – το έχω πει εξάλλου πολλές φορές- και είναι και κάτι που προδιαγράφεται από τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όπως είχαμε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως είχαμε τη δυνατότητα να μην εφαρμόσουμε τη μείωση των συντάξεων, έτσι και το 2020 όλες οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, μας δίνουν τη δυνατότητα να μην προχωρήσουμε στη μη μείωση του αφορολόγητου".

Και συνέχισε: "Είπα στον ελληνικό λαό με απόλυτη ειλικρίνεια ότι η ψήφος του νομιμοποιεί ή ανοίγει συζήτηση για αυτά τα μέτρα. Όταν ο αντίπαλός μου τα αμφισβητεί και παίρνει τη διαφορά που πήρε, τότε είναι προφανές ότι ανοίγει η όρεξη στους συντηρητικούς κύκλους των Βρυξελλών".

Κρυφή ατζέντα της Ν.Δ.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει κρυφή ατζέντα: "Η Νέα Δημοκρατία έχει μια κρυφή ατζέντα που δεν την ομολογεί. Ο κ. Βρούτσης το είπε για τις 120 δόσεις, άκουσα τον κ. Στουρνάρα να μιλά για τις συντάξεις. (…) Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο υπουργός που έκανε 3.000 απολύσεις σχολικών φυλάκων και εκπαιδευτικών, δημιούργησε ένα τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης. Είναι δυνατό να μη γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης που έχει οικονομικές γνώσεις ότι το επταήμερο λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι θεσπισμένο εδώ και δεκαετίες; Το είπε όμως και δεν το έκανε κατά λάθος. Και αν εκλεγεί πρωθυπουργός, θα πει ότι ήταν συνεπής στις θέσεις του». «στην πρώτη χαλαρή εκλογή, δεν με πολυάκουγε ο κόσμος που έλεγα ‘δημοψήφισμα για τα μέτρα’. Η αλήθεια είναι πως πράγματι υπήρξε για ένα μεγάλο διάστημα συσωρευμένη και παρατεταμένη επιβάρυνση της μεσαίας τάξης και πράγματι τώρα χρειαζόμαστε ένα σχέδιο στο πλαίσιο δημοσιονομικής ασφάλειας που θα μοιράσει πιο δίκαια τα βάρη και θα δώσει προοπτικές δίκαιης ανάπτυξης".

Για την ηγεσία του Αρείου Πάγου

Για τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την αλλαγή ηγεσίας του Αρείου Πάγου, ο πρωθυπουργός ανέφερε: "Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρεί το Σύνταγμα και τους νόμους. Και προβλέπεται ξεκάθαρα η διαδικασία, το σύνταγμα ορίζει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο. Πρόκειται για μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 30 Ιουνίου. (…) Το βράδυ των εκλογών, ο κ. Βενιζέλος ερμήνευσε το αποτέλεσμα και είπε με νομικοφανή επιχειρήματα, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει η ηγεσία της Δικαιοσύνης. Και έπειτα έγινε κεντρικό θέμα στα φίλα προσκείμενα προς τη ΝΔ μέσα. Εγώ ζήτησα από τον υπουργό Δικαιοσύνης και μου εξήγησε ότι με βάση το σύνταγμα έχω απόλυτο δικαίωμα να ορίσω ηγεσία στη Δικαιοσύνη, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική ηθική, του ζήτησα να στείλει την επιστολή προς τη ΝΔ. (…) Γιατί  εκεί πήγαινε η συζήτηση, ποιος θα βάλει τους δικούς του δικαστές. Και είναι κρίμα και ντροπή να πηγαίνει εκεί η συζήτηση".

Σχετικά με τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει από τη Νέα Δημοκρατία υποστήριξε: "Η ΝΔ πως δεν θέλει να εφαρμόσουμε το νόμο, γιατί η ΝΔ θέλει να έρθει ως εκδικητής. Αυτή η θέση της ΝΔ κρύβει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν υπάρχουν μόνο μας κοπής συνταγματολόγοι, όσοι τέθηκαν υπέρ της κίνησής μας, δεν είναι όλοι ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να θέσω το πολιτικό σκέλος: Εγώ είδα και την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά που συνεχίζει τη λογική κατατρομοκράτησης δικαστικών λειτουργών και πολιτικών του αντιπάλων. Εμείς αυτές τις λογικές τις αφήνουμε στην κρίση του λαού. Δεν έχουμε στελέχη μας σε δικογραφίες ή είναι υπό την κρίση δικαστών. Ούτε εγώ έχω χορηγούς ή φίλους επιχειρηματίας που είναι υπόδικοι για βαρύτατα κακουργήματα. Εδώ συντελείται ατόπημα σε βάρος της Δικαιοσύνης και των Θεσμών. Δεν διστάζουν να πυροβολήσουν τη Δικαιοσύνη και δεν διστάζουν να εμπλέξουν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτή τη σκοπιμότητα".

Μάλιστα, σχολιάζοντας τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας: "Ο ΠτΔ έχει την υποχρέωση να είναι εγγυητής της ενότητας του έθνους, του συντάγματος και της ανεξαρτησίας των Θεσμών. Πιστεύω πως ο κάθε Πρόεδρος, ιδίως ο συγκεκριμένος, θα πράξει με βάση τις τρεις εγγυητικές αρμοδιότητές του. Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελα να εμπλέξω τον κ. Παυλόπουλο σε αυτή την αντιδικία που κρύβει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι εμφανείς οι πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι μέγιστη παρεκτροπή να θέλει κάποιος να εμπλέξει σε αυτές τις σκοπιμότητες τον ΠτΔ".

Τα αίτια της ήττας

Όσον αφορά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός σημείωσε: "Κυβερνάμε 4 χρόνια σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αλλά δεν θα υποπέσω στο ολίσθημα να υποδείξω δευτερεύουσες αιτίες, μπροστά στις πρωτεύουσες αιτίες. Έχει να κάνει με την κόπωση ενός μεγάλου μέρους του λαού από μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα, (…) Είναι και όλοι εκείνοι οι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν πειστεί ότι η ΝΔ θα κάνει τη ζωή τους καλύτερη και που επέλεξε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του ψηφίζοντας μικρότερα κόμματα. Διαψεύστηκαν όμως οι προσδοκίες όσων περίμεναν  πολύ χαμηλά ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα. Ήταν γενναία και δύσκολη πολιτική απόφαση η Συμφωνία των Πρεσπών και είμαι περήφανος γι αυτή που πήγαμε κόντρα στο ρεύμα της εποχής και υπερασπιστήκαμε το εθνικό συμφέρον. Και φάνηκε πως η Συμφωνία δεν ήταν κεντρικό επίδικο της εκλογικής αναμέτρησης. (…) Είχε επίπτωση πανελλαδικά στα ποσοστά μας, γιατί την ώρα που φεύγαμε από τα μνημόνια, δημιουργήθηκε ένα κλίμα εκτεταμένης πόλωσης, που έφερε σε δεύτερη μοίρα την ανάκαμψη και την προοπτική που ήρθε επιτέλους για τον τόπο. Μας έκανε πολιτική ζημιά η Συμφωνία".

πηγή: thetoc.gr